Sök
Stäng denna sökruta.
Foto: Sundbyholms Gästhamn

Sundbyholms gästhamn – Mat, fika och glass vid Mälarens glimrande vattenkant

Sundbyholm är ett av Eskilstunas mest populära utflyktsmål, året runt. På höjden tronar den vita slottsbyggnaden, längs viken ligger en av Mälarens längsta sandstränder och i området finns både längre och kortare vandringsleder. I hjärtat av Sundbyholm hittar man Sundbyholm gästhamn med café och restaurang. Sommartid ringlar kön till glasskiosken lång.  Verandan och det inglasade uterummet intas av gäster som gärna äter en god lunch, middag eller en fika precis intill Mälarens glimrande vattenkant. Vintertid ställer man om och satsar på en välfylld kondisdisk med hembakade godsaker. 

 

Sundbyholms gästhamn har under hela det här året varit noga med att följa de rekommendationer och restriktioner som kommit till följd av Corona-viruset. 

 

– Våra gäster uppskattar de anpassningar som vi har gjort. Att många, även de som är lite äldre, fortsätter att komma tillbaka tar vi också som ett tecken på att de känner sig trygga här. Vi ser till att alla håller avstånd. Det går också bra att sitta ute eller handla med sig take away.  

Upplev det bästa av Sundbyholm 

I Sundbyholm finns mycket att uppleva och hit kommer både Eskilstunabor och turister.  

Den 24 kilometer långa Gyllenhielmska leden går mellan Eskilstuna och Sundbyholm, men det går också att vandra kortare etapper och avsluta med något gott att äta i Sundbyholms gästhamn. Även i skogen och längs udden i Sundbyholm finns fina, lite kortare, promenadvägar.  

 

Upptäck Europas nordligaste bokskog, som ger ett alldeles speciellt skimmer när solen silas ner mellan löven. Ta med kikaren och klättra upp i fågeltornet, kanske får du syn på en havsörn, eller Sörmlands landskapsfågel fiskgjusen. Vintertid ser man ofta skridskoseglare på isen utanför Sundbyholm. 

 

På bara en kvarts promenad från gästhamnen ligger den stora hällristningen, Sigurdsristningen. Sommartid hyr Sundbyholms gästhamn ut bryggflottar. Med dem kan man ta en vacker tur uppför den lilla ån till Sigurdsristningen.  

Foto: Sundbyholms Gästhamn

På en egen halvö, strax utanför gästhamnen ligger en vedeldad bastu, som även den kan hyras sommartid. 

– Bastun har en fantastisk utsikt över Mälaren och Sundbyholms gästhamn. Den ligger bara några meter från sjön och här finns också sittplatser så att man kan ha picknick vid strandkanten. 

Hyr en bryggbåt och köp med lunch från gästhamnen. En perfekt sommardagsaktivitet! 

Uppskattad service för båt- och husbilsägare 

Gästhamnen har 60 skyddade båtplatser och ett bekvämt servicehus. 

– Båtgästerna uppskattar speciellt vår service. Efter att ha legat ute i naturhamnar kanske man också vill komma in och se lite folk, äta en bit mat och ta något gott att dricka i vår restaurang. I år har det ju varit ett speciellt år, med inställda evenemang, men annars har vi fullt i hamnen vid midsommar och när det är konserter i slottsparken. 

 

Sundbyholms gästhamn erbjuder också ställplatser för husbilar. 

– Under Corona-året har det varit extra högt tryck på ställplatserna. Husbilsägarna kan ju hålla sig för sig själva. Här får de bo alldeles intill vattnet och det finns vackra strövområden häromkring. Och förstås möjligheten att komma och äta eller fika hos oss. 

Även gäster på hotell- och konferensanläggningen på Sundbyholms slott kommer gärna ner till gästhamnens café. 

 

Eftersom verksamheten i Sundbyholm är beroende av vädret så rekommenderar Ulrika att man följer Sundbyholms gästhamn på Facebook och Instagram.  

– Vi anpassar både utbudet och öppettiderna efter säsong och väder.  

”Behöver du hyra husvagn eller husbil? CampToo har ett stort utbud runt om i Sverige, läs mer på: CampToo

Text: Elin Stenman med uppdateringar av Sandra Wisén

Dela detta: