Foto: Ateljé Pegasos

Upplev konst, miljö och verkstad

Till Ateljé Pegasos vid sjön Sillens strand kommer den som vill titta på konst och även prova på någon teknik själv. Här bor och jobbar konstnären Maud Probst med allt från måleri och foto till skulpturer i betong. Just nu är det grafik som gäller. 

 

Jag har precis gått en utbildning i grafik på Grafikskolan i Stockholm under tre år. Jag deltog i föreläsningar och workshops online och vi hade även en digital utställning under våren, berättar Maud.  

Verkstad nästan som vanligt 

Att jobba digitalt under utbildningen fungerade över förväntan tycker hon och nu planerar Maud att själv ha aktiviteter online. Många av hennes vanliga gruppaktiviteter som hon har på plats i sin ateljé utanför Gnesta har avbokats av besökarna på grund av corona 

 Det var i början, då visste man inte riktigt hur man kunde göra. Nu kan jag anpassa vissa aktiviteter, säger Maud Probst. 

Till exempel kan hon ta emot mindre grupper och ha några aktiviteter utomhus under tak. I trädgården finns skulpturer att titta på och konst hänger på väggarna även utomhus. Så ett besök på Ateljé Pegasos behöver inte hindra dig i dessa coronatider 

Ring gärna innan du vill komma hit så du är säker på att jag är hemma, säger Maud.  

 

En egen liten tryckpress 

Tveka inte heller att höra av dig till Maud om du och dina konstintresserade vänner är sugna på att lära er mer om grafik. Tillsammans kan ni hitta ett arrangemang som passar för just er i den rådande pandemin. 

– Det finns alltid lösningar, säger hon. 

Foto: Ateljé Pegasos

Ring gärna innan du vill komma hit så du är säker på att jag är hemma, säger Maud.

Maud Probst har en egen liten tryckpress hemma i ateljén där hon kan demonstrera enkla trycktekniker. Har du en idé om en bild du vill göra i linoleum eller på mdf-skiva (pressat trä) hjälper hon dig att skära ut och trycka den 

Principen för nutida tryck är nästan samma som förr fast den sker i digitala utskrifter och inte gör för hand som den ursprungliga tryckningen där hela processen arbetas fram steg för steg. Den äldsta trycktekniken, som träsnitt, fascinerar och många vet inte hur det funkar, säger Maud som tycker det är roligt att lära ut.  

 

Vill möta ny publik 

grafikkursen hon nyligen gick fick Maud även möjlighet att filma en så kallad performance i form av en Artist Book, ett bokobjekt, och även ett Artist Talk där hon berättar om sin konst och vad som inspirerar henne. Genom Grafikskolan publicerades filmerna via en digital utställning på galleri Studio44, där publiken kunde samtala med konstnärerna online. Detta tillsammans med den rådande situationen med coronavi inte kan röra oss som vi är van vid har gett Maud nya idéer om att utveckla sin verksamhet digitalt.  

– Nu har jag övervunnit den första trögheten i att använda ny teknik. När man har gjort det tillräckligt många gånger blir det naturligt, säger hon och fortsätter:  

Foto: Ateljé Pegasos

– Oavsett corona så finns det alltid människor som kanske inte kan ta sig ut, som är sjuka eller har någon funktionsnedsättning. De ska också kunna ta del av konst, tycker Maud som även tror att unga kan lockas av att konst presenteras på ett nytt sätt och att det finns tillgängligt digitalt 

 

Kreativiteten är det ingen brist på. Maud Probst och hennes konst kommer du inte bara kunna se på plats på Ateljé Pegasos i Gnesta framöver utan även på Youtube och andra digitala kanaler.  

– Jag har många idéer om hur man kan göra, säger hon.  

 

Kontakta Maud Probst, Ateljé Pegasos 

073 981 20 11 

maud.probst@gmail.com 

– Det finns alltid lösningar, säger hon. 

Text: Anna Arnerdal

Dela detta: