« Tillbaka

Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund

Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund

Vad händer i fiskarfamiljen Erikssons liv? Här på Grantorpet möter du familjen som aldrig levat men ändå funnits. Berättelsen bildar bakgrund till den årliga utställningen och här upplevs kontrasten mellan den vackra miljön och det hårda skärgårdslivet förr. Här har bland annat firats jul, bröllop, barnbarn har döpts och sommargäster har varit på besök.

2020 års utställning heter ”Bråda dagar och lite romantik” och utspelar sig 1949. Allt ska vara klart till Almas födelsedag. Själv vill hon inte höra talas om varken kalas eller presenter. Kasta inte ut pengar i onödan, jag har allt jag behöver säger hon. Till Esters förtjusning kommer Valle för att gratulera Alma. Ska det månne uppstå lite ljuv musik på Grantorpet …? Se årets utställning och följ familjens vidare öden.

En trappa upp bl a gamla jakt- och fiskeredskap.

Årets utställning i lilla kammaren
Här visas lapptäcken, äldre och nyare i olika tekniker.

Försäljning av hantverk m m
Här hittar du ett urval av hantverk från lokala hantverkare såsom textil, keramik m m. Du kan även botanisera bland våra begagnade böcker för 5:-/styck.

Båthus m m
Besök våra båthus nere på kajen. Där ligger de gamla allmogebåtarna som skärgårdsbefolkningen brukade samt en del av de gamla redskapen som användes vid fisket. Till den mer än 100 år gamla segelökan Regina har några av föreningens medlemmar sytt nya segel.

Oxelösunds Hembygdsdräkt fyller 20 år
Utställningen på Skärgårdsmuseet sommaren 2000 gick under namnet ”Söndagsfrid i skärgårdsköket år 1910”. Den kom till för att visa upp den nykomponerade hembygdsdräkten som tagits fram till Oxelösunds 50-årsjubileum som stad. Dräkten, som kunde ha tillhört en fiskarhustru för ca 100 år sedan, visades i sin rätta miljö. Varje rand i förklädet fick bli en symbol; en bred röd rand för det oroliga hjärtat, oron för karlarna på sjön, barnens väg över isen och oron för att inte ha mat att sätta på bordet. Det mörkblå står för mörka vinternätter och det stormiga havet. Ljusblått och gult betyder varma soliga dagar när livet kändes lite lättare. Det gröna är de små magra jordlappar för dem som hade en ko eller ett potatisland. Slutligen vitt och svart, livet och döden som följer oss alla.

Kuriosa och loppis
I fyrhuset och dasset. Mycket nytt! Kom och fynda!

Gåvor 
Det är fri entré till museet men vi är tacksamma för alla gåvor, stora som små, som oavkortat går till museets bevarande.

 

Kontaktinformation

Adress:
Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund
Kroggränd 1, Oxelösund Centrum
613 31 Oxelösund, Sverige

Telefonnummer:
073-983 78 03

Hemsida: http://www.skargardsmuseet.se/

E-post: skargardsmuseet@bredband.net

Öppettider

söndag 12:00 - 16:00
måndag stängd
tisdag stängd
onsdag stängd
torsdag stängd
fredag stängd
lördag 12:00 - 16:00

Faciliteter

WC/Toalett
Parkering


Dela detta:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hitta hit