På Nynäs finns något för hela familjen!

Nynäs slott och naturreservat sträcker sig 3822 ha, över både hav, land och sjö. Här finns avskildheten, det finstämda och möjligheterna till naturnära upplevelser. Upptäck den kulturhistoriska skatt som finns här, bakom varje krön!
På Nynäs finns något för hela familjen, stora som små. Gå på en slottssvisning, beskåda blommor i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Följ med på guidade vandringar, skogsbad och yoga. Köp en pelargon i trädgårdsbutiken eller besök museigården Långmaren.

 

Öppettider:

Lör–sön 1 maj – 27 jun
Dagligen 28 jun–15 aug
Lör-sön 21 aug–26 sep

Alltid kl 11-16.

 

Utställningar (Öppnar 30 april)

  • Naturportalen – Hur många högar med bajs lägger en älg per dygn och vem är egentligen snabbast i skogen? Följ med maskoten Strix på ett naturäventyr! Under en lätt vandring på ca 1,3 kilometer möter små och stora besökare skogens vilda djur och växter med en stor lekfullhet. Interaktiva moment blandas med spännande fakta. Frågorna har garanterat besvarats vid vandringens slut! OBS! Öppnar 22 maj
  • Fyll skafferiet! Genom föremål, foton och konserveringsmetoder ges historiska och nutida perspektiv på mathantverk.
  • Hållbara hus– om hur framtidens hållbara byggande kan lära av byggnadsvården och det traditionella bygghantverket.
  • Återbrukade berättelser– backa in i framtiden genom handgjorda möten mellan hemslöjdare från förr och dagens återbruksdesigners.
  • Det som alltid sker men aldrig syns– om att vidga vyer och väcka engagemang.
  • I love Östersjön– hur mår egentligen Östersjön och hur angår det mig?
  • Historien i Sörmland– tema godset. En utomhusutställning på slottsområdet och längs en cykel- och vandringsled. Ett trettiotal skyltar med röda vimplar berättar om kördrängar, husmamseller, herrskap, torpare, bönder, jungfruar och många fler.

Visningar

Vuxen 80 kr. Barn t o m 16 år fri entré.
Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än fyrahundra år. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal.
Slottsvisningar kl 11.30 och 16 under öppettider.
Visning för små (och stora) kl 13 och 14.30 under öppettider.

Utomhusvisning av slott och omgivningar:
Biljetter köps i Gårdsbutiken. Start vid slottsentrén. 11.30, 14.30 under öppettider.

Kort historik om Nynäs slott

Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än trehundra år.

Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328. Sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna i landet, bland annat Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Linneskåpen är fyllda av textilier, ömt vårdade av slottsfruar genom sekler.

Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal. Hit hör bland annat den så kallade Hildebrandska guldbröllopstavlan, ett av de största porträtten i Sverige som beställts av en privatperson. De sista privata ägarna flyttade från slottet 1984. Idag ägs och vårdas husets inventarier av Nationalmuseum. Få slott i Sverige är så välbevarade som Nynäs slott.

Kontaktinformation

Adress:
Nynäs slott

611 99 Tystberga, Sverige

Telefonnummer:
070-333 04 76

Hemsida: http://www.nynasslott.se/

E-post: nynasslott@oknaskolan.se

Öppettider

söndag 11:00 - 16:00
måndag stängd
tisdag stängd
onsdag stängd
torsdag stängd
fredag stängd
lördag 11:00 - 16:00

Faciliteter

Lunch
Friluftsbad/Utomhusbassäng
Skogsmark
Café
Cykeluthyrning
Fritidsfiske
Kanotuthyrning
Kreditkort accepteras
Lekrum för barn
Restaurang med fullständiga rättigheter
WC/Toalett
Ängsmark
Vandringsled
Badstrand
Kaffe/Te
Parkering
Bussparkering


Dela detta:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hitta hit