Foto: Per-Erik Adamsson

Guldkantad cykling i Södermanland

I södra Södermanland är det nära till såväl havskusten som till vackra sjöar. Här finns ekhagar, slott, läckra närodlade grönsaker och fina cykelsträckor för dig som tycker om att vara ute i några timmar. Det här är ett paket som kombinerar naturskön landsvägscykling med charmerande hotellboende i Nyköping. Stadens berömda gästabud 1317 var en kuslig händelse, men i det här sammanhanget blir den historiska atmosfären en alltigenom behaglig upplevelse.

Även om du cyklar några mil i trakten runt Nyköping finns utgångspunkten nästan mitt i staden. Blommenhof Hotell ligger bara en kilometer från Nyköpings centralstation. Trots det centrala läget är det lugnet som råder här. Omgivningen är lugn med härlig blandskog och Näckrosleden passerar inte långt bort. Atmosfären är omvittnat avspänd och i de mysiga rummen med hög standard sover du gott.

Dag 1 - Glittrande skärgård och pampiga slott

Dagen börjar på Blommenhof Hotell. Det finns parkeringsplats för bil och cyklar att låna om du inte har med din egen. När du ger dig iväg får du med dig en god matsäck och en karta som beskriver dagens rutt.

Först cyklar du i östlig riktning mot den vackra skärgården. Du kommer att passera Svärdsklova med restaurang och bad samt Tomtekulla gård. När du kommer till Tystberga finns det chans att köpa kaffe, fylla på matsäcken och ta en titt i flygflottiljsmuseet F11. Den som älskar naturupplevelser kan göra en avstickare till Stendörrens Naturreservat. Är det historia och glas som lockar är Nynäs Slott och Naturreservat ett spännande utflyktsmål.

När du cyklat tillbaka till Nyköping och Blommenhof Hotell väntar nybryggt kaffe eller svalkande dryck och kanske ett parti boule i trädgården. Byt om till morgonrock och tassa ner till relaxavdelningen för ett dopp i poolen. Sedan väntar en lika välförtjänt som festlig trerätters middag.

Blommenhof Hotell, Nyköping
Picknicklunch och middag
ca 75 km

Dag 2 - Närkontakt med sörmländsk landsbygd

Unna dig en sovmorgon på ditt bekväma rum. När ni vaknar avnjuter ni Blommenhofs stora frukostbuffé, antingen inne i restaurangen eller ute i trädgården. När du är redo får du dagens matsäck och ger dig ut på dagens cykeltur.

På den här turen cyklar du på landsvägarna i egen takt omgivna av det vackra jordbrukslandskapet. Du kommer att passera Tuna café, Ösvreta gårdsbutik och det finns badplatser utmed vägen om det behövs svalka. På kvällen väntar en härlig trerätters middag på hotellet. Nöjd med dagen och alla upplevelser sover du sedan gott.

Blommenhof Hotell, Nyköping
Frukost, picknicklunch och middag
ca 45 km

Dag 3 - Frukostbuffé och avfärd

Efter ytterligare en natt med skön sömn på det charmerande hotellet kliver du upp och äter frukost.
Sedan är det dags att packa ihop och vända hemåt med massor av intryck från det omväxlande Sörmländska landskapet.

Frukost

Dela detta: