Sök
Stäng denna sökruta.

MINDFUL EATING

MINDFUL EATING

– en väg till ett bättre mående

Text: Åse Haukebö Roos        Foto: Rocco Gustafsson

Är du en sådan som slänger i dig maten framför datorn?  Kan verkligen sättet vi äter på göra att vi mår bättre?

Clara Grill arrangerar kurser i Mindful Eating, ett lite annorlunda sätt att förhålla sig till
maten vi äter. Vi träffades för att samtala kring hur du kan nå ett ökat välbefinnande
genom att äta medvetet och med alla sinnen närvarande.

Clara Grill driver sedan 2013
Runnvikens Pensionat i Tystberga utanför Nyköping.

Hon har en bakgrund som sjukgymnast på Ortopedkliniken i Nyköping, där hon främst jobbade med långtidssjukskrivna patienter. I sitt arbete såg Clara tydligt kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa och utbildade sig till Kognitiv beteendeterapeut. I och med det kom hon i kontakt med begreppet Mindfulness.

För 10 år sedan var det ett relativt nytt begrepp, men nu är det vanligt förekommande när man pratar om till exempel stressterapi.

Vad innebär ordet Mindfulness?

– Det handlar om att vara här och nu och bli medveten om det som sker både inom oss själva och runt omkring oss, utan att bedöma och värdera. Genom medvetenhet kan vi göra val istället för att bara köra på i gamla mönster.

På Runnvikens Pensionat bedrivs kurser i mindfulness, men även i Mindful eating.

– Mindful eating handlar om samma sak, att vara uppmärksam i stunden – att när du äter vara nyfiken och inkännande. Hur smakar det? Vad ser jag för färger? Hur känns det i kroppen? Vad tänker jag?

Genom att använda kroppens alla sinnen får du en större upplevelse, men på sikt också ett ökat välmående och minskad stress, precis som med all Mindfulnesspraktik, förklarar Clara.

Mindful eating har visat sig vara väldigt effektivt om man brottas med olika typer av problem kring ätandet, till exempel överätning. Kroppen och vikten är för många förknippat med skuld, förbud och skam. Genom att ändra sitt förhållningssätt kring maten, öka sin självmedkänsla och lära sig kroppens signaler går det att ändra ätbeteenden på ett hållbart och långsiktigt sätt, utan diettänk och en massa förbud.

 

– Idag slänger många i sig maten framför datorn. Inte bara gör man kroppen en otjänst, man missar också en fin upplevelse. Det handlar inte om att varje måltid och tugga måste ske i medveten närvaro, utan att kanske stanna upp en kort stund och faktiskt tänka på vad man gör, känna hur det smakar. Det skapar en välbehövlig paus i vår stressade tillvaro om inte annat.

Nyfiken på att veta mer?

Gå in på :  www.runnviken.se