Sök
Stäng denna sökruta.
Foto: Tolfta Gård

Umgås på en hästlängds avstånd på Tolfta gård

På Tolfta gård, som drivs av familjen Jägerup, kommer man rakt ut i naturen. Gården ligger intill en liten sjö, omgiven av skog, ekhagar, och öppna fält. Trots Corona-viruset så är det lätt att umgås på ett säkert sätt här.

Det finns fem stugor att hyra på gården. De ligger avskilda från varandra och man sköter sig själv i boendet.

– De flesta som kommer till oss bokar våra turridningspaket. Då får man chansen att göra något tillsammans, utomhus. Det sker på tryggt avstånd från varandra, det blir ju alltid på minst en hästlängd, säger Katrin Jägerup och skrattar.

Runt gården finns fina ridvägar som går genom skog och mark. Både erfarna ryttare och nybörjare är välkomna. Ridpaketen går att boka för en dag, eller flera dagar med övernattning.

– Har man ridvana så kan man rida ut själv, vi går igenom kartan i förväg. När man kommer tillbaka bjuder vi på hembakat fika i lusthuset, det brukar vara mycket uppskattat.

 

För mer ovana ryttare så finns möjligheten att boka turridning med en guide.

– Vi anpassar turen efter deltagarnas kunskapsnivå och tänker mycket på säkerheten. Till oss kommer allt från familjer, kompisgäng och tjejer som tagit upp ridningen igen efter några års paus.

 

Katrin berättar att alla årstider har sin charm.

– I helgen hade vi en guidad tur då vi fick se både havsörn och vildsvin. En vårdag när naturen precis vaknar till liv, den skira grönskan spirar och de första fjärilarna dyker upp är något alldeles speciellt. Och förstås sommaren, med den ljumma brisen i håret och surret från arbetarbina i de blommande lupinerna.

 

Även för den som inte vill rida, finns mycket att se och uppleva runt Tolfta gård.

– Det kan till exempel vara en familj där mor och dotter delar intresset för hästar medan far och son hellre ror ut på sjön och fiskar, säger Katrin.

– De flesta som kommer till oss bokar våra turridningspaket. Då får man chansen att göra något tillsammans, utomhus.

Tolfta Gård
Foto: Tolfta Gård
Tolfta Gård
Foto: Tolfta Gård

Ta gärna en tur till den närliggande stenåldersbyn Vrå. Tolfta gård ligger mitt i Sörmland, nära flera större besöksmål som Stockholm, Kolmårdens djurpark och Parken Zoo i Eskilstuna. Men hit kommer man främst för att få uppleva livet på landet.

– Vi driver lantbruk på gården med kor, hästar, höns och ankor. Vi har också får, en get och kaniner. Det brukar vara populärt, framförallt för barnen, att få komma in i klapphagen och gosa med djuren.

 

Tolfta gårds uthyrningsstugor är i olika storlekar med 2-7 bäddar. Standarden varierar men alla har full köksutrustning. De större stugorna har även dusch och toalett, medan de mindre delar på ett duschutrymme på gården. Alla stugorna har utsikt över den lilla sjön Täljaren.

Foto: Tolfta Gård

Ridled Sörmland

Tolfta gård är en del av Ridled Sörmland. Ridleden är närmare 40 mil av småvägar som slingrar sig genom skog, öppet landskap och förbi små sjöar. Det går också bra att vandra eller cykla på leden. Längs ridleden finns möjligheter till övernattning för både ryttaren och hästen.

– Man kan komma med egen häst, eller hyra våra islandshästar. Vi är mycket måna om våra djur och vill att man tänker på att anpassa tempot till underlaget och den planerade dagsetappen. Det handlar inte om att forsa fram i hög fart. Jag brukar jämföra det med att gå på tur på skidor, man tar sig fram i makligt tempo och hinner uppleva naturen omkring sig.

En gåva att se fram emot

Katrin Jägerup avslutar med att tipsa om att det går att köpa presentkort från Tolfta gård, en perfekt gåva.

– Nu när det är svårt att planera in längre resor eller stora sammankomster så blir det en härlig upplevelse att se fram emot under året som kommer.

Text: Elin Stenman

Dela detta: