Foto: Rocco Gustafsson

Femhundra grader för pizzafantasterna

Text: Marko Määttä   I   Foto: Rocco Gustafsson

– Från början var tanken på en pizzeria en impulsidé som kom från att jag verkligen gillar vällagad pizza. Men när vi väl var igång med planeringen så ville vi göra något speciellt. Alla pizzor, även de med traditionella namn och ingredienser talas på vårt eget vis, säger Axel Johansson på nyöppnade pizzerian Femhundragrader vid Hälleforsnäs bruk. 

Femhundragrader, som har fått namnet från pizzaugnens temperatur, öppnade första april i år och har fått pizzafantaster att vallfärda till Hälleforsnäs. Mest för att testa något nytt, men många återkommer, enligt Axel. Och visst blir man nyfiken på att smaka pizzor som ”Getegott” med getost och lagrade päron, räkpizzan ”Bubba Gump” toppad med örtkräm och ”Urskog” med rökt hjort, svamp och rårörda lingon. Det finns också ett par vegetariska alternativ, bland annat ”Grillad kronärtskocka”.   

Axel driver sedan tidigare populära Bruksrestaurangen, ett stenkast från den nyöppnade pizzerian i brukets före detta personalrestaurang. Menyn där har fått sommarsemestrande stadsbor att kombinera en lyxig lunch eller helgbrunch hos Axel med ett besök på prisbelönta Jürss ost – som har sin butik i våningen under.  

Att driva två restauranger i det lilla brukssamhället ser Axel inte som något problem.  

– Många äter på båda ställena, samtidigt som vi fått en ny publik som kommer från relativt näraliggande städer som Eskilstuna och Västerås. En del åker hela vägen från Norrköping, Linköping, Uppsala och Stockholm. Och hittills har pizzerian burit sig själv, inte minst tack vare riktad marknadsföring i sociala medier, berättar Axel. 

Lokalproducerat och en långsam deg 

Det lokalproducerade ligger varmt om hjärtat.  

– Vi använder idag Änglunda kittost från Jürss som smälter fint men också granskottsolja från Högtorps gård och till efterrätt finns Grinda gårdsglass. Men när vi kombinerar ingredienser och smaker fritt så kan vi behöva ta in annat också, till exempel mjölet från Ramlösa kvarn i Skåne och räkorna till Bubba Gump, berättar Axel.  

Pizzadegen får extra omtanke och är självklart egentillverkad. Efter lite laborerande med mängden vatten och mjöl toppat med ytterst lite jäst har pizzamästaren Oliver Axén kommit fram till en metod som framhäver det goda mjölet. Pizzadegarna läggs i kylskåp där den låga temperaturen får dem att jäsa långsamt. De tas sedan ut i rumstemperatur några få timmar innan de bakas ut.

En pizzeria kräver italienska cyklar  

Lokalen var tidigare ett fik som tillhörde klädaffären Lager 157 och populär bland landsvägscyklister som stannade för att fylla på med koffein och kalorier innan de drog vidare på de vackra böljande vägarna. Av en händelse hänger restaurangkollegan Mattias Bierfeldts italienska racercyklar i retrostil på väggarna i pizzerian. När Axel får höra kopplingen så vill han gärna ta fram ett erbjudande till just pizzasugna landsvägscyklister. Tills dess ska Femhundragrader öppna uteserveringen, göra den mysig med soffgrupper och murgröna och ta fram ett drinkutbud. Axel hoppas få gästerna att njuta av solen, musiken, pizzorna och drinkarna – när livet återgår till det normala och myndigheterna släpper på restriktionerna.  

Dela detta: