Sök
Stäng denna sökruta.
Upzone Oxelösund. Foto: Visit Sörmland

Äventyrliga familjeaktiviteter i Sörmland

Sol & bad om sommaren är väl bra härligt? Ibland kan det ändå vara skönt att ta en liten paus från stranden för att tillsammans hitta på något äventyrligt med barnen, oavsett om de är yngre eller lite äldre. I Sörmland är utbudet av äventyrliga besöksmål och familjeaktiviteter stort. Visit Sörmland listar här ett axplock av äventyrliga familjeaktiviteter och hoppas att ni vill äventyra tillsammans i Sörmland i sommar! 

Bergs Gård i Trosa

Upplevelsegården som har nått för alla

Bergs gård är en av Sörmlands äldsta gårdar och ligger intill Sörmlands fantastiska kust, strax utanför Trosa. Här kan man bo lantligt på gården eller i hus vid havet. Detta är även en upplevelsegård som utöver boende och mat även erbjuder naturnära aktiviteter för alla åldrar. Bergs Gårds egen MTB-arena erbjuder teknikbanor, ledcykling i skogen, cykeluthyrning och olika kurser. Här finns det dessutom klättervägg och lek för barn samt möjlighet att få träffa gårdens egna djur. Missa inte att göra ett besök i gårdsbutiken där det säljs ekologiska- och lokalproducerade råvaror.  

Hos Bergs Gård finns det nått för alla! 

Bergs Gård
Foto: Bergs Gård
Upzone Oxelösund. Foto: Visit Sörmland

UpZone Äventyrspark

Äventyrlig upplevelse bland trädtopparna 

På natursköna Jogersö i Oxelösund hittar du UpZone – en riktig äventyrspark med klättring, lek och friluftsaktiviteter utöver det vanliga. Här får du uppleva att sväva mellan trädtopparna på höghöjdsbanor och vajrar. Med kombination av klättring, sport, mod och lek tar du dig fram genom olika hinder och ziplines. En riktigt äventyrlig och utmanande upplevelse på hög höjd, som ger ett garanterat pirr i magen!

Palstorp Äventyrsgård och skogsby

Ett skogsäventyr för hela familjen 

Hit välkomnas du för ett riktigt skogsäventyr, för både stora och små. Klättra i hinderbanor i olika svårigheter, kör skogsfrisbeegolf eller terrängfotbollsgolf. Här får du även möjlighet att lära dig mer om skogens djur längs med Tildas naturstig. Du kan också besöka deras fågelutställning där du får se och lära dig mer om våra vanligaste fåglar. I lekladan får leken och fantasin flöda fritt! I djurhagarna kommer du nära härliga och mysiga djur såsom minigrisar, kaniner och höns. När du blir hungrig kan du grilla korv vid lägerelden eller äta något i cafét. Du kan även boka en övernattning i skogsbyn på Palstorps bergssluttning – kombinera gärna med att boka den vedeldade pizzaugnen som finns utomhus. 

Palstorp äventyrsgård och skogsby
Foto: Palstorp äventyrsgård och skogsby
Tolfta Gård
Foto: Tolfta Gård
Tolfta Gård
Foto: Tolfta Gård

Tolfta gård

Upptäck Sörmland från hästryggen – bo på lantgård 

Vill du upptäcka den vackra sörmländska naturen från hästryggen? Då är Tolfta gård något för dig. Hit kan du komma för turridning och njuta av att rida längs sjöar, upp på åsar, mysiga skogsvägar och vidare ut på Ridled Sörmlands uppmärkta led. Turerna anpassas efter ryttarens kunskapsnivå vad gäller ridning och kartläsning. Ni kan både rida ut i grupp, enskilt efter karta eller med en guide. Det finns flera olika ridpaket att boka, allt från några timmar med fika till flera dagar med övernattningar.  

På gården finns även fem trevliga stugor att hyra för övernattning, med klassisk lantlig charm. Varje stuga är unik vad gäller både storlek och planlösning. Här finns det förutom hästar också bland annat kor, höns och dvärggetter. Gården drivs som ett KRAV-märkt jordbruk och Tolfta gård är även en av värdgårdarna i Ridled Sörmland. 

Upptäck även in Ridled Sörmland

Escape Room

Samarbeta, hitta ledtrådar och lös gåtorna tillsammans för att ta er ut 

Törstar du efter spänning och tycker om att lösa gåtor? Då är Escape Room bankrån i Eskilstuna kanske nått för dig. Här kämpar man tillsammans mot klockan för att ta sig ut ur ett låst rum. Aktiviteten måste förbokas och passar grupper i storlek om 27 personer. Passande för barn från 8 år, i vuxet sällskap. 

Escape Room
Foto: Escape Room
Lida Gård
Foto: Lida Gård
Lida Gård
Lida gård. Foto: Visit Sörmland

Lida Gård

Utflyktspärla mitt i hjärtat av Sörmland – Spännande upptäcksstig och mycket mer  

Åk till Lida Gård i Flen och möt skogens konung på Lidas naturstig. Här får både barn och vuxna lära sig mer om djur och natur genom att vandra en spännande och rolig naturstig tillsammans. Stigen har modeller av skogens djur i naturlig storlek och den är ca 1 km lång. Längs med naturstigen finns också en kul och klurig tipspromenad. Här finns också Civilförsvarsförbundets Hitta Vilse-stig. En mycket lärorik stig med åtta stationer där både barn och vuxna på ett pedagogiskt sätt får lära sig vad man ska göra om man går vilse.  

Kul och bra för hela familjen! Här finns även ”snickerboa”, inspirerad av Emil i Lönneberga som är kul för barnen att leka i.  

När hungern faller på serverar Restaurang Lida Gård gårdslagad mat från grunden. I cafét kan man även fika på goda bakverk, som bakas på mjöl från grannen Warbro Kvarn. På gården i en ladugård finns Sörmlands största ridsportbutik, Kvalité Häst & Hund. Här hittar du noga utvalda produkter för hästen, hunden och jakten. I sortimentet finns även heminredning och mode. Lida Gård ligger i mycket vackra omgivningar intill Stenhammars slott!  

Boda Borg

Äventyrligt, klurigt och kul tillsammans 

I Oxelösund hittar du äventyrshuset Boda Borg. Här kan du tillsammans med familjen, kollegorna eller kanske vännerna lösa Questar inom olika teman. På köpet utlovas en riktigt rolig upplevelse och många utmaningar. Exempel på teman är bland annat rymden, bondgård och fängelse. Det finns även ett litet café på plats. 

Boda Borg
Foto: Boda Borg
Äventyrsbanan 4 you
Foto: Äventyrsbanan 4 you

Äventyr 4 you

Utmanande äventyr på hög höjd  

Äventyrsbanan i Vilsta är en höghöjdsbana 25 stationer. På fem till nio meters höjd bland trädtopparna som sedan avslutas med en linbana. Banan lämpar sig för vuxna och barn över 8 år (se rekommendationer för längd på hemsidan). Ett besök brukar ta ca 2 timmar och är en bokningsbar aktivitet för grupper från åtta personer och ligger i Vilsta naturreservat i Eskilstuna. Om du är sugen på att utmana dig själv, växa mentalt och spränga gränser – då är denna aktivitet något för dig! 

Text: Sandra Wisén 

Har vi missat något smultronställe? Tipsa oss på welcome@visitsormland.com

Fler äventyr i Sörmland

Apelago

På Apelago finns vi som brinner för upplevelser i...

Visa »

Dela detta: