Upptäck och prova på konsthantverk hos Joker keramik

Att komma till Joker Keramik är en unik upplevelse. I galleriet finns mycket att upptäcka för den som uppskattar konsthantverk. Här kan man strosa runt länge och upptäcka Kerstin Zetterströms keramik, målningar och unika klädesplagg.

 

Kerstin berättar att hon har ett konstant driv framåt. Hon inspireras mycket av naturen. Varje dag går hon en sex kilometer lång sträcka i de lantliga omgivningarna runt gården utanför Bettna i södra Sörmland. Hon besöker också ofta museer och utställningar för att inspireras av andras konst.

– Jag tycker verkligen om kombinationen att få arbeta och skapa i ensamhet men också varva det med att komma ut och möta människor.

Butiken drivs av Kerstin tillsammans med hennes man Johan. Den ligger vackert inbäddad i den sörmländska naturen med skogen bakom och de öppna fälten framför huset.

– Vi har vanligen öppet varje dag men vill man vara helt säker så är det bra att ringa och kontrollera öppettiderna innan man kommer hit. Vi har ingen extra personal så behöver vi åka iväg så kan butiken vara stängd, säger Kerstin.

 

Kerstin skapar både skulpturala alster och bruksgods i stengods och porslinslera.

– Vi har många återkommande kunder och det är så roligt att få höra när de berättar om hur en skål de har köpt har fått ta plats i deras vardag. Att den nu står på köksbordet och gläder dem varje dag.

– Vi hade en prova på-grupp förra veckan där en av de spontana reaktionerna var att ”vad roligt det var med keramik, jag har alltid trott att det mest skulle vara kladdigt men det var det ju inte”. Våra deltagare brukar vara mycket nöjda efteråt.

Prova på keramik

Om man själv vill prova på att dreja eller skapa i lera går det bra att boka ett prova på-tillfälle.

– Många har drömt om att själva få prova på att dreja. Jag finns med och stöttar och peppar hela tiden. Har man aldrig drejat tidigare så är det svårt att skapa något helt själv första gången, men om vi hjälps åt så kan man få med sig en fin liten skål hem. Och vill man hellre skapa något skulpturalt så går det också bra.

 

Ett prova på-tillfälle tar cirka tre timmar och om man så önskar så ingår en bränning i gasolugnen, med glasyr. Det här är en aktivitet som passar bra att göra i en liten grupp, upp till sex personer fungerar bäst.

– Vi hade en prova på-grupp förra veckan där en av de spontana reaktionerna var att ”vad roligt det var med keramik, jag har alltid trott att det mest skulle vara kladdigt men det var det ju inte”. Våra deltagare brukar vara mycket nöjda efteråt.

Foto: Joker Keramik
Foto: Joker Keramik

Unika kläder sydda i ateljén

I butiken finns också unika klädesplagg, ateljésydda av Kerstin Zetterström.

– Jag utgår från ett basmönster med enkla, raka linjer. Kläderna ska vara praktiska och bekväma.

 

– De tyger jag köper in är alltid av hög kvalitet och det kan vara både nyproducerad och äldre textil. Starka färger och spännande mönster inspirerar mig till nya, unika designer.

 

Intill butiken finns även en permanent utställning med Kerstin Zetterströms målningar i akvarell och akryl. Här går det också bra att sitta ner och ta en enkel fika med kaffe och hembakad bulle.

Text: Elin Stenman

Dela detta: