Foto: Berg Gård i Trosa

Bergs gård har allt för en härlig helg utomhus

Bergs gård utanför Trosa är en av de äldsta, aktiva gårdarna i Sörmland. Här har man drivit lantbruk i hundratals år. Ägarna Magnus och Frida Jonsson är sjätte generationen av samma släkt på gården. Idag är det en ekologisk köttgård men man har också gårdsbutik, café, restaurang, boende, och – en komplett mountainbike-arena.

 

På Bergs gård trivs både äldre och yngre. Här kommer man rakt in i en levande lantgårdsmiljö.

– I morse när jag kom hit möttes jag av tuppen som gol, säger Charlotta André, verksamhetschef. Hon berättar vidare att Bergs gård ska vara en varm plats. Stämningen är familjär och man månar om att gästerna ska trivas och känna sig hemma.

För barnen är det spännande att få komma till en riktig bondgård med kor, får och höns. Här finns flera lekplatser och till och med en klättervägg i ladan.

 

De äldre uppskattar att få komma ut till den lantliga miljön. Och att få njuta av vällagad husmanskost, som smakar som mat ska smaka. För den som inte vågar ge sig ut på cykellederna i skogen passar kanske den tillgänglighetsanpassade promenadstigen genom ekhagen bättre. Stigen är cirka en kilometer lång. Det går att ta sig fram med rullstol, rullator eller barnvagn. Längs vägen finns skyltar uppsatta där man kan lära sig mer om den svenska naturen och allemansrätten.

 

Mountainbike-arenan på Bergs gård är omåttligt populär. Här har det varit full fart hela sommaren, trots det tuffa läget med Corona-viruset.

– Det märks att många vill vara utomhus nu, och även inne har vi stora ytor som man kan sprida ut sig på.

På gården fortsätter man att hela tiden anpassa sig efter de nya restriktionerna som kommer.

– Vi vill att alla ska kunna njuta av vår mat, hos oss eller hemma. Vi har stora avstånd i matsalen man kan köpa med sig take away från restaurangen eller beställa catering. Det gäller både julmiddagar och annan mat. I gårdsbutiken hjälper vi kunderna att hålla avstånd. Vi har fixat en egen upphämtningsplats utanför butiken där du kan stanna med bilen och få varorna levererade i bakluckan. Nu kan man köpa gårdens kött, korvkassar eller festmat på Drive-through!

– Det märks att många vill vara utomhus nu, och även inne har vi stora ytor som man kan sprida ut sig på.

Foto: Swedenbybike

Boende på bondgården eller vid havet

På Bergs gård finns flera olika alternativ för boende, från självhushåll i enklare stugor till hotellstandard. Man kan bo avskilt, eller många tillsammans.

Foto: Berg Gård i Trosa

– Allra mest nöjda är våra gäster som stannar kvar en eller flera nätter. Många som kommer hit gör det för att cykla mountainbike. När man är hög på endorfiner efter en dag i skogen är det svårt att inte känna sig nöjd.  De blir också ofta positivt överraskade över hur mycket mer det finns att uppleva och göra. På Bergs gård kan man verkligen ha en härlig utomhushelg i en avkopplande miljö. Här får man tid att umgås. Vi ser att familjer och vänner mår bra tillsammans här.

– Vi har numera ett hundratal bäddar. Man kan bo här på gården, men vi har också boenden några kilometer bort, intill havet, på Tyvudden gård och Brommagården.

Dela detta: