Hamnen_Mariefred

Småstadsidyllen Mariefred

Historiens vingslag präglar småstadsidyllen Mariefred.

I den välbevarade stadskärnan finns många små butiker, restauranger och caféer. Här kan du strosa i små gränder med charmiga 1700 och 1800-talshus. Vackra trädgårdar med äppelträd som sträcker sina knotiga grenar över färggranna trädgårdsplank, kullerstensgator och stockrosor är synonymt med Mariefreds stadskärna. 

 

Här kan du äta och fika i världsklass och besöka mysiga butiker och gallerier och naturligtvis får du inte missa besöksmålet Gripsholms slott och dess spännande historia. Mitt i staden ligger järnvägsstationen med sina tinnar och torn, här huserar Museijärnvägen med sina gammaldags ånglok som fortfarande är i trafik.

 

 

Vid hamnen ligger Callanderska gården, stadens hembygdsmuseum. En färgargård i Mariefred från 1780-talet med vacker trädgård. Gripsholms Värdshus ligger vackert med utsikt över hamnen och Gripsholm slott, här kan du äta och dricka gott, i den vackra trädgården finns både uteservering och bar. Vill du bo över finns allt från kungasviter till familjerum att välja på. Vid torget ligger POM Gallery som visar ny ung konst. Här kan du se framtidens stjärnor, under högsäsong har man öppet dagligen. Ett självklart besök om du gillar fika och gott bröd är Annas Hembageri som blev utsedd till ”Sveriges bästa café” 2016-17 och årets ”hållbara café” 2018-2019 av White Guide Café. Har du passion för kaffe och choklad är café Två Goda Ting på gågatan ett givet besöksmål.

Stadens största besöksmål är självklart Gripsholms slott. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Här finns välbevarade rum från den epoken, det mest berömda är Hertig Karls kammare. Till sevärdheterna hör Gustav III:s teater, som teaterkungen lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn. Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling. I slottsparken kan du strosa runt, äta picknic och besöka de vackra orangeriet. Barnen är extra välkomna till Gripsholms slott. Här finns fängelsehålor, rustkammare, kanoner och ett uppstoppat lejon. Vasaborgen Gripsholm kan du upptäcka på egen hand och i egen takt, men att följa med på en guidad slottstur ger så mycket mer. Gripsholms familjevisning är anpassad till barn i åldern 6–10 år men är lika underhållande för medföljande vuxna.

 

Du kan ta en promenad ut med hamnen och beskåda alla vackra båtar. På platsen för det gamla klostret Pax Mariae ligger Mariefreds kyrka som är belägen på en hög kulle mitt i staden. Här står också Sten Sture Stenen, rest efter klostrets grundare. Har du läst PAX-böckerna och vill se miljöerna där populära ungdomsböckerna utspelar sig? Ta en promenad genom Mariefred med hjälp av PAX-kartan. PAX-promenaden finns också som ljudvandring.

Dela detta: