Upptäck, upplev och förundras under av Sörmlands slottssafari!

400 slott, gods och gårdar. 1000-tals saker att göra. Sörmland är Sveriges slottsdestination, en plats med 400 slott, gods och gårdar. Här finns tusentals saker att göra. Alla vackra slott, gods och gårdar bär på spännande historier och många är idag exklusiva boenden medan andra är fyllda av lek och aktiviteter. Ta reda på vilket slott som passar dig bäst genom lekfulla frågor och åk på en egen slottssafari!

Ericsbergs Slott

Ericsbergs slott

Mitt i sköna Södermanland ligger Ericsbergs Slott, ett av Sveriges finaste Barockslott. I dag är det 8:e generationen av familjen Bonde som driver gården. 

Här kan du uppleva guidningar av slottet och dess museisamlingar. Slottet har konferensanläggningar och även ett exklusivt boende som öppnas upp några gånger per år i samband med arrangemang. Om du är jaktintresserad erbjuder Ericsbergs slott kommersiell jakt. För mer information om jakt på slottsområdet kan du läsa här 

Gripsholms Slott

Gripsholms slott_Foto Sten E 4

I pittoreska Mariefred ligger Gripsholms Slott som har en fyrahundraårig historia. Här finns landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid.

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid. 

 Med närheten till naturreservatet Gripsholms hjorthage och Mariefred med butiker, kaféer och restauranger är Gripsholm ett populärt utflyktsmål. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ, här hittar du välbevarade rum från den epoken och en enastående slottsbyggnad. 

Hedenlunda Slott

hedenlunda_sjosidan-2-0-medium-1060x645

Njut av en fridfull slotts- och spamiljö i en 1000 årig omgivning på Hedenlunda slott. Med utsikt över Hedenlundasjön och den vackra slottsparken kan man inget annat än att slappna av.

Hedenlunda Slott är som klippt och skuret för ett vackert och sagolikt slottsbröllop, men passar lika bra för er som söker en ostörd konferensanläggning med vacker natur runt knuten. För dig som söker efter en privat och härlig slottsweekend med kungligt boende på ett slott och god mat passar Hedenlunda slott också alldeles utmärkt! Här hittar du något för alla smaker.

Julita Gård

Julita

Julita Gård visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning.  

Julita gård är nordens största utomhusmuseum, här finns förutom spännande utställningar, även trädgårdar och parker. Ta tillfället i akt och lär dig mer om svensk historia!  

Mälsåkers Slott

Mälsåker

Slottet, som anses vara ett av Sveriges vackraste Barockslott, har en omväxlande historia från Sveriges stormaktstid på 1600-talet. Slottet har huserat olika släkter och under en tid även den norska staten under andra världskriget.  Efter en lång tid med stängda grindar är nu detta slott öppet för allmänheten att beskåda. På slottet anordnas olika musikevenemang, utställningar och familjeaktiviteter. 

Nynäs Slott

180807 NynŠs Slott den 7 augusti 2018 i Nykšping. 

Foto: Peter Holgersson AB

På Nynäs slott kan du uppleva både små och stora äventyr! Här finns 3822 ha historisk mark att upptäcka med allt från slottsomgivningar, vandringsstigar, jordbrukslandskap, hav och sjö. På Nynäs slott finns restaurang, utställningar, guidade visningar och butik. Passa på att förlänga din vistelse och utforska området i din egen takt genom att boka boende på slottets gamla Bränneri. Nynäs slott är det perfekta utflyktsmålet både för den historieintresserade kulturutövaren som den hemestrande barnfamiljen!

Nyköpingshus

180808 Nykšpingshus den 8 augusti 2018 i Nykšping. 

Foto: Peter Holgersson AB

Nyköpingshus ligger i Nyköpings centrum och har under stadens historia varit centrum för många historiska händelser som det välkända Gästabudsspelet som än idag levandegörs i form av en sommarteater i den gamla borggården.  Nyköpingshus är ursprungligen en medeltida borg som byggdes på i omgångar. Under sin glanstid var det hemvist för Sveriges kung Birger Magnusson under 1300-talet. Idag är Nyköpingshus en slottsruin som delvis är restaurerad och en populär plats för både Nyköpingsbor och turister.

Sparreholms Slott

Sparreholm1

Slott, riddare och vackra hästar är en bild många av oss växer upp med. Men sanningen är att många av Sörmlands slott och herresäten idag är privatbostäder. Genom ett besök på Sparreholm slott kan du dock få känslan av att vistas i den sagolika miljö vi så många gånger sett på film, om än i en något modernare tappning. Sparreholms slott, museer och hästcenter är det idealiska målet för allt från spontana små sommarutflykter, till årets mest minnesvärda upplevelse. Allt i vacker, vilsam och exklusiv sörmländsk kulturmiljö. 

Stora Sundby Slott

Stora-Sundby-slott_Fotograf_Pierre_Pocs

I västra Södermanland ligger sagolika Stora Sundby Slott och speglar sig i Hjälmarens vatten. Stora Sundby slott har sina anor redan under 1200-talet. Slottet har under historiens gång tillhört flera olika släkten och fick sitt nuvarande utseende under 1800-talet då Ulrika, hustru till Carl de Geer önskade sig en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand precis som i Sir Walters Scotts romaner. Idag tillhör slottet familjen Klingspor och är familjens privata bostad.

Sommartid öppnar ett sommarcafé vid slottet och slottsparken är öppen året runt. Privata visningar av slottet anordnas för grupper som är nyfikna på detta ståtliga slotts interiör.   

Sundbyholms Slott

Sundbyholmsslott_med_staty_Christin Widerberg

Sundbyholms Slott är idag hotell och konferensanläggning. Vill du bo kungligt i naturskön miljö är detta platsen för dig. 

På helger kan ni söka er hit för att varva ner med ett av slottets weekendpaket – vad sägs om en teaterweekend med en interaktiv mordpjäs, en weekend med vinprovning eller champagneprovning tillsammans med slottets sommelier? Vid slottsområdet finns en gästhamn, sandstrand, bokskog och en slottspark. Du kommer med andra ord inte bli uttråkad under din vistelse här! 

Stjärnholms Slott

180808 Stjärnholm den 8 augusti 2018 i Oxelösund. 

Foto: Peter Holgersson AB
Stjärnholms slott har anor från 1600-talet. I dag är slottet hotell, konferens- och stiftsgård.På slottet sover du kungligt, i renoverade 1700-talsrum. Här känner du historiens vingslag genom de smyckade kakelugnarna, de praktfulla dörröverstyckena och den speciella atmosfären. Ett möte mellan nu och då.
Stjärnholm slott finns det aktiviteter för hela familjen, stora som små. Vandra på Sörmlandsleden, paddla kanot, cykla, ströva i skulpturparken eller besök omkringliggande attraktioner som Boda Borg eller Kolmården! På slottet finns boendemöjligheter, en skulpturutställning och en restaurang. På området finns även ett kapell och en ridskola. Allt upplevs i en avslappnande och vacker miljö.  

Säfstaholms Slott

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slottet har en rik och brokig historia som tar sin början på tidigt 1600-tal. På Säfstaholm slott får kultur och skapande en fristad. Här finns skapande verkstäder, utställningar, konserter, konferensutrymmen, restaurang och museishop i en vacker och tillgänglig slottsmiljö. Efter tre års renovering öppnar snart slottet för verksamhet igen. Ambitionen är att skapa ett levande kulturhus året om – precis som det var på Greve Gustaf Trolle-Bondes tid under 1800-talet.
 

Södertuna Slott

Södertunaslott_2

Södertuna slott är en plats för rekreation och umgänge. Här kan du planera en lyxig spaweekend, ett sagolikt bröllop eller varför inte en oförglömlig konferens med arbetskollegorna? Södertuna slott är vackert beläget vid Frösjön i Gnesta. Här kan du förutom att njuta av det slottet har att erbjuda även ta dig ut till den närliggande och lättillgängliga naturen. Planera en förmiddagsvandring på en promenadslinga eller låna en cykel för att ta dig runt på området. Om du hellre vill ha allt nära men ändå njuta av att kunna vara ute finns trädgårdsspel att låna.

Tullgarns Slott

Tullgarns_slott

Tullgarn slott är ett av Sveriges kungliga slott och har genom tiderna varit kungligheters sommarresidens. Idag håller Tullgarn slott öppet för allmänheten och välkomnar dig som vill fika vid Tullgarns slottscafé, njuta av den praktfulla slottsparken, beskåda äppellunden eller strosa runt på området och kanske gå en bit på Sörmlandsleden. Tullgarn slott anordnar guidade visningar för både enskilda personer och grupper och är ett av de mest välbesökta kungliga slotten idag.    

Öster Malma Slott

Öster Malma Slott (3)

I hjärtat av Sörmland, endast 50 min från Stockholm, hittar ni Öster Malma slott och konferensanläggning. Med naturen inpå knuten blir ni som gäster inspirerade i en avkopplande och inbjudande atmosfär nära det vilda.  

Ta med nära och kära på en härlig sommarweekend här. Med naturen och det vilda runt omkring er så sover ni gott. Promenera i skogen, ta en tur in i Öster Malmas Wildlife Park och se vilda svenska djur eller hyr en kanot och paddla på Malmasjön precis nedanför slottet. Njut av vackra vyer, ljuvliga dofter och härliga smaker.