Sök
Stäng denna sökruta.
Eskilstuna Konstmuseum

Gå på museum i Sörmland

Sörmland har många roliga och lärorika museum att besöka, här kan ni hitta någonting om passar alla, i alla väder. Vi har gjort ett axplock av några av de många museum värda ett besök!

Sörmlands Museum

2018 öppnade Sörmlands Museum upp i nya fina lokaler och idag finns plats för utställningar, evenemang, kurser, möten, öppna samlingar och mycket mer. Museibutiken- och restaurangen är omtyckta och välbesökta. Mycket händer här, så besök deras kanaler för att inte missa det du tycker är mest spännande!

Sörmlands Museum
Foto: Sörmlands Museum
Foto: Femörefortet

Femörefortet

Femörefortnet är ett superspännande museum över kalla kriget, en historisk epok full med berättelser och mystik. Vi rekommenderar att du hänger med på en guidad tur ner i tunnelsystemet i berget, här finns sovplatser, telefonkiosk, dieselkraftverk och mycket mer välbevarat.

Skottvångs Gruva

Skottvång gruva är en kulturhistorisk oas mitt ute på den sörmländska landsbygden. Här finns Gruvmuseet där du upptäcker historien kring gruvarbetet och kolningen i området, men får också en inblick i vardagslivet kring gruvan. Utställningen är i bild, text och ljudform och under hela sommaren har Östa Sörmlands Gruvförening turistvärdar på plats. 

Utöver museet finns i den här oasen handelshus, konsthall, närhet till Sörmlandsleden, värdshus med god mat samt konserttillfällen under hela sommaren. Häng med i deras kanaler för att inte missa allt som händer här!

Skottvång Gruvmuseum
Foto: Skottvång Gruvmuseum
Eskilstuna Konstmuseum
Foto: Eskilstuna Konstmuseum

Eskilstuna Konstmuseum

Eskilstuna konstmuseum är beläget i livliga stadsdelen Munkellstaden, stadens tidigare industriområde. Idag är det som tidigare var en industribyggnad från 1917 museum med konstsamlingar från 1600-talet, i stora luftiga lokaler. Här pågår alltid spännande utställningar, finns ungdomsaktiviteter och erbjuds visningar. Eskilstuna konstmuseum ansvarar även för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.

F11 Museum

F11 Museum är Sveriges flygspaningsmuseum, en historisk plats där mycket av vår moderna flygplansteknik och taktik utvecklades. Här får du lära dig om de sensationella spaningsuppdrag som utgick bland annat härifrån, som gick ut på att fotografera hamnar och andra mål på andra sidan Östersjön – ända in över Sovjetunionens kustområden. Här finns spännande historia att upptäcka, jaktplan att provsitta och till och med flygsimulatorer att testa.

F11 Museum
Foto: F11 Museum
Arsenalen
Foto: Arsenalen

Arsenalen

Arsenalen är ett militärmuseum där du kan upptäcka massvis av spännande militärfordon från 1920-talet till idag. Museet är stort, det största av sitt slag i Skandinavien, och har en pågående basutställning, men även temautställningar som byts ut. Här är det spännande både för vuxna och barn. I cafét kan ni köpa take away fika och i butiken finns spännande böcker, souvenirer, leksaker och annat att köpa. 

Text: Malin Ahnelöv

Inspireras av Sörmland

Fabror Grön

Farbror Grön — odlingsinspiratören som går sin egen väg Johannes Wätterbäck har odlat i mer än trettio år. På balkonger, i pallkragar, i planteringar runt knuten i hyreshuset i Västerås

Läs mer »

Dela detta: