Museispårvägen Malmköping

Museispårvägen Malmköping – Sveriges lokaltrafikmuseum

Mitt i vackra Sörmland ligger Malmköping, en småstad med anor från 1700-talet och just här ligger det omtyckta museet Museispårvägen Malmköping – ett museum tillägnat spårvagnsfordon, historiska bussar och andra spännande verkvagnar. Här kan man både titta på och kliva in i dom olika fordonen, men också åka på en tur – precis som förr i tiden!

 

Anders Sjöstedt som är marknadsansvarig på Museispårvägen berättar: – ”Vi är ett av många resmål i Malmköping och Flens kommun. Här kan man tillsammans med familjen ha en heldag vid besök hos oss, Sagostigen, Hosjöbadet och så vidare”.

Upptäck banan

Spårvagnsturen från Malmköping till Hosjö och tillbaka går längs glittrande sjöar och genom vacker natur med ängar och skogar. Du får uppleva en resa som på farfars tid, en tur som tar ungefär 25 minuter.

Museispårvägen invigdes 1969 och går på en del av föredetta järnvägen Stålboga-Skebokvarn, ursprungligen Mellersta Södermanlands Järnväg. Den cirka 2,6 km långa banan går från Malmköping till Hosjö vid riksväg 55, och har två mötesplatser. Successivt har den ursprungligen järnvägsmässiga banan byggts om till en mer autentisk spårvägsmiljö. Ett spårvägstorg i Malmköping är så gott som färdigställt, och nyligen har banan fått vändslingor i båda ändarna för att möjliggöra trafik med modernare spårvagnar av enriktningstyp, exempelvis mustanger.

– ”Min rekommendation är en heldag i området!” säger Anders Sjöstedt.

Museispårvägen Malmköping
Foto: Museispårvägen Malmköping

Evenemang & Trafikdagar

Under sommaren håller Museispårvägen öppet med generösa öppettider men bjuder också in till större evenemang, så som Gladjazz, familjedagar, kvällstrafik, halloweenspårväg osv. Håll koll i deras kanaler för att inte missa något!

 

Möjlighet finns också att hyra en spårvagn eller buss till er fest – den upplevelsen glömmer man inte i första taget!

 

datum 2021

dagar

tider

29 maj – 4 juli

lördagar

11.00 – 17.00

söndagar

11.00 – 15.00

6 juli – 15 augusti

tisdagar – söndagar
ej måndagar

11.00 – 17.00

21 augusti – 29 augusti

lördagar

11.00 – 17.00

söndagar

11.00 – 15.00

Museispårvägen Malmköping
Foto: Museispårvägen Malmköping
Museispårvägen Malmköping
Foto: Museispårvägen Malmköping

Café

I det gamla stationshuset finns ett café som har samma öppettider som resten av anläggningen. Här kan du handla en present i Spårvägsboden eller ta en kopp kaffe med gott hembakat bröd eller glass. Bredvid caféet finns en lekplats med klätterställning och rutschkana.

Malmköping & närliggande 

Malmköping har många små butiker och hantverksbodar. Ta en promenad i samhället och titta på de många vackra byggnader från slutet av 1800-talet.

 

Anders Sjöstedt berättar om utbudet runtomkring Museisåprvägen – ”Min rekommendation för en heldag i området är att besöka Malmköping Bad & Camping, dit man kan åka med spårvagnen. Där finns Hosjöbadet, bangolf, beachvolleybana med mera. För barnfamiljer rekommenderar vi alltid Sagostigen några kilometer bort. Ett eldorado för alla med barnasinnet kvar.”

Dela detta: