Smaka på Sörmland

En upplevelse vid fyra bord, runtom i Sörmland.

En upplevelse vid fyra bord, runtom i Sörmland.

I år finns möjlighet för dig att uppleva och upptäcka sörmländsk mat under en helt unik måltidsupplevelse, utomhus. Fyra bord har placerats på spännande platser, i år bjuds du in till Stora Sundby Slott, Bergs Gård Trosa, Emma Grön och Öster Malma. Vid borden sker matlagning och avnjuts måltider utöver det vanliga utifrån var plats specialområden – exklusivitet, naturbeteskött, kulturarv och vilt. 

Varmt välkomna att Smaka på Sörmland!

Läs mer om de olika borden och boka sommarens Sörmländska matupplevelse - Smaka på Sörmland!

Stora Sundby Slott

En exklusiv helhetsupplevelse

Välkommen till en unik matupplevelse vid Stora Sundby Slott. Under fyra datum i sommar har du möjlighet att boka denna upplevelse för ditt privata sällskap med kocken Kristofer Winnerhed, kock på Gröndal Mat + Trädgård. Tidigare köksmästare på Julita Wärdshus och Parken/Orangeriet i Katrineholm. 

Här bjuds du till bords i Stora Sundbys vilthägn med vy över vackra Hjälmaren. Tillsammans med vår kock skapar ni en oförglömlig matupplevelse. Njut av en trerätters middag med vilt från gården och närproducerade råvaror från granngårdarna. Vision är att dela med sig av smaker från det sörmländska skafferiet. Många av ingredienserna är sådana du kan finna i skogen, på ängar och i sjön.

Natten spenderas i den charmiga snickarstugan, där du har en del i 4-bäddsrum.
Efter en härlig sovmorgon avslutas upplevelsen med en picknickfrukost vid Hjälmaren, och varför inte ett uppfriskande morgondopp. Frukostkorgen är även den komponerad av Kristofer. 

Under fyra tillfällen: fredag 22/7, 29/7 19/8 samt 26/8 från kl. 18.00 erbjudes denna unika matupplevelse i vilthägnet, inklusive övernattning och frukost. Under juli finns det möjlighet att boka till guidad slottsvisning i paketet.

Läs mer om Stora Sundby Slott.

Förrätt:
Hjälmargös ”ceviche” med rabarber, korianderfrön, kirskål, kålrabbi, gurka och chili

Varmrätt:
Vilt från gården tillagad över öppen eld med lokala grönsaker i säsong

Dessert:
Buffelyoghurt från Öja Gård, honung, bär och frukt i säsong, krispiga gryn och vilda örter

 

Till maten serveras alkoholfri hantverkscider från sörmländska Pomologik. 

Pris: 2500:-/person.

Pris inklusive slottsvisning: 2700:-/person

Upplevelsen bokas för grupper med minimum 6 personer/grupp, och max 12 per tillfälle.

Läs mer och boka här

Bergs Gård Trosa

I ekhagen på lantgården

Året runt erbjuds här en unik smak- och naturupplevelse i form av en gör-det-själv upplevelse mitt i naturen. Perfekt för familjeutflykten, kick-off-aktivitet för företaget eller med vännerna.

Här kan du avnjuta en riktigt rustik måltid som du själv tillagat! Sittande vid ett dukat långbord, omgiven av susande trädkronor och fantastisk natur. Bordet är placerat i Bergs Gårds vackra Ekhage, nära gården. Ni njuter av er egenlagade måltid med utsikt över dammar och betesmark i Ekhagen intill där både kor och får håller till.

Bergs Gård är ett ekologiskt Lantbruk och temat här är just Lantgård. Givetvis innehåller receptet som du tillagar vid bordet vår egen korv av vårt naturbeteskött, tillsammans med härliga rotsaker. Väljer du den vegetariska upplevelsen är fokuset svenska råvaror. Du bokar bordet, hämtar matkorgen med råvaror i receptionen och det du behöver för att laga maten i vår gårdsbutik. Ni kan här lägga till hembakt fika och dryck. Ni promenerar sedan upp längs med Ekhagens Naturstig där bordet finns. När ni ätit klart lämnar ni disken till personalen i cafét. Ekhagens Naturstig som leder till bordet är tillgänglighetsanpassad (delvis kuperad) med fungerande underlag för till exempel rullstol och rullator.

Läs mer om Bergs Gård.

En härlig korvgryta på Bergs Gård egen chorizo från gårdens gräsbetade nötdjur, med gotlandslinser och rotfrukter. Grytan serveras med hembakt bröd på mjöl från Saltå Kvarn.

Vegetariskt alternativ: En rökig friluftsgryta på gråärtor med gotlandslinser och rotfrukter. Grytan serveras med hembakt bröd på mjöl från Saltå Kvarn.

Pris: 285:-/person

Upplevelsen bokas för grupper med minimum 4 personer/grupp, och max 12 per tillfälle.

Läs mer och boka här

Emma Grön

Närproducerat mitt i kulturarvet

I kulturhistoriskt intressanta Åkers Styckebruk, mellan vackra industribyggnader och natur står Smaka på Sörmland-bordet där du kan uppleva en måltid från populära Emma Grön Krog & Café. Bordet som står vi Hembygdsföreningens Museum bjuder in till en rad olika paketerade måltider med fokus på närproducerat, ekologiskt och i säsong. Hit kan du få catering, ha ett tårtkalas, få en måltid lagad av egen kock över öppen eld – och mycket mer.

Kom och upptäck mer av 400-årig industri- och folklivshistoria, vandra på Sörmlandsleden som ligger nästintill och passa på att bada i Mörtsjön efter att ni har blivit en måltidsupplevelse rikare.

Läs mer om Emma Grön.

5-rätters med egen kock 1000:-/person

2 rätters med gasolkök 500:-/person

Familjelunch 400:-/person

Salladsmiddag/lunch 250:-/person

Tårtkalas 225:-/person

Fika 150:-/person

5-rätters med egen kock 1000:-/person
2 rätters med gasolkök 500:-/person
Familjelunch 400:-/person
Salladsmiddag/lunch 250:-/person
Tårtkalas 225:-/person
Fika 150:-/person

Läs mer och boka här

Läs mer om Museet

Öster Malma

Vilt

På vackra slottet Öster Malma bjuds det in till en måltidsupplevelse i naturen, där ni tillreder er egen måltid inte långt från slottet. I restaurangen hämtas er middagspåse, en ”do it yourself” upplevelse komponerad av våra kockar här på Öster Malma. En härlig, välsmakande middag med viltkött och närproducerade tillbehör. Middagen tillagas på en muurika. Självklart medföljer beskrivning och tips, för riktigt lyckat resultat. Ni sitter vid ett vackert rustikt träbord i en äppellund med utsikt över slottet.

Bordet är bokningsbart fredagar och lördagar från klockan 17.00 mellan 1 juli och 6 augusti. Glöm inte att köpa till er dryck, även härliga alkoholfria drycker finns i puben, samt kaffe och dessert.

Passa på att vandra, bo över, paddla kanot eller besök Wildlife Park när besöker Öster Malma. Här ryms många stora upplevelser.

Läs mer om Öster Malma

Dovhjort med färskpotatis, viltsky och örtsmör. Kompletteras med en korg med sommarens primörer att göra sallad på.

Information:

Upplevelserna bokas direkt hos de olika aktörerna som ansvarar för upplevelsen och dess genomförande.