Foto lånat från visiteskilstuna.se

Torshälla – En levande småstad med spännande historia och aktivt friluftsliv

Torshälla är en stad som präglas av kultur och närheten till vatten. Det är ett mysigt utflyktsmål och här finns mycket att se och upptäcka på egen hand.

– Torshälla har en speciell atmosfär. Den är välkomnande och här känner man att människorna bryr sig om varandra, säger Rina Oord Lundh.

Rina, som är ortsutvecklare på Eskilstuna kommun, tipsar om att läsa på lite om Torshälla innan man gör sitt besök.

– Det finns mycket att upptäcka i Torshälla, men godbitarna ligger utspridda så det kan vara lätt att missa dem om man inte vet vad man söker efter.

De gamla delarna av Torshälla bjuder på mysiga gränder med kullersten och låga trähus.

– Missa inte att ta en promenad längs den charmiga Lilla gatan. Här hittar man hembygdsmuseet Bergströmska gården. Den gamla borgargården klarade sig undan den stora branden i Torshälla, 1798.

 

Lilla gatan passerar förbi det äldre av Torshällas två torg. På det kullerstensbelagda Rådhustorget hålls varje år i september Torshälla marknad. En traditionell hantverksmarknad, som lockar många besökare. I år blev marknaden för första gången inställd, på grund av Corona. Tills nästa år ska förhoppningsvis Torshällaborna få gå man ur huse igen, för att mötas på stadens största, årliga evenemang.

– Det finns mycket att upptäcka i Torshälla, men godbitarna ligger utspridda så det kan vara lätt att missa dem om man inte vet vad man söker efter.

Foto lånat från visiteskilstuna.se

Intill torget ligger både rådhuset från 1800-talet och Torshälla kyrka, med anor från 1100-talet. Sitt karaktäristiska trappstegstorn fick kyrkan på 1800-talet. Innan dess hade kyrkan haft ett högt spetsigt torn, men det träffades av blixten och brann ner flera gånger. I kyrkan finns unika kalkstensmålningar och medeltida träskulpturer.

 

Vackra vyer, konst för alla och fika såklart

Det är lätt att hitta en vacker utsiktsplats från någon av Torshällas nio kullar. En av dem är Husberget där det på medeltiden låg en borg. Vid utgrävningar har man kunnat konstatera att borgen byggts upp och brunnit ned vid tre tillfällen under 1300-talet. Idag finns inget av borgen kvar, men skyltar på platsen berättar om den spännande historien. Husberget är också en av nedslagsplatserna i den digitala kulturvandring som tagits fram för Torshälla.

 

Mitt i Torshälla ligger Holmbergsparken, som skapades av stadsträdgårdsmästaren Georg Nyström för över 100 år sedan. Redan från början placerades skulpturer ut längs de slingrande gångarna. Flera av originalskulpturerna har försvunnit under åren, men nya har tillkommit. Idag finns här en blandning av klassiska och moderna verk, där alla kan hitta sin favorit.

Foto: Therese Andersson via visiteskilstuna.se
Foto: Therese Andersson via visiteskilstuna.se

Nu inför julen är parken sagolikt upplyst av glimrande ljusslingor. Från Holmberget får man en vacker utsikt över Torshällaån med Allan Ebelings skulptur Tors bockar och kyrkan i fonden. Konstnären Allan Ebeling har spelat stor roll i utsmyckningen av Torshälla, hans mäktiga skulpturer finns spridda runt hela staden.

 

Mer av Ebelings konst kan man också upptäcka på Ebelingmuseet i Torshälla. Intill museet hittar man även Rolf Bergs keramikverkstad med de älskade tomtarna och trollen.

– Här finns mycket att uppleva utomhus, säger Rina Oord Lundh. Den digitala kulturvandringen har vi redan nämnt. I Torshälla finns också många offentliga konstverk och för att upptäcka dem så finns en digital karta som kan laddas ner från Eskilstuna kommun.

 

När man har varit ute länge passar det sedan bra med en smarrig fika. Klassiska Konditori Amarant har funnits i Torshälla sedan 1950-talet. Gröna villan, nedanför Holmberget, är något nyare.

Krusgårdsparkens OCR-bana lockar nya besökare

Vid Torshälla hamn ligger Krusgårdsparken. Det här är en plats som på vitt skilda sätt har spelat en stor roll i Torshällas historia. Vill man veta mer om det så finns historien att lyssna till i den digitala kulturvandringen. Idag är det en aktivitetspark som lockar både Torshällabor och långväga besökare.

– Vi har fått en helt ny grupp av besökare till Torshälla sedan OCR-banan öppnade i Krusgårdsparken. Det är alltså en hinderbana och den lockar både elit och aktiva motionärer. Men alla kan prova på – både vana och nybörjare.

 

För den som föredrar andra sporter finns utegym, stora gräsytor och planer för fotboll och handboll. I Krusgårdsparken finns också en av stadens populäraste lekparker, med tema sjöfart.

 

För den som kommer till Torshälla för naturupplevelsen och närheten till Mälaren är ett tips att ta sig till Ängsholmen med en av de nio kullarna, som ligger i utkanten av Torshälla. Här får man en hisnande utsikt över fjärden Blacken. Har man tur så cirkulerar havsörnen över pilgrundet, precis utanför utloppet från Torshällaån.

– Jag vill också tipsa om vandringsleden Gyllenhielmska leden, som passerar Torshälla på väg från Eskilstuna till Sundbyholm. Och, å-stråket som sträcker sig hela vägen från Eskilstuna via Torshälla ut till Mälaren säger Rina Oord Lundh.

Text: Elin Stenman

Dela detta: