Sök
Stäng denna sökruta.
Foto: Emil Berglund

Brygghuset testar nya smaker

Text: Johanna Haugness  |  Foto: Emil Berglund

I källaren under det gamla 1700-talshuset, granne med Blaxsta vingård, tappas kanske just nu en flaska av Rabarber Indian Pale Ale. Eller någon annan smak som Josefin Lagerhorn och hennes make Olle Harlin kommit på att de vill prova. 

– Vi är inga trendiga ölkännare. Vi gillar bara öl helt enkelt och älskar att testa oss fram, säger Josefin Lagerhorn medan hon häller upp mikrobryggeriets senaste nyhet i ett litet dessertvinsglas.  

Just denna öl med inslag av körsbär släpps sommaren 2021 på Systembolaget. 

– Jag tycker att den gör sig bäst så här i ett mindre glas, säger hon och kastar en snabb, granskande blick genom de gulrosa bubblorna.   

Här på gården började paret experimentera med öl efter att de köpt inventarierna från ett nedlagt testbryggeri. Deras allra första öl – Sörmlands IPA – kom ut på Systembolaget 2018. Från och med sommaren 2021 har Blacksta Brygghus totalt fem ölsorter på marknaden och fler är på gång. 

– Bryggeriet är pyttelitet men där är full fart. En del undrar om vi har någon strategi men jag skulle säga att vi går på luft och känsla. Råkar vi plocka mycket fläder så testar vi det.  

Blacksta Brygghus är lokalt och småskaligt – det är så de vill ha det. Råvarorna är aldrig långväga utan hämtas från grannar som Warbro kvarn och Backamo rabarber, om det inte är klarbären som växer på den egna gården. 

Blacksta Brygghus är inget utflyktsmål eftersom produktionen fortfarande sker på hemmaplan. Men det hindrar inte Josefin, som i många år har arbetat med mat och projektledning i olika medieproduktioner, från att drömma större.  

– Vi letar nya lokaler för att kunna brygga mer. Jag skulle också gärna arrangera events som provningar eller marknader men vi får se vad det blir. 

Att alltfler vill ha närproducerat och en relation till det de dricker märker hon tydligt när efterfrågan är större än de hinner producera. 

– Det är ju en ny grön våg vi ser nu. Vi kör på i den takt som vi mäktar med och gör det vi tycker är kul. Blir det gott så blir det, avslutar hon men tillägger med ett leende: 

– Vi tycker i och för sig att allt vi gör smakar bra eftersom vi vet hur mycket kärlek som ligger bakom.  

Läs mer om Blacksta Brygghus:

Dela detta: