Möt de vilda djuren på jaktslottet Öster Malma

Öster Malma utanför Nyköping är slottet som stoltserar med en egen wildlife park. Att jakt och viltvård är centralt här är inte så konstigt med tanke på att ägaren är Svenska jägareförbundet. Men inte bara jägare njuter av det goda livet på slottet. Här kan alla gäster både äta och sova gott. 

 

Det ståtliga barockslottet Öster Malma ligger idylliskt vid Malmasjöns strand, omgivet av åkrar och skog. När vi kör upp mot slottet rinner all stress av oss. På ängarna hälsar betande hjortar oss välkomna ut på den sörmländska landsbygden. 

Öster Malma är ett gammalt säteri. Slottet byggdes här på 1600-talet och är idag ett av Sveriges mest välbevarade barockslott. Inne i slottet möts man av rader av jakttroféer från tidigare ägare och vackra målningar. Här har kungliga högheter och den förnäma adeln huserat under århundradena. Numera har Svenska jägareförbundet sitt huvudkontor och utbildningsanläggning här. 

 

I Öster Malmas Wildlife park kommer man den svenska skogens djur ovanligt nära. I stora hägn går älgar, dovhjortar, mufflonfår och vildsvin i sina naturliga miljöer. Genom parken löper promenadvägar med skyltar om de olika djuren. 
– Efter midsommar startar vi upp med visningar i parken igen, varje tisdag till lördag klockan 13.30. Det ingår i entrébiljetten, som man köper i gårdsbutiken, säger Eva Sjödelius, sälj- och marknadskoordinator.  

 

Det går också bra att ställa frågor till djurvårdarna som rör dig ute i parken. När man har möjlighet så informeras om speciella händelser under dagen, som när djuren matas. 

 

Runt slottet finns både kortare och längre vandringsleder, som också går bra att springa eller cykla på. För att ta sig ut på Malmasjön kan man hyra kanoter. På Öster Malma är det nära till naturupplevelserna. 

Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Rocco Gustafsson

Njut av smaker från den sörmländska skogen 

I restaurangen serveras viltkött och fisk från markerna kring Öster Malma. Alla råvaror väljs noga ut och kockarna inspireras av skogens smaker. Viltlunch serveras tisdag till lördag. Det är en tvårätters buffé där en av rätterna alltid innehåller viltkött. Soppa, salladsbuffé och kaffe på maten ingår. Den vackra utsikten likaså. 

Sommartid serveras olika bufféer även under kvällstid, naturligtvis med viltköttet i fokus. Titta in på Öster Malmas hemsida för att se vilka dagar och olika menyer du kan välja mellan. 
Utvalda fredagar under höst och vår erbjuds också ”viltfredag”. 
– Det har varit väldigt populärt och uppskattat. Vi har haft olika teman som tacos, tapas och American barbeque, allt med vårt eget svenska viltkött, säger Eva. Även ”chef’s table” som hålls i vår matstudio uppskattas av våra gäster. Där får man komma nära kocken och vara med när maten lagas till. 

 

– Vi följer naturligtvis rådande restriktioner med anledning av Corona, säger Eva. Nu sitter det liksom i ryggraden att påminna om att hålla avstånd. Våra gäster har bara gett oss positiva kommentarer. Vi ser fram emot att kunna ta emot större sällskap igen, men bokningarna rullar på nu och vi hade även många gäster under sommaren 2020. 

 

Öster Malma kan besökas över dagen, men passa gärna på att övernatta i den både ståtliga och rogivande miljön. Du kan välja mellan lyxiga hotellrum, eller en charmig men enklare standard i vandrarhemmet i slottets flyglar. 

– Vi rekommenderar våra olika sommarpaket där middag ingår, för att gästerna verkligen ska få en helhetsupplevelse av vad Öster Malma kan erbjuda, säger Eva Sjödelius. 

Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Rocco Gustafsson

Text: Elin Stenman
Foto: Rocco Gustafsson

Dela detta: