Foto: Kajak och Fritid

Paddling för nybörjare, proffs och yogis

Harmoniskt och nästan meditativt. Så beskriver Martin Koutny upplevelsen när du glider fram i vattnet i en kajak. Till Kajak och fritid i Oxelösund kommer både nybörjare och vana paddlare. 

Martin Koutny beskriver Jogersö där Kajak och fritid håller till som en vacker plats med havsbad och fin sandstrand. Ytterskärgården där du kan se horisonten är nära, bara en halvtimmes paddling bort. Skärgården är lugn och fridfull, inte så mycket båtar och människor som på mer kända platser som Stockholms skärgård. Här kan du hyra kajak eller SUP, stand up paddle board.  

– Det är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen och ta del av Oxelösunds fina skärgård, säger Martin Koutny. 

Motion och naturupplevelse i ett 

Kajak och fritid tycker de om att ge nyttig information och ta hand om sina kunder. De möter upp dig på stranden och går igenom utrustning, paddelteknik och säkerhet.  

– Du får tips om olika turer beroende på väder och vind och vi visar på kartan var man kan paddla, säger Martin.  

 

Han kan ge förslag på turer på några timmar eller flera dygn. För barnfamiljer som bara vill prova på kan man hålla sig i viken.  

– Våra dubbelkajaker är väldigt stadiga så man behöver inte vara rädd för att välta, lovar Martin. 

 

De som kommer till Kajak och fritid söker ofta efter kombinationen motion och rörelse och en fin upplevelse. Det kan man verkligen få här. Kajak och fritid arrangerar också turer av olika slag, till exempel yogapaddling.  

– Vi paddlar ut till någon vacker plats där vi kör ett mjukt yogapass. Sen äter vi middag eller lunch tillsammans innan vi paddlar tillbaka, berättar Martin och utlovar en helhetsupplevelse för den som deltar.  

– Många får en aha-upplevelse och frågar sig varför de inte testat tidigare, berätta han.  

Prova nytt på hemmaplan 

Till dig som velat testa kajakpaddling men inte vågat. Du kanske tycker det verkar läskigt och svårt. Lugn, Martin har tagit emot många som dig.  

– Många får en aha-upplevelse och frågar sig varför de inte testat tidigare, berätta han.  

 

Det är något speciellt med att glida fram ljudlöst i vattnet. Du är nära djurlivet och vattnet. Du kan smyga mellan klipporna och ta dig fram där båtar är för stora för att komma in. En unik naturupplevelse enligt Marin Koutny. 

 

Coronatider är hemestertider. Martin Koutny tycker det är kul om folk kan hitta det som finns nära. Då kan det bli något man kan göra igen. Det ger mindre miljöpåverkan och kräver inte så mycket planering. På Kajak och fritid kan du hyra all utrustning för paddlingen men även tält och campingutrustning för att vara ute flera dygn. 

 

Boden där de skriver kontrakt och tar betalt av kunderna är liten så där får bara en person vara åt gången. För att underlätta när trycket är högt ställer de upp bord utanför så att fler kan skriva kontrakt och betala samtidigt 

– Vi har lappar med QR-koder för swishbetalningar så att det kan ske smidigt, upplyser Marin Koutny. 

 

När du väl är ute i din kajak behöver du inte vara nära någon annan. Du kan till och med hitta en egen ö att sola och bada och ha det härligt på.  

Dela detta: