Arsenalen

Militärfordonen berättar

Pansarbandvagnar, kanoner och stridsfordon som använts för att försvara Sverige under 1900-taler. På fordonsmuseet Arsenalen utanför Strängnäs får du uppleva krigshistoria på ett annorlunda sätt och du behöver inte ens ta en omväg för att komma hit. 

– Vi har fokus på fordonen men berättelserna handlar om det historiskt sammanhang de användes i, både hur det var i Sverige men även om vad som hände i omvärlden just då, säger Stefan Karlsson som driver museet. 

 

På museet har de byggt upp miljöer runt fordonen med dockor i historiskt riktiga kläder. Att uppleva historia genom fordonen på det här sättet ökar känslan och förståelsen för hur det verkligen var på den tiden. Hur människor som körde dessa fordon hade det. Här finns till exempel stridsfordon i vintermiljö.  

– Det är mycket uppskattat av barnfamiljer, säger Stefan Karlsson. 

Stor lokal och flera utomhusaktiviteter

I den stora museehallen har de glesat ut mellan fordonen så att du inte behöver trängas med andra.  

– Inne i kafét har vi minskat antalet bord inne i och i stället ökat antalet platser utomhus, säger han. 

Det finns handsprit på flera ställen och skyltar som påminner dig som besökare om att hålla avstånd. 

 

För rastlösa barn, och föräldrar, finns en hinderbana utomhus och naturbingo där du får leta föremål i omgivningarna runt museet. Du kan lära dig att hoppa hage på traditionellt vis. 

– Vi har byggt upp en hopphage med stenplattor och det finns instruktioner för den som inte minns hur man gör.  

Även inomhus kan du gå på skattjakt med soldaten Anders.

Foto: Arsenalen

– Vad var det som gjorde att man tyckte att den här delen av Sverige behövde försvaras. Sverige var ännu inte ett enat land, säger Stefan Karlsson.  

14 personer i ett rum och kök 

Ute finns också ett soldattorp i originalskick och en tillhörande utställning. 

 – Du får se hur soldaten och hans familj hade det på den här tiden, vilket är svårt för många att förstå i dag, hur en familj med kanske 14 barn kunde bo i ett litet torp på ett rum och kök, säger Stefan. 

 

Totalt fanns mellan 20 000 och 30000 soldattorp i Sverige under de flera hundra år detta system fanns. Torpen är en stor och viktig del av Sveriges militära historia och nästan alla har någon koppling till någon soldat eller ett soldattorp. Bland annat tycker många släktforskare om att komma till Arsenalens eget soldattorp 143 som från början stod i Björkviks socken 

 

Intill Soldattorpet finns även utställningen ”Soldaten och Torpet” där du får reda på mer om soldaten som bodde här. 

 

Är du intresserad av lokal militärhistoria har Arsenalen också en specialutställning för dig inne i museet. Södermanlands regemente går ända tillbaka till 1300-talet när Sverige ännu inte var ett enat land.  

– Vad var det som gjorde att man tyckte att den här delen av Sverige behövde försvaras. Sverige var ännu inte ett enat land, säger Stefan Karlsson.  

 

Svaret får du i utställningen. 

Foto: Arsenalen

Inte ens en omväg 

Arsenalen ligger precis intill E20 mellan Strängnäs och Eskilstuna, så du behöver inte ens ta en omväg för att stanna till här. Det går också att ta sig hit med tåg och buss.  

– Många passar på att stanna här när de ändå åker förbi, säger Stefan Karlsson som ändå önskar att fler såg Arsenalen och idyllen Strängnäs som egna besöksmål. 

 

För när du väl har hittat till Arsenalen är det inte långt till den vackra lilla staden Strängnäs. En småstad intill Mälaren med anrik historia och en domkyrka som kan berätta om gamla kungar och drottningar och nu även modern kriminalhistoria.  

 

Vill du uppleva Strängnäs med omgivningar från ovan arrangerar Arsenalen ett antal helikopterturer under sommaren.  

– Under cirka tio minuter får du chans att upptäcka det du missar från motorvägen, säger Stefan. 

Text: Anna Arnerdal

Dela detta: