Sök
Stäng denna sökruta.

Lantliv med skogscykling

I det sörmländska landskapet med sina sädesfält, sjöar och många slott finns det även fina möjligheter för dig som tycker om att cykla mountainbike. I det här paketet som utgår ifrån Bergs Gård utanför Trosa finns inte bara variationsrik stigcykling utan en komplett arena för dig som vill träna olika moment inom MTB. Single-track lederna i skogen är skyltade och det finns olika svårighetsgrader att välja på.

Här bor du nära naturen med gröna ängar, djupa skogar och djur som betar. Du som gillar att cykla har hittat helt rätt. Bergs Gård MTB-Arena är ett komplett teknikområde med tre olika anlagda banor som bjuder på olika typer av intressanta utmaningar. Det finns en pump track (bana med många gupp där man pumpar sig fram snarare än trampar) med hopplinje. En teknikbana med flera olika moment eller ”features”. En så kallad flow trail med cykling utför med anlagda vallar och böljande svängar. Sedan väntar 23 kilometer fina leder och loopar i skogen. Det handlar om singletrack (smala stigar), grusvägsfritt och allt är designat, anlagt och markerat för MTB i olika svårighetsgrad.

Du kan enkelt hyra cykel om du inte har en egen, och här kommer några tips till dig som är nybörjare: Använd alltid hjälm och cykla i platta gympaskor och tighta träningskläder. Ta gärna med en vattenflaska och varma fingervantar på turen. Viktigt att ha rätt storlek på cykel och höjd på sadeln.

Bergs Gård är ett levande lantbruk. Lokalproducerat och ekologiskt är viktiga nyckelord. På gården finns trevliga rum, egen restaurang och gårdsbutik. Du kan välja att bo i Stora Huset, Storstugan eller Lillstugan och får vägledning om vad som passar dig bäst vid bokning. Det fjärde huset Tyvudden Gård ligger vid en lugn vik av Östersjön. Här njuter man av fina vandringsleder, havet och värmande brasor i kaminen. Hundar är välkomna i särskilda rum (förbokas) mot mindre tillägg.

Paketpriset gäller per vuxen (minst 2 personer, del i dubbelrum). Pris för medföljande barn upp till 15 år: 525 kr för hela vistelsen.

Dag 1 - Välkommen till Bergs Gård

Ankomst till Bergs Gård. Du installerar dig på rummet i lugn och ro och byter om inför dagens cykling. När du är klar kan du prova de olika banorna i teknikområdet. Kanske är det något som är extra roligt, eller något moment du känner att du behöver träna på extra mycket. Du kan köpa hemlagad lunch och fika till lunch i det mysiga Gårdskaféet.

När du lekt av dig i teknikområdet kan du njuta av 23 kilometer leder och loopar i skogen. För en van mtb-cyklist tar det cirka knappt tre timmar att cykla alla leder inklusive pauser för att dricka. Efter dagens cykling återvänder du till Bergs Gård och ditt rum. Duscha, vila en stund i din sköna säng eller kanske vill du avnjuta ett bubbelbad. På kvällen väntar en härlig middag gjord på närproducerade råvaror och produkter från gården. Här serveras bara hembakat och hemlagat – inga genvägar.

För barnfamiljen finns massor att göra. Fotboll, klättervägg inomhus, utespel som boule, brädspel och pingisbord (förbokas). Gården har flera lekplatser, och det finns TV-kanaler i Stora Huset med både barnprogram och ett utbud för den sportintresserade.

Bergs Gård, Västerljung
Middag
ca 20 km

Dag 2 - Cykla MTB på banor och skogsleder

Efter en natt med skön sömn äter du en stadig frukost och gör dig i ordning för en ny dag med massor av mtb-cykling. Det är en skön känsla när man känner av i kroppen att man rört på sig och sedan kommer igång igen efter ett tag.

Kanske vänder du på steken och börjar dagen i skogen på den av lederna du gillade bäst. En lunch och något läskande att dricka och sedan återvänder du till teknikområdet. Avsluta dina mtb-dagar på Bergs Gård med lite flow trail-känsla.

Ta igen dig på kvällen, unna dig god mat och dryck. Det finns två fina sjöar inom promenadavstånd. Gisesjön har badplats, sandstrand och brygga. Ringsjön är en liten skogssjö intill Sörmlandsleden. Kanske tar du en kvällsromenad efter maten. En god natts sömn väntar.

Bergs Gård, Västerljung
Frukost och middag
ca 20 km

Dag 3 - Avfärd med massor av minnen och bättre teknik

Efter ännu en natt med frisk luft och lantlig tystnad kliver du upp och packar för hemresa.

Njut av en god frukost med gott kaffe innan du återvänder hem med fina minnen, slipad teknik och ännu bättre kondition.

Frukost

Dela detta: