Foto: Utflyktsvägen

Taxinge slott – kakslottet® vid Mälarens strand

I ståndaktig slottsmiljö alldeles intill Mälaren dukar Åsa Fimmerstad och hennes kollegor varje dag upp en dignande buffé av kakor och tårtor. 

– Min mamma startade den här verksamheten för över 40 år sedan. Då använde hon mormors recept för ett traditionellt svenskt kafferep med sju sorters kakor. 

Ännu idag är de klassiska recepten mest populära, de består år efter år. Men man för också in nya trender. 

– På Taxinge slott kan alla hitta något som de gillar, säger Åsa Fimmerstad. Vi har omkring 80-100 olika bakverk på buffén varje dag. 

–Vi har blivit kända som kakslottet®. Våra kunder uppskattar det stora utbudet och hantverket som ligger bakom vår kakbuffé. Och att vi alltid använder de finaste råvarorna som riktigt smör och grädde.

Kakslottet® är huvudattraktionen i Taxinge men här finns mycket mer att upptäcka. Se till att ha tid för en promenad i de vackra omgivningarna, när du planerar ditt besök. Gården Näsby, som slottet tillhör, har anor ända tillbaka till medeltiden. I byggnaderna kring slottet finns både ett konstgalleri och keramiker. I den mysiga presentbutiken hittar du unika produkter och det finns också en outdoor-butik på området. Intill slottet går travhästar i hagen.

Slottet ligger vackert på en udde i Mälaren. Glöm inte badkläderna om du åker hit en solig dag. I viken nedanför slottet finns en härlig sandstrand.

Taxinge slott ordnas i vanliga fall även konferenser, bröllop och fester, men när Corona-pandemin slog till avbokades nästan all sådan verksamhet. 
– Men vi håller fortfarande öppet och vår kakbuffé är lika populär som vanligt. Vi har till och med märkt att vi har fått ett uppsving av nya besökare nu. Många tar chansen att göra utflykter i närområdet och vi ligger ju nära Stockholm. Som läget är nu kanske man inte vill trängas inne på någon cafékedja i city, utan hellre kommer ut till oss i naturen. 

 

På gräset utanför slottet finns gott om plats att sprida ut sig på. Det går bra att ta med egen picknickfilt om man inte vill sitta vid borden. Inne i slottet har fler matsalar öppnats upp, så att det ska kunna vara glest mellan borden. Vid buffén lotsas gästerna in så att det inte blir trängsel och alla får en egen kaktång och tårtspade som sedan diskas innan den används igen. 

 

– Hit kommer man för att äta riktigt goda bakverk och samtidigt få komma ut på landet och uppleva både det gamla slottet och den sörmländska naturen, säger Åsa Fimmerstad och hälsar både nya och gamla gäster välkomna. 

Text: Elin Stenman

Dela detta: