180808 StjŠrnholm den 8 augusti 2018 i Oxelšsund. 

Foto: Peter Holgersson AB

Stiftsgården Stjärnholm lockar med vacker natur och avkoppling i slottsmiljö

Till stiftsgården Stjärnholm kommer man för att koppla av i en vacker miljö. Det gamla slottet ligger inbäddat i lummig grönska, ett stenkast från Östersjön. 

Slottet Stjärnholm är en stiftsgård som ägs av svenska kyrkan. Konferenser och läger är vanligt förekommande, men det går lika bra att komma hit som privatperson. Stjärnholm erbjuder flera olika boendeformer. Välj mellan lyxigt hotellrum på slottet, lantlig herrgårdsmiljö i flygeln eller enklare, men fräscha, rum i annexet Nygården.  

I slottet är alla gäster välkomna in i salongerna. Njut av vackert utsmyckade kakelugnar och inredning från 1700-talet. Stiftsgårdens eget kapell står alltid öppet för en stunds andakt. 

 

– När man kommer till oss ska man känna sig väl omhändertagen, säger Anna Blåder, kommunikatör. Många gäster som kommer hit blir positivt överraskade av lugnet och den vackra miljön. Här kan man verkligen koppla av, äta gott, sova ut och ströva runt i parken runt slottet. 

Foto: Stjärnholms Slott

I parken finns ett 30-tal skulpturer av olika konstnärer att upptäcka. Här finns också stora grönytor som bjuder in till aktivitet. Stjärnholms kyrka, som byggdes på 1600-talet, ligger på promenadavstånd. 

Foto: Stjärnholms Slott

Sörmlandsleden passerar slottet och erbjuder möjlighet till både kortare och längre vandring. Boka gärna ett vandringspaket, då får du med dig karta och matsäck. När du kommer tillbaka till Stjärnholm kan du mjuka upp lederna i bastun och njuta av en god à la carte-middag.  

 

Även för golfare passar Stjärnholm utmärkt. Inom en timme från slottet finns inte mindre än åtta golfbanor. Barnfamiljer brukar uppskatta Kolmården-paketet, men det finns mycket att hitta på även om man väljer att inte lämna Stjärnholm under vistelsen. Utomhus finns en liten lekpark och inne i slottet ett lekrum. Vill man bada så ligger Östersjön alldeles intill hotellet. Det finns också möjlighet att låna kanot för en tur på Stjärnholmsviken. Kanske hittar du en egen liten klippa att gå i land på, för sol och bad. 

 

– Det har såklart varit en annorlunda vår för oss med inställda konferenser, bröllop och läger på grund av Corona. Men vi ser ljust på sommaren. Vi har stora utrymmen att sprida ut sig på, både inomhus och utomhus. I restaurangen har vi glesat ut mellan borden och vi följer självklart myndigheternas rekommendationer. Vi tror att många längtar efter att få komma ut på landet nu, säger Anna Blåder. 

Text: Elin Stenman

Dela detta: