Sök
Stäng denna sökruta.
Foto: Katrineholms Kommun

Upplev offentlig konst

I Eskilstuna kommun kan du uppleva närmare 160 skulpturer, statyer och konstverk.

Konstverken ansvarar Eskilstuna konstmuseum för. Dessa är utspridda på många platser i kommunen, i parker och bostadsområden, på torg och promenadstråk, skolgårdar och olika boenden. Det äldsta är monumentet till fristadsdirektören Sven Rinmans minne, från 1832, idag placerat i Rinmansparken.

Varje år tillkommer nya verk, eftersom offentlig konst är en självklar del när Eskilstuna växer och utvecklas. Genom den offentliga konsten kan du upptäcka nya delar och perspektiv i Eskilstuna och Torshälla. På Eskilstuna kommuns hemsida kan du läsa mer och hitta vart du kan hämta broschyrer eller ladda ned broschyren direkt från hemsidan. 

I Nyköping finns många skulpturer att upptäcka. Gå på en upptäcksfärd och upplevde offentliga konsten.

För dig som besöker Nyköping – ett konstäventyr. Promenera, läs och upptäck!

Inne i Nyköping finns 40 offentliga konstverk som ska roa dina ögon och kanske reta dig lite. De står där vi passerar och möts, en del stora och självsäkra andra små och försynta. En del ser du varje dag kanske utan att reflektera över att de är konst, andra har du kvar att upptäcka.

Besök Nyköpings stadsbibliotek och hämta din karta eller kontakta Nyköping turistbyrå: turism@nykoping.se så skickar de hem en karta till dig. Läs mer på Nyköpingsguiden

Foto: Eskilstuna Kommun
Foto: Nyköpingsguiden

Gnesta är rikt på konst. 

I Gnesta finns det ett stort utbud på konst och konstnärer. Varje höst arrangeras en konstrunda som lockar stor publik. I Gnesta hittar du konst på de flesta ställen såväl i lador som i et gamla bryggeriet eller ute i naturen. Det finns många aktörer som främjar för levande konst i Gnesta, däribland hittar du Art Lab Gnesta, Art in The Green Box, Gnesta Konstrunda, Lagårn i Ullsta och Skeppstahytta. Läs mer om konst i Gnesta hos Gnesta Kommun.

Foto Emanuel Hallklint via artlabgnesta.se

Ta en konstpromenad i Strängnäs 

I Strängnäs kan du ta en promenad genom Strängnäs stads centrala delar och samtidigt upptäcka den offentliga konsten. På kommunens hemsida hittar du en karta som har mappat ut en timmes runda, gå hela rundan eller planera en egen trevlig runda för att upptäcka både Strängnäs stad och konsten. 

Upplev den offentliga konsten i din egen takt och gå en fin promenad genom anrika Strängnäs. På kommunens hemsida hittar du hela rundan och information om alla konstverk. Läs mer här

Tip konstverk att besöka i Oxelösund

Runt om i Oxelösund finns det skulpturer och konstverk på offentliga platser för att skapa en vacker miljö. Många av konstverken har en tydlig lokal koppling till havet och industrin som är en stor del av Oxelösunds historia och nutid. Du hittar hela listan här

Foto: Strängnäs Kommun
Foto: Oxelösunds Kommun

Konst för stora och små i Katrineholm

I Katrineholm hittar du offentlig konst för både stora och små. På Katrineholm kommuns hemsida finns det en interaktiv karta där du kan hitta konstverken, du hittar också konstkartor för barn där du kan ladda ned två olika kartor och ge dig ut med familjen och upptäcka offentlig konst i Katrineholm. 

Kartorna hittar du här. 

Skulpturvandring i Flen

I Flen kan du uppleva konst på konstgalleriet i Hälleforsnäs, på konstutställningar på Flens bibliotek och på stadshuset samt i andra offentliga arbetsmiljöer inom kommunen. Kommunen äger och förvaltar ca 2000 konstverk. Runt om i Flen finns det också många skulpturer, på kommunens hemsida kan du ladda ned en folder och ge dig ut på skulpturvandring i Flen. 

Mer information hittar du på Flen kommuns hemsida.

Foto: Katrineholms Kommun
Foto: Flens Kommun

Text: Sara Lundgren

Dela detta: