Sundbyholms-slott

Njut av lyxig semester på Sundbyholms slott vid Mälarens strand

Till Sundbyholms slott kommer gästerna för att bli omhändertagna och njuta i vackra omgivningar. Den romantiska miljön har blivit känd nationellt bland annat genom TV-programmet Bonde söker fru. Slottet, som ursprungligen byggdes av riksmarskalken Carl Carlsson Gyllenhielm, ligger vid Mälarens strand utanför Eskilstuna. I själva slottsbyggnaden finns idag restaurang och festsalar. Runtomkring finns hotellrum i både moderna och äldre byggnader. 

Hotellet erbjuder flera olika paket. Under sommaren ligger fokus på uteaktiviteter i den vackra omgivningen. Den 36 kilometer långa Gyllenhielmska leden utgår från Sundbyholm och vandringspaketen är populära. Det går bra att vandra både långt och att ta kortare promenader i skogen runt slottet. Upptäck Europas nordligaste bokskog, som ger ett alldeles speciellt skimmer när solen silas ner mellan löven. Ta med kikaren och klättra upp i fågeltornet, kanske får du syn på Sörmlands landskapsfågel fiskgjusen. 

På bara en kvarts promenad från Sundbyholms slott ligger Sörmlands största hällristning. Sigurdsristningen berättar sagan om Sigurd Fafnesbane. En saga som återkommer ofta i fornnordisk och germansk tradition och även låg till grund för Tolkiens Sagan om ringen 

 

– I Sundbyholm har vi en av Mälarens längsta sandstränder. Till sommaren köper vi kanoter så att våra gäster också ska kunna ta sig ut på sjön. I gästhamnen nedanför slottet kan man även hyra bryggflottar, säger Christin Widerberg som driver Sundbyholms slott tillsammans med sin man. 

 

I gästhamnen finns också café och restaurang. Här kan du både äta mat och köpa en smarrig glass att avnjuta på bryggan. 

– Vi påminner våra gäster om att vi ska vara rädda om varandra och visa hänsyn. 

Egen ingång till rummen direkt från naturen 

Många av hotellrummen ligger i mindre hus med ingång direkt från naturen.  

– Under Corona-pandemin satte vi ihop ett paket där man, om man önskar, kan hålla sig helt för sig själv i sin svit. Den enda man behöver träffa är vår vaktmästare som kommer med frukost och middag till rummet. I nyckelkuvertet får gästerna också en karta där vi har markerat ut fina promenadstråk i området. 

 

Om man inte väljer room service-paketet serveras frukost och à la carte-middag i de vackra salarna i slottet, eller på terrassen om vädret tillåter. I de olika paketen ingår tre– eller fyrarättersmiddagar.  

Juniorsviterna med två sovrum och utgång direkt i parken passar också bra för barnfamiljen. I Sundbyholm finns mycket att upptäcka även för de mindre. Vid den långa sandstranden ligger en lekpark som skapats med inspiration från den omkringliggande naturen. Här finns också en utställning där man kan lära sig mer om fåglar i området. För mer exotiska djurupplevelser rekommenderas en utflykt till Parken Zoo i Eskilstuna. 

 

Vill man lyxa till det ordentligt så kan man boka in sig i Herrgården. Efter en stor brand i slutet av 1700-talet stod Sundbyholms slott tomt i många år. Herrgården uppfördes på 1800-talet och var länge huvudbyggnaden på godset. Det var här prins Eugen bodde när han kom som gäst till Sundbyholm och målade sin berömda tavla Det gamla slottet. Dagens sviter i herrgården är inredda i 1700-1800-tals stil. Här finns möjlighet att njuta av både privat bubbelbad och bastu. 

Foto: Sundbyholms Slott

– Vi påminner våra gäster om att vi ska vara rädda om varandra och visa hänsyn. 

 

Sundbyholms slott har haft en tuff vår med avbokade konferenser, bröllop och fester. 

– Vi är glada att privatgästerna har fortsatt att komma, säger Christin Widerberg. Vi ser positivt på sommaren då vi har mycket att erbjuda semesterfirare som vill koppla av i en vacker miljö. 

Text: Elin Stenman

Dela detta: