Magisk slottsvy från bevarad barockpark

Ett av Sveriges mest välbehållna barockslott är Ericsberg utanför Katrineholm. På guidade visningar får du ta del av dess historia. Fotografier, 1700-talskläder och ett gammalt badkar berättar om dem som levt och verkat på slottet genom århundraden.  

– Du kan få se ett gammalt krocketspel som kung Gustav den femte använde när han besökte slottet och annan rolig kuriosa, berättar Caroline Bonde Deichmann. 

Slottet är privat. Här bor Caroline Bonde Deichmann med sin familj. Deras hem är såklart inte öppet för allmänheten men den som bokar en visning kan ändå få ta del av livet på slottet under århundraden. Genom olika visningar får du guidning av parken, slottskapellet, museet och växthuset från 1700-talet. 

Unika samlingar och barockpark med labyrint i original 

museet finns kläder från 1700-talet, fotografier, ett gammalt badkar, en skolbänk, resväskor och etuier. Alla berättar de historier om dem som har bott här och deras olika gärningar. Här finns dörrarna från Bondeska palatset som låg där Rosenbad ligger i dag. Det var familjen Hildebrand som byggde det och innan palatset revs tog man en med del av inredning till sitt Ericsberg 

Slottets kapell byggdes i slutet av 1600-talet och i växthuset från 1700-talet finns både fikonträd och vinstockar som är så gamla.  

– Vi har ett persikoträd från 1800-talet med vita persikor, berättar Caroline. 

 

Den välbehållna barockparken som har anor från slutet av 1600-talet är öppen för besökare. Den har allt en barockpark ska ha i form av strikta och symmetriska och planteringar. Vill du ha lite mer naturlig växtlighet finns en engelsk parkdel. För den som vågar finns här också en labyrint. Den är en exakt kopia av en den kända labyrinten på Hampton Court Palace strax utanför London. 

 

– Det är ganska ovanligt med en så välbehållen barockpark i Sverige, unikt faktiskt, säger Caroline och beskriver vyn från parken mot slottet som magisk.  

Klassisk design med en twist 

På tisdagseftermiddagar kan du besöka slottets inredningsbutik och kafé med hembakta godsaker bakade efter gamla Ericsbergsrecept. 

 

I inredningsbutiken finner du många fina grejer som är noga utvalda och som du inte hittar överallt.  

– Här kan du köpa saker som du kan ha länge. Designen är tidlös men med en twist, berättar Caroline Bonde Deichmann.  

 

De säljer också viltkött. Vad sägs om lite viltgrillkorv eller isterband. I augusti kan du beställa kräftor men då får du vara snabb för efterfrågan är stor.  

 

Kaféet har gott om sittplatser utomhus med bra avstånd mellan borden. Det finns lappar som påminner om att hålla avstånd och handsprit finns utplacerat på flera ställen, så att det ska vara enkelt att undvika smittspridning denna coronasommar. Kakbufféer har ersatts av direktservering. 

– Vi har också öppnat en del av Spannstallet så man kan sitta inomhus, berättar Caroline.  

– Här kan du köpa saker som du kan ha länge. Designen är tidlös men med en twist, berättar Caroline Bonde Deichmann.  

Konserter och rallyn som är en del av sommaren på Ericberg har tyvärr fått ställas in.  

 

Hyr en slottsflygel 

Du kan hyra flyglarna framför slottets för boende.  

– Det går bra att hyra dygnsvis eller veckovis, säger Caroline och tipsar om att en av Sveriges finaste golfbanor finns i närheten.  

Det är inte heller långt till en allmän badplats. Gillar du att fiska är det bara att köpa fiskekort.  

 

Ericsberg kan du få en fin sommarupplevelse lovar Caroline Bonde Deichmann 

Text: Anna Arnerdal

Dela detta: