Foto: Solby Gård

Kärleken till odlingarna och maten på Solby gård

Solby gård, utanför Eskilstuna, ligger vackert inbäddad i det sörmländska landskapet, omgiven av öppna fält och skogar. Den populära gårdsbutiken och caféet har öppet året runt.

– När man kommer hit så möter man ett levande lantbruk och här märks direkt årstidernas växlingar, säger Malin Johansson som driver gården tillsammans med sin man Peter.

 

– Vi vill att våra kunder ska få se hela kedjan från producent till matbordet, säger Peter Johansson. Det som vi odlar här på gården säljs bara i vår gårdsbutik. Vi har en stor kärlek till allt vi producerar och det ska märkas när man handlar av oss.

Vad som skördas varierar över året. På sommaren är jordgubbarna, med möjlighet till självplock, omåttligt populära. När den här intervjun görs har man precis skördat årets julgranar.

– Gårdsbutiken är öppen året runt och vi förändrar hela tiden efter säsong. Både utbudet och känslan i butiken, säger Malin.

 

På gården odlas omkring femton olika potatissorter, som naturligtvis finns att köpa i butiken.

– Det finns en potatis för varje tillfälle och vi hjälper våra kunder att hitta rätt i utbudet. Det är alltid roligt när en kund kommer tillbaka och är extra nöjd efter att till exempel ha testat vårt tips på hur man lagar den bästa Janssons frestelsen, säger Malin.

 

Nu blir man ju nyfiken, så här inför jul. Vilken är den bästa potatisen för Janssons frestelse?

– Då säger jag vår sort Taisaya. Det är en halvmjölig potatis som gör gratängen krämigt fin och samtidigt knaprig på toppen.

Gårdsbutiken är öppen året runt och vi förändrar hela tiden efter säsong. Både utbudet och känslan i butiken, säger Malin.

Foto: Solby Gård

Populärt utflyktsmål med butik och café

För Eskilstunaborna är Solby gård ett populärt utflyktsmål. Gården ligger någon mil utanför staden och att komma ut på landet blir ett avkopplande avbrott i vardagen. Här kan man strosa runt i butiken i lugn och ro ta en fika. Allt bröd är hembakat i gårdens eget bageri.

Foto: Solby Gård

Det som är speciellt med att komma till Solby gård är just närheten mellan producent och konsument. Både i det personliga mötet i butiken, men också att du själv kan se glädjen i arbetet och kärleken till odlingen.

– Vi provar oss fram och försöker hela tiden att hitta rätt i vad våra kunder söker. Jordgubbar har vi odlat sedan 2005. Smaken är det viktigaste. Vi vill att våra kunder ska få njuta av saftiga, solmogna bär direkt från landet.  Vi har flera olika sorter för att alla ska kunna hitta sin favorit. Nu utökar vi också med hallon och experimenterar med amerikanska blåbär och björnbär.

 

Utöver det som odlas på Solby gård säljs här även frukt och grönt från andra mindre producenter i närområdet.

– Vi har också inredning och blommor i butiken. Här finns unika ting som man kanske inte hittar i de större butikerna.

 

– Nu när allt känns lite extra tungt och vi inte kan träffa nära och kära som vanligt, så kan man behöva få komma ut en stund och unna sig en god fika. Vi gör allt vi kan för att våra kunder ska känna sig trygga, trots Corona-viruset. Vill man inte komma in i butiken så går det bra att maila sin beställning så kommer vi ut på gården och lämnar över.

Text: Elin Stenman

Dela detta: