Gripsholms slott är ett populärt utflyktsmål som tar emot besökare från både när och fjärran. Den ståtliga vasaborgen ligger på en liten holme i Mälaren, precis utanför Mariefreds idylliska stadskärna.
Runt slottet ligger en mysig park som är värt besöket bara den. I slottsträdgården odlas alla blommor som behövs för dekoration på slottet. Här odlas också äpplen som används till Kungens äppelmust. Om du vill smaka själv, kan musten köpas i museibutiken.
Namnet Gripsholm kommer från Bo Jonsson Grip som uppförde den första borgen på platsen, redan på 1300-talet. Borgen skulle komma att doneras, av Sten Sture, till Kartusianorden. De uppförde klostret Pax Mariae i närheten av borgen. Klostret blev dock kortvarigt. Det var det första kloster som drogs in av Gustav Vasa under reformationen. Gustav Vasa byggde sedan Gripsholms slott både som en försvarsfästning och som bostad till sig själv.

Pampiga salar och världens äldsta nationella porträttgalleri
På Gripsholms slott finns statens porträttsamling med över 5000 målningar. Det är världens äldsta nationella porträttgalleri och en riktig skattkammare både för den konst- och historieintresserade. Det första man möts av när man kliver in på Gripsholms slott är vår nuvarande kungafamilj, i ett porträtt av John-Erik Franzén från 1984-1985. Varje år läggs nya porträtt till samlingen och det är inte bara kungligheter som visas upp, utan även andra svenska kändisar.
Bland de äldsta målningarna på slottet finns det så kallade contemporaingalleriet i Rikssalen. Det är en imponerande porträttsamling över Gustav Vasa och hans samtida furstar, i helfigur. Den stora salen med sitt målade tak ger en god bild av den ursprungliga miljön på Gripsholm.
En annan berömd del av slottet är Gustav III:s exklusiva slottsteater i ett av de runda renässanstornen. Det är en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Utöver stora salar för offentliga tillställningar visas i slottet också mer privata gemak från de olika århundradena.
När nationalromantiken slog igenom på 1800-talet började man betrakta Gripsholms slott som en nationalklenod. Då flyttades möbler och konstföremål hit från andra svenska slott. Idag är Gripsholms slott ett av de mest välbesökta kungliga slotten i Sverige. En riktig pärla för den som vill uppleva den svenska historien.

Gripsholms slott för barnen
Att besöka Gripsholms slott passar verkligen alla åldrar. För barnen blir det som att komma till ett sagoslott. Fantasin väcks av höga torn och djupa fängelsehålor, rustkammare och kanoner.
Familjevisning
Följ med på en guidad slottstur som ger så mycket mer. Familjevisningen är anpassad till barn i åldern 6–10 år men är lika underhållande för medföljande vuxna.
Lejonet Leo
Det uppstoppade lejonet Leo har blivit något av en viral kändis. Nuförtiden, när vi alla har sett åtminstone bilder på riktiga lejon kan vi skratta åt Leo från 1700-talet. Med tätt sittande ögon och mänskliga tänder ser det uppstoppade lejonet mer ut som en nallebjörn än ett skrämmande rovdjur. Med hjälp av en bildkarta som hämtas i kassan kan barnen gå på lejonet Leos modesafari. På kartan finns detaljer som man sedan ska hitta runtomkring i slottets salar. När man är klar väntar en liten belöning i kassan.
Det är inte bara i sagorna som prinsar och prinsessor stängs in i fängelsehålor. Gripsholms slott har många gånger används som fängelse och ett av tornen kallas för fängelsetornet. Två av Gustav Vasas söner, Johan III och Erik XIV, är bara ett par av de många höga män som har suttit fängslade här på Gripsholm. Enligt historien ska kungligheterna ändå ha haft det drägligt och bott i rum med både fönster och konst på väggarna. På 1700-talet fungerade Gripsholm som länsfängelse och de tjuvar som tillfångatogs då fick sitta i källarvalven. Livet var nog mindre bekvämt för dem än för kungarna och deras familjer, men de tycks ändå ha fått mat och temperaturen i källarvalven går aldrig under 8 grader.
PAX-promenad
Om barnen har läst den populära PAX-serien ska ni inte heller missa att gå på PAX-promenad och upptäcka alla de platser i Mariefred där böckerna utspelar sig. PAX-serien har fått sitt namn efter Pax Mariae-klostret, som Gustav Vasa la beslag på till förmån för Gripsholms slott. Det finns både en karta att skriva ut och en ljudvandring att ladda ner för mobilen.
