Sök
Stäng denna sökruta.
Foto: Rocco Gustafsson

På Hellmanska gården är måltiden den röda tråden

Hellmanska gården är en riktigt liten oas, mitt i Nyköpings centrum. Inklämt mellan moderna funkisbyggnader ligger ett av Nyköpings allra äldsta hus. Man spenderar lätt flera timmar på gården för att shoppa, njuta av den historiska miljön och den goda maten. 

När Hellmanska gården byggdes var tiderna tuffa i staden. De flesta invånarna hade flytt ut till gårdarna på landet efter den stora Ryssbranden 1719. Landskamrer Jakob Sundler beslutade att bygga sig ett nytt hem, och det fick bli i sten för att vara motståndskraftigt mot eventuella nya bränder. 

 

Till en början var gården endast en bostad men i slutet av 1700-talet gjordes våningen i gatuplanet om till en affär. Namnet Hellmanska gården kommer av Carl Alexander Hellman. Han öppnade på 1850-talet en bosättningsaffär i huset. Än idag kan man shoppa noga utvald inredning, från välkända leverantörer, här. På gården finns också butiken Galanteriet, som erbjuder mode för både honom och henne. Även det noga utvalt för att vara hållbart och stilfullt.  

 

Ända sedan 1700-talet har det bedrivits handel på platsen för Hellmanska gården. 

– Jag köpte verksamheten av min pappa, så vi har drivit det i två generationer redan, men jag ser det ändå som att vi bara är här en kort stund på jorden. Livet och verksamheten på Hellmanska gården har däremot funnits här i århundraden och lär fortsätta efter mig, säger Cecilia Ekberg, VD. 

Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Rocco Gustafsson

Njut av lokala råvaror i mysig miljö 

Den långa historien ger Hellmanska gården en alldeles särskild stämning. På den dolda innergården ligger faluröda längor, inramade av stenbeläggning, skuggande träd och en prunkande trädgård. 

 

Stallet på gården var förr i tiden en naturlig utgångspunkt för stadsbesöket, när resande kom med häst och vagn. Idag är det ett mysigt café. Här serveras mat och fika hela dagen. Det går också bra att slå sig ner med ett glas vin eller en öl.  

 

I det som tidigare var ett bykhus bakas idag bröd i stenugn. Du kan köpa med dig det goda brödet och även egengjord sylt och andra tillbehör hem. 

– Måltiden går som en röd tråd genom allt vi erbjuder på Hellmanska gården. I caféet och bageriet såklart, men även i butiken där man kan köpa allt för att duka vackert och laga maten. 

 

På Hellmanska gården är matens ursprung viktigt. 

– Vi samarbetar med flera lokala leverantörer och brödet bakar vi själva i vårt bageri. Det ska verkligen vara en matupplevelse att komma hit. Vi strävar också efter att maten ska vara hållbar, både för miljön men också för gästerna. Det ska gå att äta lunch här varje dag och må bra av det. 

På torsdagar hålls en mycket uppskattad matmarknad på gården. 

– Vi kallar det för Bondens nära. Då kommer lokala producenter hit och säljer sina produkter direkt till kunderna, berättar Cecilia. 

 

Det finns gott om plats att sitta ute på den mysiga gården. 

– Man kan ta med sig hunden, barnen kan springa omkring och det är lätt att hitta sin favoritplats, antingen i sol eller skugga, säger Cecilia.  

 

– Det är förstås en fördel nu under Corona-pandemin också, det går bra att sitta ute året runt här.  

 

Cecilia vill också slå ett slag för de olika aktiviteter som Hellmanska gården erbjuder. 
– Vi hade precis i helgen en modevisning med snittar och bubbel till gästerna. Allt skedde utomhus med möjlighet att hålla avstånd. Att komma som sällskap och baka pizza i vår stenugn brukar också vara en populär aktivitet. 

Foto: Rocco Gustafsson

Text: Elin Stenman
Foto: Rocco Gustafsson

Dela detta: