sigmund-GlTgIjcs9K4-unsplash

Sörmländska presenter för alla tillfällen

Letar du efter den perfekta presenten och vill gärna handla lokalt? I Sörmland finns ett stort utbud av gåvor som gör de allra flesta väldigt glada. Ge bort en upplevelse, något inslaget eller en staycation och se hur glad någon kan bli! 

Handlar du hellre hemma från soffan finns det flera Sörmländska butiker du kan handla från på webben!

Du hittar några av dom här.

Ge bort en upplevelse 

Osprey farm – Det här en alldeles underbar plats där mycket spännande händer. Ge bort ”Vilt skapande” där ni lär er som vilda växter och vad man kan skapa med dem, eller testa att skapa i lera tillsammans – kanske gör du din nya favorit-kaffekopp! 

 

Fridhem outdoor – Här kan ni uppleva skogsbad, vandring med guide och bastubad. En stor naturupplevelse i dom sörmländska skogarna. 

 

Turridning är något man inte glömmer i första taget och något som passar både nybörjaren och den mer erfarna. Fler företag erbjuder turridning i Sörmland, bland annat: Tolfta Gård, Edeby Gård, Swings Islandshästar. 

 

Naturkraft Eskilstuna – Ge bort en buschcraft, kurs i överlevnad, skogsbad eller midfulness i skogen – här finns mycket spännande!  

 

Nyköpingshus Slottskrogen – Vill du ge bort en show eller kväll med kultur, så är det här du ska titta in. Här erbjuds dryckesprovningar, burleks, temamiddagar och annat. Spana in! 

 

Bergs Gård Mountainbike – Fartfyllt, utmanande och alldeles underbart – så kan man beskriva mountainbike. Utanför Trosa på Bergs gård finns en komplett arena som passar både nybörjaren och adrenalinjunkien, varför inte ge bort en kurs?

 

Joker Keramik – Drejning är verkligen i ropet och många är sugna på att testa. Passa på att ge bort en prova-på kurs för att se om en ny favorithobby är funnen. 

 

Sörmlands Museum – Letar du present till den som vill jobba med händerna och vara kreativ? Här finns ett ständigt uppdaterat utbud av spännande kurser i bland annat skärsvarvning, teckning eller traditionellt måleri. 

Naturkraft Eskilstuna
Foto: Naturkraft Eskilstuna
joker keramik
Foto: Joker Keramik
Östa Gård
Foto: Östa Gård
Foto: Båsenberga Hotell & Konferens

Ge bort en vardagspaus

Svenska Kulturpärlor – Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus eller Södertuna Slott ligger alla i Sörmland och erbjuder avslappnande övernattning och god mat. Ge bort ett presentkort till den stressade sörmlänningen som behöver skämmas bort med en spavistelse, en härlig slottsupplevelse eller en gastronomisk upplevelse, så kan hen själv välja vad och när det passar den att få komma bort lite. 

 

Östa Gård – En magisk liten oas på Stallarholmen som kan erbjuda ordentligt lugn och ro. Njut av tystnaden och den fantastiska frukosten. 

 

Lindeborgs Eco Retreat – Ge bort en klimatsmart julklapp, till en gård som verkligen får en att andas ut och in. Beroende på säsong kan du vara med att laga mat, yoga och basta. Här njuter du helt ekologiskt. 

 

Båsenberga Hotell & Konferens– Ge bort en lugn och ro vistelse där ni kan passa på att bada jacuzzi, spela golf och äta gott. Kanske bokar ni sviten med det vackra badkaret mitt i rummet? 

 

Hedenlunda Slott – På det här vackra slotten kommer man verkligen ner i varv. I spat utför man en ritual för maximal mindfulness vilket följs av en 3-rätters. 

Ge bort något lekfullt  

Jollra – I Nyköping och på webben finns den här underbara barnbutiken, med designade leksaker, vagnar, filar, posters och mycket mer. Väl värt ett besök, här hittar du garanterat en bra present! 

 

Boda Borg – För familjen med lite större barn är ett presentkort på Boda borg perfekt – utmaningar med både fokus på fysik och klurighet som kan få vem som helst att bli tävlingsinriktad.

 

Bio – Runt om i Sörmland finns biosalonger att besöka, ge bort en passande film till någon som blir glad. Glöm inte att bjuda på popcorn!  

 

Palstorps Äventyrgård och skogsby – Laga mat utomhus tillsammans! I skogsköket finns en vedeldad bakugn där ni bakar de godaste pizzorna. Palstorp har tagit fram ett recept med smaker från den sörmländska skogen som de kallar Palstorps skogspizza.

 

Minifini – I Gnesta och på nätet finns den här lekfulla, härliga barnbutiken med fokus på kläder, men de har också leksaker. Erbjuder något till alla mellan 0-14 år. 

Jollra
Foto: Jollra
Palstorp Äventyrsgård och Skogsby
Foto: Palstorp Äventyrsgård och Skogsby
Öster Malma Afternoon Tea
Foto: Öster Malma
Äta Ost och Deli
Foto: Äta Ost och Deli

Ge bort något gott – men inslaget

Afternoon Tea – en under upplevelse och en perfekt gåva. En lika härlig upplevelse för paret på tu man hand som för kompisgänget! Det finns flera afternoon tea’s att besöka i Sörmland, läs om dom här. 

 

Sörmlands Matkluster – här samlas nästintill alla sörmländska matproducenter, men också keramiker och liknande. Här kan du inspireras men också köpa en den perfekta gåvan via webbshoppen. Bra, va?!

 

Jürss Mejeri – producerar och säljer ost av otroligt hög kvalité, helt sörmländsk. Det här är en matupplevelse på hög nivå. Besök i Hälleforsnäs eller beställ via webbshoppen. Mums! 

 

Leilas General Store – För att skapa något gott behövs bra redskap. Den här härliga butiken finns i Mariefred och Strängnäs, men också som e-handel. Här kommer du bland annat köksredskap, baktillbehör och festdekorationer i underbara färger, former och för många användningsområden.

 

Äta Ost & Deli – På den här mysiga delibutiken i Mariefred kan du enkelt plocka ihop en lite gåvopåse med massa gott till skafferiet och kylskåpet. 

 

Hellmanska Gården – Här hittar du det mesta till hemmet och skafferiet, helt med sörmländskt tema. Här blir man väldigt inspirerad och myser gärna runt en lång stund – stor chans att hitta presenter till varenda en i släkten! 

Ge bort något fint 

Lida Gård – Har en stor butik och webbshop där du hittar presenter till både tvåbent och fyrbenta vänner. Kanske behöver din hästintresserade farbror ett par nya handskar, din mormor ett nytt hundhalsband till sin ögonsten eller din jaktkompis en ny halsduk?

 

Beckmans Butik – I den här genuina och unika butiken i Strängnäs finns härligt dammode, som hyllar slow fashion som håller. Ge bort en ny favorit till en tjej i din närhet. 

 

Vingåkers factory outlet – kan du hitta snygga märkeskläder till nedsatta priser. Här hittar du kläder till både stora och små – och kanske till och med en julklapp till dig själv? 

 

Vrena Boutique – Snygga och personliga inredningsdetaljer kan liva upp i vintermörkret. Hos Vrena boutique hittar du allt från nya inredningsdetaljer till hemmet, sörmländsk delikatess och mysig stämning.

 

Wäsby Magasin – åk till den här härliga platsen för att hitta något lokalt till alla. Här finns personlig inredning, keramik, bistro, deli, blommor och vilt. Här blir presentshoppingen ett rent nöje.  

Beckmans
Foto: Beckmans
Wäsby Magasin, Keramik by Anna
Foto: Wäsby Magasin, Keramik by Anna

Kan du inte bestämma vad du ska ge? Köp ett presentkort som gäller i din stad. 
Eskilstuna: Det finns ett för 
både handeln inne i stan och för Tuna Park.
I Nyköping kan du köpa presentkort som gäller på nästintill alla butiker i stan. 

Text: Sara Lundgren & Malin Ahnelöv

Har vi missat något fantastiskt julklappstips? Lämna en kommentar 

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Dela detta: