Foto: Wäsby Magasin

Butikerna på Wäsby – en utflyktspärla utanför Torshälla

I Mälarbaden utanför Torshälla ligger Wäsby, en riktig utflyktspärla inbäddad mellan åkrar, skog och villor. Här möter nya vackra ting det gamla. I varsamt renoverade magasin och lador kan du shoppa, fika, dreja eller bara stanna till och inspireras.

– Många som besöker oss utbrister förvånat att ”jag hade ingen aning om att det fanns något så fint här”. Vi får ofta uppskattning för hur varsamt vi har renoverat de gamla byggnaderna och vilket fint utbud vi har i butikerna.

 

2011 öppnade Annica Skoog den första lilla inredningsbutiken i Wäsby magasin. Det är fortfarande namnet på Annicas egen butik, som idag har växt ur magasinet och flyttat in i det stora stallet. Här finns inredning och ett urval av kläder från välkända märken som Mateus, Bruka och Lexington.

Sedan starten 2011 har utbudet utökats, förändrats och förfinats. Nu finns det fyra butiker och ett café & bistro på Wäsby.

– Vi har fortsatt att utveckla gården efter våra besökares önskemål. I den första butiken bjöd jag kunderna på kaffe och kaka, men fler och fler började fråga efter ett riktigt café.

 

Idag driver kocken Veronica Hjalmarsson Bistro Wäsby i den tidigare ladugården. Här erbjuds lunch och fika i härlig gårdsmiljö. Under den varma årstiden tar man med fördel med sig sitt kaffe ut i solskenet. För större sällskap, som vill sitta avskilt, finns också möjlighet att boka plats i växthuset.

 

Intill bistron ligger Wäsbys konstgalleri där lokala konstnärer visar upp sina verk. Hittills har besökarna kunnat njuta av allt från akvarellmålningar till fotokonst. Nya utställningar är redan inbokade för flera år framåt.

Många som besöker oss utbrister förvånat att ”jag hade ingen aning om att det fanns något så fint här”. Vi får ofta uppskattning för hur varsamt vi har renoverat de gamla byggnaderna och vilket fint utbud vi har i butikerna.

Foto: Wäsby Magasin

I den gamla ladugården huserar också Keramik by Anna. Anna Besterman är keramikern bakom Keramik by Anna. I sin butik säljer hon sin egen brukskeramik. Skålar, fat och muggar som både är vackra att se på och tål att användas i vardagen. I vanliga fall erbjuder Anna också kurser i drejning. De har fått sättas på paus nu, tills Corona-pandemin har passerat.

Bistro Wäsby - foto: Wäsby Magasin
Foto: Blommor & Brie

Det gamla magasinet, där allt startade, står såklart inte heller tomt. Här hittar man nu butiken Blommor & Brie med floristen, smakinspiratören och sommeliern Chatrin Jakobsson bakom disken. Hon erbjuder ”finlir på riktigt”, som hon själv säger. Chatrin har jobbat med ost och vin i nästan hela sitt vuxna liv och kan ge de bästa tipsen på hur man kombinerar delikatesser med rätt dryck. Och för den rätta inramningen till måltiden kan du också köpa med en vackert komponerad bukett från Blommor & Brie.

 

Corona-säkert utflyktsmål

Butikerna på Wäsby är tacksamma för att de trots Corona-pandemin har gott om besökare på gården.

– Det är viktigt att alla ska känna sig trygga här och därför har vi gjort anpassningar. Vi i personalen bär visir och vi städar och spritar av ytor som många tar på, flera gånger under dagen. Butikerna ligger så till att man kan se in och vänta utanför om det skulle vara många besökare inne för tillfället. Det går också att kontakta oss i förväg så kan vi lämna varor ute på gården. Även från bistron går det bra att beställa take away.

 

Alla butikerna på Wäsby drivs som egna företag och kan ha olika öppettider. Därför tipsar Annica om att alltid titta på de olika butikernas Facebook-sidor, för att se vad som gäller för just den dagen då man planerar sitt besök.

2021 firar den första butiken på gården, Wäsby magasin, 10-årsjubileum.

– Vi är inte klara här än, vi kommer att fortsätta att utveckla gården. Jag har massor av idéer och vi måste ta tag i den gamla ladan som håller på att rasa. Samtidigt gäller det att gå varsamt fram för att behålla den mysiga atmosfär som vi har idag, säger Annica Skoog och hälsar nya och gamla besökare välkomna till butikerna på Wäsby.

Text: Elin Stenman

Dela detta: