Foto: Emil Berglund

Med naturen som krydda

Det sägs att hunger är den bästa kryddan, men den som någon gång ätit intill en spegelblank sjö eller omgiven av trolsk skog vet att naturen kan vara en minst lika bra smaksättare. Monika Örnvall är kock och krögare och har stor erfarenhet av utomhusmatlagning. Stolt Mat följde med ut till vackra Marvikarna där Monika och samarbetspartnern Johan Herlitz bjöd på en naturnära lunch. 

Några ostsmörgåsar och en termos kaffe, eller på sin höjd några grillade korvar. Känner du igen dig i den utflyktsmenyn? Den behöver inte vara fel, men vill du höja ambitionsnivån behöver det inte vara så komplicerat, menar Monika som idag har flera olika rätter på menyn. Det blir bland annat köttgryta, vegoburgare, grönsaksspett och plättar med hemgjord sylt.

– Jag har egentligen inga standardrätter, utan provar ständigt nytt. Det mesta går faktiskt att laga utomhus, bara du har förberett det innan. Till exempel formade jag vegoburgarna och vispade ihop plättsmeten hemma i köket.

Monika är en van matlagare. Hon har arbetat många år som kock och sedan ett par år tillbaka driver hon vägkrogen Emma Grön i Länna tillsammans med sin familj. Där serveras alltifrån traditionell husmanskost till sallader och grillat. När Monika inte står i köket på egna krogen hittar du henne sannolikt i naturen. Hon samarbetar med Johan Herlitz från Kanotkungen och Mikael Andersson från Naturkraft Eskilstuna och tillsammans skräddarsyr de naturupplevelser där Monika ansvarar för maten.

– I naturen finns en harmoni, det är en fri luft. De som följer med oss ut i naturen är alltifrån pensionärer till vårdpersonal som tar en välförtjänt paus i arbetet och alla tycker att det är lika härligt och avkopplande, säger Monika och vänder några av grönsaksspetten på grillen.

Idag har hon och Johan gjort upp en eld vid en av grillplatserna i Krampan, Marvikarna. Bredvid grillen står en gryta och puttrar på stormköket.

– Mitt bästa tips är att ta det försiktigt så inget bränns vid, det gäller både på grillen och stormköket då båda snabbt blir väldigt varma. Sen vill jag tipsa om att smaksätta med det naturen har att erbjuda. Du kan koka potatisen i lite björksav eller smaksätta din coleslaw med granskott, det blir jättegott, avslutar Monika.

Trevliga uterecept

Stormköksgryta 

Förstek grytbitar eller vegetariska bitar, ca 500 gram
1 msk tomatpure
1 msk buljong
1 klyfta vitlök
2 dl vatten
1 skivad morot
1 skivad palsternacka
1 gul lök
1 dl grädde
Salt/peppar
Olja eller smör att steka i 

Gör såhär: 
Förbered hemma genom att steka grytbitarna och hacka grönsakerna. Var försiktig med värmen när du tillagar grytan på stormköket det lir lätt väldigt varmt. 

rödbetsburgare 

300 gram kokta rödbetor
1 dl kokt quinoa 
1 dl rivna morötter
1 dl kokt (riven/mosad) pototis
1 ägg
2 msk majsstärkelse
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör såhär: 
Förbered hemma genom att blanda smeten och forma burgarna. Grilla över öppen eld eller stek på stormköket. Burgarna äts med fördel i ett gott bröd toppat med grönsaker i säsong. 

plättar 

2 ägg
5 dl mjölk
2 dl mjöl
1 tsk salt

Gör såhär: 
Blanda smeten hemma och ta med i tetra eller PET-flaska, så går det enkelt att portionera ut smeten i plättjärnet eller på stormköket.  

Dela detta: