Sök
Stäng denna sökruta.

Upptäck, upplev och förundras av Sörmlands slottssafari!

400 slott, gods och gårdar. 1000-tals saker att göra. Sörmland är Sveriges slottsdestination, en plats med 400 slott, gods och gårdar. Här finns tusentals saker att göra. Alla vackra slott, gods och gårdar bär på spännande historier och många är idag privata bostäder eller exklusiva boenden medan andra är fyllda av lek och aktiviteter. Ta reda på vilket slott som passar dig bäst genom lekfulla frågor och åk på en egen slottssafari!

Sveriges sista vasaborg – så har slottet kallats. Dagens Engsholms Slott byggdes som bostad så sent som 1916 av industrimannen Philip Wersén. En av grundarna till dagens Scania. Men långt tidigare än så, redan på 1300-talet stod här ett slott som Magnus Ladulås söner huserade. 

Idag är slottet ett unikt boende som huserar gäster från hela Sverige. Här kan du njuta av en lugn slottsweekend, gifta dig eller varför inte köra en kickoff med företaget? 

I pittoreska Mariefred ligger Gripsholms Slott som har en fyrahundraårig historia. Här finns landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid.

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid. 

Njut av en fridfull slotts- och spamiljö i en 1000 årig omgivning på Hedenlunda slott. Med utsikt över Hedenlundasjön och den vackra slottsparken kan man inget annat än att slappna av.

Hedenlunda Slott är som klippt och skuret för ett vackert och sagolikt slottsbröllop, men passar lika bra för er som söker en ostörd konferensanläggning med vacker natur runt knuten. För dig som söker efter en privat och härlig slottsweekend med kungligt boende på ett slott och god mat passar Hedenlunda slott också alldeles utmärkt! Här hittar du något för alla smaker.

Stora_Huset_Julita

Julita Gård visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning.  

Julita gård är nordens största utomhusmuseum, här finns förutom spännande utställningar, även trädgårdar och parker. Ta tillfället i akt och lär dig mer om svensk historia!  

Foto: Sara Lundgren

Slottet, som anses vara ett av Sveriges vackraste Barockslott, har en omväxlande historia från Sveriges stormaktstid på 1600-talet. Slottet har huserat olika släkter och under en tid även den norska staten under andra världskriget.  Efter en lång tid med stängda grindar är nu detta slott öppet för allmänheten att beskåda. På slottet anordnas olika musikevenemang, utställningar och familjeaktiviteter. 

På Nynäs slott kan du uppleva både små och stora äventyr! Här finns 3822 ha historisk mark att upptäcka med allt från slottsomgivningar, vandringsstigar, jordbrukslandskap, hav och sjö. På Nynäs slott finns restaurang, utställningar, guidade visningar och butik. Passa på att förlänga din vistelse och utforska området i din egen takt genom att boka boende på slottets gamla Bränneri. Nynäs slott är det perfekta utflyktsmålet både för den historieintresserade kulturutövaren som den hemestrande barnfamiljen!

Nyköpingshus ligger i Nyköpings centrum och har under stadens historia varit centrum för många historiska händelser som det välkända Gästabudsspelet som än idag levandegörs i form av en sommarteater i den gamla borggården.  Nyköpingshus är ursprungligen en medeltida borg som byggdes på i omgångar. Under sin glanstid var det hemvist för Sveriges kung Birger Magnusson under 1300-talet. Idag är Nyköpingshus en slottsruin som delvis är restaurerad och en populär plats för både Nyköpingsbor och turister.

Sparreholms_Slott_2

Slott, riddare och vackra hästar är en bild många av oss växer upp med. Men sanningen är att många av Sörmlands slott och herresäten idag är privatbostäder. Genom ett besök på Sparreholm slott kan du dock få känslan av att vistas i den sagolika miljö vi så många gånger sett på film, om än i en något modernare tappning. Sparreholms slott, museer och hästcenter är det idealiska målet för allt från spontana små sommarutflykter, till årets mest minnesvärda upplevelse. Allt i vacker, vilsam och exklusiv sörmländsk kulturmiljö. 

I västra Sörmland ligger sagolika Stora Sundby Slott och speglar sig i Hjälmarens vatten. Stora Sundby slott har sina anor redan under 1200-talet. Slottet har under historiens gång tillhört flera olika släkten och fick sitt nuvarande utseende under 1800-talet då Ulrika, hustru till Carl de Geer önskade sig en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand precis som i Sir Walters Scotts romaner. Idag tillhör slottet familjen Klingspor och är familjens privata bostad.

Sommartid öppnar ett café vid slottet och slottsparken är öppen året runt. Vid bordet Smaka på Sörmland kan du boka en måltidsupplevelse som du sent kommer glömma. Privata visningar av slottet anordnas för grupper som är nyfikna på detta ståtliga slotts interiör.   

Foto: Stua

Sundbyholms Slott är idag hotell och konferensanläggning. Vill du bo kungligt i naturskön miljö är detta platsen för dig. 

På helger kan ni söka er hit för att varva ner med ett av slottets weekendpaket – vad sägs om en teaterweekend med en interaktiv mordpjäs, en weekend med vinprovning eller champagneprovning tillsammans med slottets sommelier? Vid slottsområdet finns en gästhamn, sandstrand, bokskog och en slottspark. Du kommer med andra ord inte bli uttråkad under din vistelse här! 

Stjärnholms slott har anor från 1600-talet. I dag är slottet hotell, konferens- och stiftsgård.På slottet sover du kungligt, i renoverade 1700-talsrum. Här känner du historiens vingslag genom de smyckade kakelugnarna, de praktfulla dörröverstyckena och den speciella atmosfären. Ett möte mellan nu och då.
Stjärnholm slott finns det aktiviteter för hela familjen, stora som små. Vandra på Sörmlandsleden, paddla kanot, cykla, ströva i skulpturparken eller besök omkringliggande attraktioner som Boda Borg eller Kolmården! På slottet finns boendemöjligheter, en skulpturutställning och en restaurang. På området finns även ett kapell och en ridskola. Allt upplevs i en avslappnande och vacker miljö.  

Säfstaholms slott har en rik och brokig historia som tar sin början på tidigt 1600-tal. Under 1800-talet har slottet sin glansperiod då den konstälskande greve Gustaf Trolle-Bonde bodde här, men slottet förfaller efter hans död och står bortglömt under en längre tid. Nu är slottet nyrenoverat och här får kultur och skapande en fristad. Besök våra utställningar, skapande verkstäder, restaurang och museishop i vacker och tillgänglig slottsmiljö. Eller delta i någon av våra många evenemang, konserter och barnaktiviteter! Ambitionen är att skapa ett levande kulturhus året om – precis som det var på Greve Gustaf Trolle-Bondes tid.

södertuna_slott

Södertuna slott är en plats för rekreation och umgänge. Här kan du planera en lyxig spaweekend, ett sagolikt bröllop eller varför inte en oförglömlig konferens med arbetskollegorna? Södertuna slott är vackert beläget vid Frösjön i Gnesta. Här kan du förutom att njuta av det slottet har att erbjuda även ta dig ut till den närliggande och lättillgängliga naturen. Planera en förmiddagsvandring på en promenadslinga eller låna en cykel för att ta dig runt på området. Om du hellre vill ha allt nära men ändå njuta av att kunna vara ute finns trädgårdsspel att låna.

Taxinge Slott Kakslottet® har alltid en kakbuffé med minst 65 kaksorter. På gräset utanför slottet finns gott om plats att sprida ut sig på. Det går bra att ta med egen picknickfilt om man inte vill sitta vid borden. Inne i slottet har fler matsalar öppnats upp, så att det ska kunna vara glest mellan borden. Vid buffén lotsas gästerna in så att det inte blir trängsel och alla får en egen kaktång och tårtspade som sedan diskas innan den används igen. 

180807 Tullgarns Slott den 7 augusti 2018 i Södertälje. 

Foto: Peter Holgersson AB

Tullgarn slott är ett av Sveriges kungliga slott och har genom tiderna varit kungligheters sommarresidens. Idag håller Tullgarn slott öppet för allmänheten och välkomnar dig som vill fika vid Tullgarns slottscafé, njuta av den praktfulla slottsparken, beskåda äppellunden eller strosa runt på området och kanske gå en bit på Sörmlandsleden. Tullgarn slott anordnar guidade visningar för både enskilda personer och grupper och är ett av de mest välbesökta kungliga slotten idag.    

4.1 Boende matkoppling Öster Malma slott

I hjärtat av Sörmland, endast 50 min från Stockholm, hittar ni Öster Malma slott och konferensanläggning. Med naturen inpå knuten blir ni som gäster inspirerade i en avkopplande och inbjudande atmosfär nära det vilda.  

Ta med nära och kära på en härlig sommarweekend här. Med naturen och det vilda runt omkring er så sover ni gott. Promenera i skogen, ta en tur in i Öster Malmas Wildlife Park och se vilda svenska djur eller hyr en kanot och paddla på Malmasjön precis nedanför slottet. Njut av vackra vyer, ljuvliga dofter och härliga smaker.  

Fler slott och herrgårdar runt om i Sörmland

Engsholms Slott

Sveriges sista vasaborg – så har slottet kallats. Dagens Engsholms Slott byggdes som bostad så sent som 1916 av industrimannen Philip Wersén. En av grundarna till dagens Scania. Men långt tidigare än så, redan på 1300-talet stod här ett slott som Magnus Ladulås söner huserade. 

 

Idag är slottet ett unikt boende som huserar gäster från hela Sverige. Här kan du njuta av en lugn slottsweekend, gifta dig eller varför inte köra en kickoff med företaget? 

Vad händer här

Besök sommarcafét – öppet alla dagar 16 juni till 15 augusti, klockan 11:00-16:00

 

Boka en slottsweekend. 

 

Boka konferens.

 

Ät gott Hemma på Slottet.

Kombinera ditt besök på Engsholms Slott med andra trevliga besöksmål runt omkring. Under sommaren erbjuder Idala Café & Lanthandel det mesta på ett och samma ställe; mat, fika, försäljning av lokala delikatesser och presenter. Här kan man även boka en festlokal eller få mer information om trakten. Passa även på att förboka ett besök på Mörkö Lamm som öppnar efter överenskommelse. I deras gårdsbutik på Furholmen i Trosa kan du köpa fårskinn, ull och närproducerat lammkött. Här betar fåren i de havsnära naturhagarna och de eftersträvar en omsorgsfull djurhållning.  

Familjeföretaget Hillsta Bär & Potatis, odlar en mängd olika grönsaker med allt från potatis, blomkål, broccoli till jordgubbar och kryddor. De egenodlade produkterna kan du köpa direkt i gårdsbutiken. När tiden är inne har de även självplock av jordgubbar och potatis. 

Hitta hit

Engsholms Slott
Mörkö, 153 93 Mörkö

 

Telefon: 08-551 55 100
E-mail: info@engsholm.se

I pittoreska Mariefred ligger Gripsholms Slott som har en fyrahundraårig historia. Här finns landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid.

 

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid. 

 

Med närheten till naturreservatet Gripsholms hjorthage och Mariefred med butiker, kaféer och restauranger är Gripsholm ett populärt utflyktsmål. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ, här hittar du välbevarade rum från den epoken och en enastående slottsbyggnad.

Mariefred, den idylliska och fantastiska sommarpärlan precis vid Mälaren. Efter ett besök på ståtliga Gripsholms Slott finns det flera mysiga och välsmakande fika – och matställen att slå sig ned på. Rakstugan är en mysig restaurang inne i Mariefred som serverar olika smårätter, här kan du även sitta vid barborden längs husväggen och njuta i solen. På Gripsholms Värdshus kan du både övernatta, äta och dricka något gott med utsikt utöver Mälaren och slottet. Missa inte att ta en fika på Två goda ting som är en italiensk kaffebar och chokladaffär, sommartid serverar de även arton sorters hemgjord italiensk glass. De varieras dagligen mellan ett femtiotal olika sorter.  

 

Annas Hembageri, bakar matbröd på surdeg och ekologiska ingredienser. Här kan du även smaska på något hembakt fikabröd tillsammans med en ekologisk kopp kaffe. Annas Hembageri blev utsett till årets hållbara café 2018 – 2019 av White Guide Café. Precis intill Gripsholms Slott hittar man Gripsholms hjorthage, ett naturreservat som är ett av länets finaste ekområden. I hagen går ett hundratal dovhjortar på bete bland de gamla och grova ekarna. Chansen är stor att du får syn på en på nära håll, då de är vana vid människor.  

 

Östra Sörmlands Järnväg kan du göra en historisk resa med äkta ångtåg. De mer än 100 år gamla ångtågen kör mellan Mariefred (med Gripsholms slott), via Läggesta till Taxinge. Du kan också passa på att ta ångbåten till ”kakslottet” Taxinge Slott i samma veva som du är i Mariefred. Vid Hedlandet, en liten bit från centrala Mariefred är det mysiga cafét Kafét Klavér beläget. Här kan du fika på något hembakt i en trevlig miljö precis intill Mälaren, ibland anordnas även barnteatrar med Tant Klavér här. Ungefär 15 km söder om Mariefred hittar du Skottvångs Grufva, en kulturrestaurang och krog i den sörmländska skogen. Skottvång har en väletablerad livescen med livemusik och bygdepub. I området finns det säkerligen nått för alla, förutom restaurang och kulturkrog erbjuds även teater, barnunderhållning, konst, museum, konferens och festvåning för bröllop med mera. Även Sörmlandsledens etapp 15 och 16 passerar Skottvång och är en populär vandring. 

Hitta hit

Gripsholms slott

647 31 Mariefred

Hedenlunda Slott

Njut av en fridfull slotts- och spamiljö i en 1000 årig omgivning på Hedenlunda slott. Med utsikt över Hedenlundasjön och den vackra slottsparken kan man inget annat än att slappna av.

Hedenlunda Slott är som klippt och skuret för ett vackert och sagolikt slottsbröllop, men passar lika bra för er som söker en ostörd konferensanläggning med vacker natur runt knuten. För dig som söker efter en privat och härlig slottsweekend med kungligt boende på ett slott och god mat passar Hedenlunda slott också alldeles utmärkt! Här hittar du något för alla smaker.

Foto: Hedenlunda Slott

Efter ditt besök på fantastiska Hedenlunda Slott, passa på att stanna kvar i omgivningarna för att uppleva lite mer av vad som finns i trakterna. Om du är sugen på riktigt god glass, finns Grinda gårdsglass, så närproducerad som glass kan vara! Fridhems kaffestuga är mysigt, gammalt och charmigt – här serveras b la våfflor, hembakt fikabröd, soppor, sallader, smörgåsar och glass. För barnfamiljen finns även Sagostigen, en sagolik och lantlig idyll för hela familjen. På Sagostigen får sagorna liv, samtidigt som det är enkelt för vuxna – är det himla roligt för barn. Läs och upptäck folksagorna tillsammans, busa runt på lekområdet och träffa även bondgårdens djur. När det är dags för fika eller lunch finns det ett café med hembakt fika, enklare lunch och glass. Passa på att boka dina biljetter redan idag! 

I Sparreholm hittar man även Fabriken – med sina 8000 kvm shopping, mitt i Sörmland.  

Hitta hit

Hedenlunda Slott
Hedenlunda
642 94 Flen

Julita Gård

Julita Gård visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset. Ta tillfället i akt och lär dig mer om svensk historia!  

Vad händer här

Strosa i parken 

 

Café Julita Skans drivs av Julita Wärdshus och har öppet onsdag till söndag 11:00-15:00 från 17 juni 

 

Njut av rofylld lunch och middag på Julita Wärdshus

 

Bo i en fantastisk miljö i någon av Julita Gårds herrgårdsflyglar.

I samband med ditt besök på Julita Gård finns det flera trevliga slott och annat att göra i närheten. I Vingåker kan du shoppa loss på Vingåkers Factory Outlet och även besöka Säfstaholms Slott. När du ändå är i krokarna, slå 3 slott i en smäll och passa på att beskåda det mycket pampiga, Stora Sundby Slott. Strosa runt i slottsträdgården och njut av en fika i orangeriet. Magdakullan är ett mycket populärt utflyktsmål i Näshulta, ca 2 mil från Julita. Besök restaurangen, cafét och handla närodlat i gårdsbutiken. Lördagar kl 14 anordnas även kovandringar, för den som önskar lära sig lite mer om kor. På denna anrika sörmländska gård går det även att hyra Hultstugan för övernattning, det finns även 4 bokningsbara ställplatser på gården.  

Hitta hit

Julita Gård
643 98 Julita

 

Telefon: 08-519 545 50
E-post: bokning@nordiskamuseet.se

Julita Wärdshus
Julita Gård Värdshuset
643 98 Julita

Telefon: ‍0150-910 50
E-mail: bokning@julitawardshus.se

Våra telefontider är ons-sön 11-16

Mälsåker Slott

Mälsåkers slott är ett av Sveriges vackraste barockslott beläget på Selaön, Mälarens största ö. Det ligger 2 mil från både Mariefred och Strängnäs och 6 km från orten Stallarholmen. Slottet har en omväxlande historia från Sveriges stormaktstid på 1600-talet till norskt hemlighetsmakeri under andra världskriget. Idag väckt ur flera decenniers törnrosasömn och öppet under sommaren för en bred publik. I slottet anordnas även ett antal konserter och andra evenemang.

 

Årets evenemang på slottet

Den 5 juni 2021 kl 1100 invigs på Mälsåker en specialutställning om slaget vid Poltava av Eva Hulten , ordförande i Föreningen Mälsåkers Framtid ,varefter överste Einar Lyth beskriver den detaljerade modellen av slaget. Modellens tillverkare Christer Pettersson kommer också att vara närvarande.

I tio års tid har Strängnäsbon Christer Pettersson arbetat med sin modell av slaget vid Poltava. Slaget som utspelades 1709 mellan Karl XII:s karoliner och ryska armén anses vara början på slutet av den svenska stormaktstiden.

Modellen, som visas på Mälsåker under hela sommaren är sex gånger fyra meter stor. Vid några visningstillfällen kommer Christer finnas på plats för att berätta om slaget och arbetet bakom modellen.

Mälsåkers Slott ligger mellan mälarpärlorna Strängnäs och Mariefred – det finns med andra ord mycket mer att uppleva, äta, fika och se i närheten. Stallarholmen är endast 6 km bort. Här hittar du välkända Printz Bageri med sitt mysiga kafé i det Gula Industrihuset. Printz Bageri är även rekommenderat i White Guide. Här kan du fika på smarriga mackor och bullar från det egna surdegsbageriet, eller äta en god lunch. De är även kända för sina pizzafredagar – som du också kan ta del av i Strängnäs. I det Gula Industrihuset hittar du även vintage -och antikaffärer. Passa på att ta ett bad från någon av Stallarholmens härliga stränder! 

Öppettider 2021

5 juni -20 juni
Lördagar och Söndagar kl 11 – 16

25 juni -8 augusti
Fredagar, Lördagar och söndagar kl 11 – 16

14 augusti-29 augusti
Lördagar och Söndagar kl 11-16

Inträde till slottet och utställningen är 20 SEK                                                 

Hitta hit

Mälsåkers Gods 4,
645 97 Stallarholmen, Sverige

 

Telefon: 070-823 45 17
E-mail: kontakt@malsaker.nu

Nynäs Slott

På Nynäs slott kan du uppleva både små och stora äventyr! Här finns 3822 ha historisk mark att upptäcka med allt från slottsomgivningar, vandringsstigar, jordbrukslandskap, hav och sjö. På Nynäs slott finns restaurang, utställningar, guidade visningar och butik. Passa på att förlänga din vistelse och utforska området i din egen takt genom att boka boende på slottets gamla Bränneri. Nynäs slott är det perfekta utflyktsmålet både för den historieintresserade kulturutövaren som den hemestrande barnfamiljen!

I samband med ditt besök till Nynäs Slott har du en perfekt utgångspunkt till att uppleva så mycket mer i omgivningarna runt omkring. Bara 10 minuters bilresa från Nynäs Slott hittar du en av Sörmlands äldsta gårdar, Bergs Gård. Gården ligger intill Sörmlands fantastiska kust, strax utanför Trosa. Här kan man bo lantligt på gården eller i deras hus vid havet. Detta är även en upplevelsegård som utöver boende och mat även erbjuder naturnära aktiviteter för alla åldrar. Bergs Gårds egen MTB-arena erbjuder teknikbanor, ledcykling i skogen, cykeluthyrning och olika kurser. Här finns det dessutom klättervägg och lek för barn, samt möjlighet att få träffa gårdens egna djur. Missa inte att göra ett besök i gårdsbutiken, där det säljs ekologiska – och lokalproducerade råvaror.  

I Nyköping hittar du Sörmlands Museum som nog har nått för alla, även en trevlig restaurang för den som blir hungrig under sitt besök. Hamnen ligger också bara ett stenkast bort! I Trosa kan du strosa runt i den mysiga pittoreska staden längs med åpromenaden. Här vimlar det av mysiga caféer, restauranger och hotell. I Stendörrens naturreservat kommer du riktigt nära skärgården, helt utan båt. Här vandrar du ut mellan hängbroar till öarna och får en fantastisk öppen havsutsikt! 

 

Upplev mer i Trosa

Upplev mer av Nyköping

Hitta hit

Nynäs slott

611 99 Tystberga

Nyköpings Hus

Nyköpingshus ligger i Nyköpings centrum och har under stadens historia varit centrum för många historiska händelser som det välkända Gästabudsspelet som än idag levandegörs i form av en sommarteater i den gamla borggården.  Nyköpingshus är ursprungligen en medeltida borg som byggdes på i omgångar. Under sin glanstid var det hemvist för Sveriges kung Birger Magnusson under 1300-talet. Idag är Nyköpingshus en slottsruin som delvis är restaurerad och en populär plats för både Nyköpingsbor och turister.

Nyköpingshus i centrala Nyköping.

Vad händer här

Nyköpings Hus ligger centralt i Nyköping och därmed även nära till det mesta som staden har att erbjuda. Sörmlands Museum med sitt stora kulturella utbud samt den mysiga och restaurangtäta hamnen är bara ett stenkast bort. I hamnområdet kan du även spela minigolf. Nyköping Brewing Company – ett bryggeri med en restaurang och ett taproom. Detta är en unik och spännande miljö, där du sitter direkt i bryggeriet bland tankkärl och bryggverk. Palstorp Äventyrsgård och Skogsby bjuder på äventyrliga upplevelser för hela familjen. I Stendörrens naturreservat kommer du riktigt nära skärgården, helt utan båt. Här vandrar du ut mellan hängbroar till öarna, och får en fantastisk öppen havsutsikt. 

Foto: Peter Holgersson AB

Hitta hit

Nyköpingshus

Vallgatan 12

611 32 Nyköping

Sparreholm Slott

Slott, riddare och vackra hästar är en bild många av oss växer upp med. Men sanningen är att många av Sörmlands slott och herresäten idag är privatbostäder. Genom ett besök på Sparreholmslott kan du dock få känslan av att vistas i den sagolika miljö vi så många gånger sett på film, om än i en något modernare tappning. Sparreholmsslott, museer och hästcenter är det idealiska målet för allt från spontana små sommarutflykter, till årets mest minnesvärda upplevelse. Allt i vacker, vilsam och exklusiv sörmländsk kulturmiljö. 

Vad händer här

Bo på slottet


Ta ridlektioner eller gå en kurs


Besök Sparreholms muséer och slottscafé
Öppet tisdag – söndag, klockan 12:00-17:00 mellan 29 juni-15 augusti 2021

När du ändå befinner dig i krokarna – passa på att göra ett besök på Sagostigen, en sagolik och lantlig idyll för hela familjen. På Sagostigen får sagorna liv, samtidigt som det är enkelt för vuxna – är det himla roligt för barn. Läs och upptäck folksagorna tillsammans, busa runt på lekområdet och träffa även bondgårdens djur. När det är dags för fika eller lunch, finns det ett café med hembakt fika, enklare lunch och glass. Passa på att boka dina biljetter redan idag!  

 
För den som är ute efter att upptäcka mer från sjön – från Skebokvarn utgår sju kanotleder. Här kan du njuta av underbar natur, genom att slå läger vid strandkanten. Hyr kanot och paddla ut på Båven, upplev de sörmländska omgivningarna. Du kan både sova och äta gott hos anrika och mysiga Hotell Plevnagården i Malmköping. I Malmköping finns det även ett stort utbud av olika muséer.  

Mer att göra nära Slottet

Museispårvägen Malmköping – Sveriges lokaltrafikmuseum 

 

Besök Visit Flen för att hitta mer att göra i omgivningarna!   

Hitta hit

Sparreholms Slott,
649 91 Sparreholm

 

E-mail: info@sparreholmsslott.com

Stora Sundby Slott

I västra Södermanland ligger sagolika Stora Sundby Slott och speglar sig i Hjälmarens vatten. Stora Sundby slott har sina anor redan under 1200-talet. Slottet har under historiens gång tillhört flera olika släkten och fick sitt nuvarande utseende under 1800-talet då Ulrika, hustru till Carl de Geer önskade sig en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand precis som i Sir Walters Scotts romaner. Idag tillhör slottet familjen Klingspor och är familjens privata bostad.

Sommartid öppnar ett sommarcafé vid slottet och slottsparken är öppen året runt. Privata visningar av slottet anordnas för grupper som är nyfikna på detta ståtliga slotts interiör.

I samband med besök på pampiga Stora Sundby Slott har du kort bilresa till både Julita Gård och Magdakullan. Magdakullan är ett mycket populärt utflyktsmål i Näshulta, ca 2,5 mil från Stora Sundby Slott. Besök restaurangen, cafét eller handla närodlat och andra delikatesser i gårdsbutiken. På lördagar kl 14 anordnas även kovandringar, för den som önskar lära sig lite mer om kor. På denna anrika sörmländska gård går det även att hyra Hultstugan för övernattning, det finns även fyra bokningsbara ställplatser på gården.

 

För dig som önskar utforska Eskilstunatrakten lite mer, finns det en hel del att välja mellan. Varför inte kombinera ett besök på Stora Sundby Slott med en tur till Sundbyholm Slott, som ligger ca 4 mil från Stora Sundby. I Sundbyholm kan du även passa på att äta en god bit mat på slottet eller i Sundbyholms Gästhamn, som även serverar glass och annat fika. Om shoppinglusten faller på finns förutom olika gårdsbutiker även Tuna Park (köpcentrum med 66 butiker och restauranger).

 

Eskilstuna stoltserar även med världens första Återbruksgalleria, ReTuna. Här finns det många spännande butiker att handla hållbart ifrån. I höstas slog även IKEA upp sin första second hand-butik, i just ReTuna Återbruksgalleria. Väl värt ett besök!  

Hitta hit

Stora Sundby Slott

635 35 Stora Sundby

Sundbyholms Slott

Sundbyholms Slott är idag hotell och konferensanläggning. Vill du bo kungligt i naturskön miljö är detta platsen för dig. 

 

På helger kan ni söka er hit för att varva ner med ett av slottets weekendpaket – vad sägs om en teaterweekend med en interaktiv mordpjäs, en weekend med vinprovning eller champagneprovning tillsammans med slottets sommelier? Vid slottsområdet finns en gästhamn, sandstrand, bokskog och en slottspark. Du kommer med andra ord inte bli uttråkad under din vistelse här! 

I samband med ett besök på Sundbyholms Slott finns det flera smultronställen att besöka i närområdet. Varför inte avnjuta en god mjukglass på bryggan i Sundbyholms gästhamn, efter sol & bad längs Sundbyholms badplats som faktiskt är Mälarens längsta sandstrand. Här har du toaletter, grillplatser och lekpark nära till hands. Sundbyholms badplats är tillgänglighetsanpassad med en ramp ut i vattnet, handikapparkering och anpassad toalett. 

 

Köp med dig råvaror hem till kvällens middag från två av bygdens gårdsbutiker; Sundbyholms Kött & Fisk och Solby Gård. När säsong och väder tillåter erbjuder Solby Gård även självplockning av en rad olika sorters jordgubbar. I deras gårdsbutik kan du även handla närodlade primörer och fina inredningsprodukter. Passa även på att fika på något rykande färskt och hembakt i den lantliga miljön.  

 

För dig som är intresserad av mer historia finns Sigurdristningen en vacker promenad från Sundbyholms Slott. Om du hellre vill ta sjövägen – hyr en bryggbåt i Sundbyholms gästhamn. Här kan du även beställa med dig mat och fika från gästhamnen att avnjuta på Mälaren! För dig som vill vandra så går det alldeles utmärkt att följa den Gyllenhielmska vandringsleden ut till Sundbyholms Slott från Årbystugan. Leden är totalt 24 km och väl framme i Sundbyholm kan du unna dig något gott att avnjuta på slottet eller i gästhamnen.  

Hitta hit

Sundbyholms Slott AB
SE-635 08 Eskilstuna
Sweden

 

Telefon: 
E-post:

Stjärnholms Slott

Stjärnholms slott har anor från 1600-talet. I dag är slottet hotell, konferens- och stiftsgård.På slottet sover du kungligt, i renoverade 1700-talsrum. Här känner du historiens vingslag genom de smyckade kakelugnarna, de praktfulla dörröverstyckena och den speciella atmosfären. Ett möte mellan nu och då.
Stjärnholm slott finns det aktiviteter för hela familjen, stora som små. Vandra på Sörmlandsleden, paddla kanot, cykla, ströva i skulpturparken eller besök omkringliggande attraktioner som Boda Borg eller Kolmården! På slottet finns boendemöjligheter, en skulpturutställning och en restaurang. På området finns även ett kapell och en ridskola. Allt upplevs i en avslappnande och vacker miljö. 

I Oxelösund är det mesta nära till hands och himla vackert, precis in till skärgården. I närheten av Stjärnholms Slott kan du även vandra på Sörmlandsleden, paddla kanot, cykla, ströva i Skulpturparken eller varför inte uppleva ett äventyr på Boda Borg. På Jogersö finns den nya äventyrsparken med höghöjdsbanor för dig som vågar! 

 

Skärgårdsvåfflan ute på Femöre, är ett riktigt smaskigt ställe att besöka (och fika såklart)!  Passa även på att njut av naturen och bada från klipporna när du ändå besöker Femöre.  

 

Vivesta är ett annat bad med närhet till Stjärnholm. Äspskär och Beten är två öar i Oxelösunds skärgård som du kan nå med turbåten, eller egen båt. Båda öarna har härliga klippor för sol och bad, Beten har dessutom en fin sandstrand.  

Mer att göra nära slottet

Ställen att äta på

Foto: Stjärnholms Slott

Hitta hit

Stiftsgården Stjärnholm
613 41 Oxelösund

Säfstaholms slott

Säfstaholms slott har en rik och brokig historia som tar sin början på tidigt 1600-tal. Under 1800-talet har slottet sin glansperiod då den konstälskande greve Gustaf Trolle-Bonde bodde här, men slottet förfaller efter hans död och står bortglömt under en längre tid. Nu är slottet nyrenoverat och här får kultur och skapande en fristad. Besök våra utställningar, skapande verkstäder, restaurang och museishop i vacker och tillgänglig slottsmiljö. Eller delta i någon av våra många evenemang, konserter och barnaktiviteter! Ambitionen är att skapa ett levande kulturhus året om – precis som det var på Greve Gustaf Trolle-Bondes tid.

Vad händer här

18 juni och fram till den 15 augusti är slottet öppet 11:00 – 16:00 varje dag.

Därefter är Säfstaholms slott öppet tisdag – söndag 11:00 – 16:00.

 

Guidade visningar pågår kl. 12:00 och kl. 14:00 varje dag under sommaren. Obs. Max 8 personer per grupp.

För att boka en guidade visning ring 0151 – 19351 mellan kl. 11:00 – 16:00 eller mejla: safstaholm@vingaker.se

 

För mer information

När du ändå är i trakterna och vill byta slott mot shopping för en stund, har du hamnat helt rätt. En kort promenad från Säfstaholms Slott hittar du Vingåkers Factory Outlet, som säljer märkeskläder från välkända varumärken med upp till 70% lägre pris än de ordinariepriserna. Bredvid finns även både Iittala Outlet och Scorett Outlet med flera 

Vill du sova kvar i närheten? Båsenberga Hotell & Konferens finns en kort färd från Säfstaholms Slott. Hotellet ligger vackert beläget omgivet av äppelträd med närhet till både sjö, friluftsområden och golfbana. Hotellets restaurang serverar rätter som till stor del består av lokalproducerade råvaror. 

Julita Gård ligger endast 20 minuter bort. Här kan du njuta av de fantastiskt vackra tematrädgårdarna, handla i Trädgårdsbutiken, fika eller äta en god måltid. Julita Wärdshus, precis vid sjön Öljaren drivs av stjärnkocken Tommy Myllymäki.  Restaurangen har omnämnts och givits högt betyg i White Guide. Här handlar matfilosofin om förhållandet mellan mat, kultur, tradition och natur. Wärdshuset erbjuder även övernattning i någon utav deras flyglar.  

Hitta hit

Säfstaholms Slott
643 80, Vingåker

 

Telefon: 0151-193 51
E-post: safstaholm@vingaker.se

Södertuna slott är en plats för rekreation och umgänge. Här kan du planera en lyxig spaweekend, ett sagolikt bröllop eller varför inte en oförglömlig konferens med arbetskollegorna? Södertuna slott är vackert beläget vid Frösjön i Gnesta. Här kan du förutom att njuta av det slottet har att erbjuda även ta dig ut till den närliggande och lättillgängliga naturen. Planera en förmiddagsvandring på en promenadslinga eller låna en cykel för att ta dig runt på området. Om du hellre vill ha allt nära men ändå njuta av att kunna vara ute finns trädgårdsspel att låna.

Sternersborgs choklad i Björnlunda kan du njuta av handgjorda färska praliner gjorda av ekologiska råvaror och hemgjord färsk italiensk glass, så kallad gelato. Köp med dig en vacker ask fylld med kvalitetschoklad från Valrhona och Felchlin. Passa på att göra ett stopp vid Skottvångs Grufva, ca 20 minuters bilresa från Södertuna Slott. En kulturrestaurang och krog i den sörmländska skogen. Skottvång har en väletablerad livescen med livemusik och bygdepub. I området finns det säkerligen nått för alla då området även erbjuder teater, barnunderhållning, konst, museum, konferens och festvåning för bröllop med mera. Här passerar även Sörmlandsledens etapp 15 och 16, en fin och populär vandring. 

Rocklösa gård, är en häst- och lantgård strax utanför Stjärnhov, vid den vackra sjön Övre Gällringen. Här kan du bo på gårdens bed & breakfast eller hyra stugor. Det finns även en hel del upplevelsepaket att boka in sig på. De driver ett litet ekologiskt lantbruk och i den lilla gårdsbutiken hittar du ett urval av det allra bästa som produceras i Sörmland. 

 

Fler tips i Gnestatrakten

Hitta hit

Södertuna Slott

646 91 Gnesta

Taxinge Slott Kakslottet®

Taxinge Slott Kakslottet® har alltid en kakbuffé med minst 65 kaksorter. På gräset utanför slottet finns gott om plats att sprida ut sig på. Det går bra att ta med egen picknickfilt om man inte vill sitta vid borden. Inne i slottet har fler matsalar öppnats upp, så att det ska kunna vara glest mellan borden. Vid buffén lotsas gästerna in så att det inte blir trängsel och alla får en egen kaktång och tårtspade som sedan diskas innan den används igen. 

Vad händer här

Efter ett besök på Taxinge Slott finns det förutom både Gripsholms Slott och Mälsåkers Slott mycket annat att uppleva i närområdet. Res historiskt och ta möjligheten att åka med ångtåget från Mariefred till Taxinge. Det finns även möjlighet att åka med ångbåt. Mellan Mariefred och Taxinge finns det mysiga cafét Kafét Klavér, med ”hemma hos”-känsla. Här kan du fika på något hembakt i en härligt lantlig miljö precis intill Mälaren, ibland anordnas även barnteatrar med Tant Klavér. Passa på att ta åka till Skottvångs Grufva (ca 25 min bilresa från Taxinge Slott). Skottvångs Grufva är en kulturrestaurang och krog i den sörmländska skogen. Skottvång har en väletablerad livescen med livemusik och bygdepub. I området finns det säkerligen nått för alla, förutom restaurang och kulturkrog erbjuds även teater, barnunderhållning, konst, museum, konferens och festvåning för bröllop med mera. Även Sörmlandsledens etapp 15 och 16 passerar Skottvång och är en populär vandring. De två sommarstadsidyllerna vid Mälaren, Mariefred och Strängnäs finns att utforska i närheten.  

Hitta hit

Taxinge Slott
Näsby 52
155 93 Nykvarn

Tullgarns Slott

Tullgarn slott är ett av Sveriges kungliga slott och har genom tiderna varit kungligheters sommarresidens. Idag håller Tullgarn slott öppet för allmänheten och välkomnar dig som vill fika vid Tullgarns slottscafé, njuta av den praktfulla slottsparken, beskåda äppellunden eller strosa runt på området och kanske gå en bit på Sörmlandsleden. Tullgarn slott anordnar guidade visningar för både enskilda personer och grupper och är ett av de mest välbesökta kungliga slotten idag.    

När du befinner dig i krokarna kring Tullgarns Slott är det ett ypperligt tillfälle att göra ett besök till mysiga och pittoreska Trosa. Här har du många smultronställen att välja mellan. Du vet väl dessutom att du kan hoppa på Sörmlandsledens etapp 56 och vandra mellan Tullgarns Slott och Trosa? Ett fantastiskt sätt att kombinera flera fantastiska sörmländska platser.  

 

Väl i Trosa, är Trosa Stadshotell & Spa ett trivsamt hotell med både spa och mat av hög kvalitet. Strosa runt i Trosa längs den välkända åpromenaden och stanna kanske till för en glass på någon utav av stadens populära glasscaféer, som exempelvis Bomans Glassbar i Hamnmagasinet vid Bomans hotell – mitt i Trosa. Njut av krämig och härlig gelato på riktigt bra råvaror, de garanterar dessutom en smakupplevelse utöver det vanliga! 

 

Om du kommer till Trosa för att övernatta med din husvagn eller liknande – boka dig en plats vid havet på Trosa Havsbad, som är en familjecamping och stugor med vacker utsikt, klippor och nyrenoverad sandstrand. Här har de även brygga och hopptorn, minigolf, butik med nygräddat bröd om morgnarna, möjlighet till aktiviteter och simskola. De erbjuder även uthyrning av kajak, kanot, SUP samt rodd- och motorbåt. Om du vill lära dig mer så kolla in Kulturstråket, en stadsvandring på egen hand i centrala Trosa som lär dig mer om Trosas historia – du passerar dessutom flera caféer, restauranger och butiker längs vägen. 

 

Upptäck ännu mer av Trosa

Hitta hit

Tullgarn Slott

610 74 Vagnhärad

Öster Malma

I hjärtat av Sörmland, endast 50 min från Stockholm, hittar ni Öster Malma slott och konferensanläggning. Med naturen inpå knuten blir ni som gäster inspirerade i en avkopplande och inbjudande atmosfär nära det vilda.  

Ta med nära och kära på en härlig sommarweekend här. Med naturen och det vilda runt omkring er så sover ni gott. Promenera i skogen, ta en tur in i Öster Malmas Wildlife Park och se vilda svenska djur eller hyr en kanot och paddla på Malmasjön precis nedanför slottet. Njut av vackra vyer, ljuvliga dofter och härliga smaker.  

Väg 223, som faktiskt är ”En annorlunda utflyktsväg”, sträcker sig ut mellan Nyköping och Mariefred genom Sörmlands idylliska landskap. Här finns det massor av trevliga besöksmål längs vägen – allt mellan mysiga caféer, restauranger, glasblåsning, loppisar, boenden och gårdsbutiker mm. På ”Utflyktsvägens 223”´s egen hemsida finns det möjlighet att läsa på mer om vad som finns längs vägen. Du kan bland annat göra ett stopp på Café Östergården, som ligger på den lilla sörmländska gården Uvsta Östergården. I cafét kan du fika på något smaskigt hembakt eller äta en lättare lunch. På gården finns även gårdsbutik och loppis! Fäboda Fårbod är en gårdsbutik längs med utflyktsvägen, här säljs får/lammskinn och tovat hantverk/konst. Allt är lokalt producerat och uppfött från gårdens egna får. Lammkött finns att köpa fruset i styckdetaljer och lammlådor går att beställa till hösten. 

 

Blaxsta Vingård, Sveriges första vingård och vinfabrik, är liten och romantisk med sitt söderläge utmed sjön Långhalsen, beläget bland runstenar och vikingagravar ca 4 mil från Öster Malma Slott. Här erbjuds guidade visningar och utsökta måltider i den egna restaurangen, Kung Blacke. På gården finns även trevliga hotellrum! 

Hitta hit

Öster-Malma

611 91 Nyköping