Blommor & Brie

Blommor & Brie på Wäsby Magasin

Text: Ebba Söderquist Määttä

Foto: Andreas Besterman

På Wäsby Magasin utanför Eskilstuna hittar du bland annat den fina delikatess- och blombutiken Blommor & Brie som drivs av smakinspiratören och sommelieren Chatrin Jakobsson. Vägen fram till den egna butiken tog några svängar, men kändes samtidigt självklar för Chatrin.
– Jag har arbetat stora delar av mitt liv med ost, vin och blommor, men som anställd. En dag för några år sedan stod jag plötsligt utan jobb och där och då vågade jag inte satsa på en egen butik. Istället utbildade jag mig till tandsköterska, men jag kände mig aldrig riktigt hemma i det yrket.
Chatrin beskriver att hennes jobb med delikatesser och vin hade blivit en identitet som hon plötsligt stod utan i jobbet som tandsköterska. När hon av en slump fick möjlighet att öppna eget på Wäsby Magasin tog hon chansen. Den åttonde mars 2018 öppnade hon upp dörrarna till Blommor & Brie. Idag består hennes verksamhet dels av försäljning av delikatesser och blommor i butiken, dels av vin- och ostprovningar som hon genomför hemma hos folk.
– Jag tar helt enkelt med mig vinglas och ostar och kommer hem till folk. Drycken som ska provas får kunderna köpa innan, fast på min inrådan.
Tidigare kunde hon ha flera provningar i veckan, men när pandemin bröt ut blev det plötsligt tommare i kalendern. Samtidigt märker Chatrin ett uppsving för lokala butiker.
– Många nya kunder har hittat hit. Nu när man inte ska göra några längre resor är det många som passar på att ta en utflykt hit till Wäsby Magasin istället. Vi som driver butikerna har draghjälp av varandra, det får jag vara ödmjuk inför. Förutom det jag erbjuder i min butik finns också möjlighet att dreja, fika och äta gott, köpa viltprodukter och heminredning.

På Blommor & Brie kan man bland annat hitta gårdsproducerade ostar från framförallt Frankrike, Italien och Schweiz, men också från svenska producenter, som exempelvis Jürss mejeri. För Chatrin är det viktigt att våga prova nytt och hon hittar ständigt ny inspiration. Hon läser mycket och som jurymedlem vid Ostfestivalen och SM i mathantverk har hon hittat nya favoriter. På frågan om Chatrin själv har någon favoritost svarar hon att det beror helt på dagsform.

– Vilken ost jag är sugen på beror på sällskap, väder och vind och vilken dryck jag kommer att dricka till. För att en ost ska smaka bra är det dels viktigt att mjölkdjuren mår bra och får beta fritt, dels ska den som lagrar osten ta hand om den och förvalta den väl. En god ost kännetecknas av en mjölksötma som ligger kvar i munnen och ebbas ut, snarare än att försvinna direkt. I butiken säljer jag bara ostar jag själv tycker om. Jag har haft några ostar som jag inte gillat och då lyckas jag inte heller sälja dem, till slut hamnar de nedrivna hemma i fryslådan, säger Chatrin och skrattar.

Ost- och dryckestips från Chatrin!

Osten Beaufort d’Alpage är gjord på sommarmjölk, är subtil i smakerna och fungerar utmärkt med såväl krispigt rosévin, champagne eller en Châteauneuf-du-Pape. Står sig bra mot osten gör även cider eller äppelmust med terroirkaraktär tack vare deras syra, sötma och mentalitet.

Dela detta: