Sök
Stäng denna sökruta.
S/S Ejdern

Res med ånga i Sörmland

Sörmland är region som är fylld av industriell historia, där ånga varit en stor del av utvecklingen. Dessutom är mycket av Sörmlands historia väl bevarad och vi har listat några sätt som du kan resa i Sörmland med ånga som drivmedel. Välkommen och res med ånga i Sörmland

Foto: Ångslupen Gerda

Ångslupen Gerda, Eskilstuna

Under sommaren och hösten 2022 kan du resa med Ångslupen Gerda åka turer som utgår från Bälgviken ångbåtsbrygga, Näshulta kyrkbrygga samt från slussen i centrala Eskilstuna. Ångslupen Gerda har en gedigen historia och byggdes redan 1865, från 1894 har hon funnits i Eskilstuna och Sörmland. Gerda som på senare år har renoverats är fortfarande helnitad över och under vattenlinjen efter renoveringen, vilket är ganska unikt. Vid renovering brukar man svetsa allt under vattenlinjen.

Res med ånga på både räls och vatten

Mariefred – Taxinge-Näsby erbjuder en unik möjlighet där du får uppleva två slott och två olika färdsätt som drivs av ånga. Du kan börja i den ände som passar dig, fika hos kakslottet Taxinge Slott och resa därifrån med tåg eller båt till Mariefred där det kungliga slottet Gripsholms Slott ligger vackert vid vattnet. Ta sedan tåg eller båt tillbaka till din ursprungsdestination. Alternativt att du startar din resa i Mariefred.

Östra Södermanlands Järnväg. Foto: Sara Lundgren / Visit Sörmland

Östra Sörmlands Järnväg – ÖSLJ

Östra Sörmlands Järnväg trafikerar sträckan Mariefred, Taxinge-Näsby med stopp vid Läggesta. Du kan välja att åka med hela sträckan eller gå på och av där det passar dig. Perfekt för dig som vill lämna bilen hemma då du kan ta Mälar-tåg till Läggesta och där gå på ångtåget! Du åker med äkta ångtåg som är mer än 100 år gamla!

Foto: S/S Mariefred

S/S Mariefred

s/s Mariefred trafikerar under sommaren sträckorna Stockholm – Mariefred och Mariefred – Taxinge Näsby. Ångfartyget Mariefred sattes år 1903 i trafik på traden Stockholm-Enhörna-Mariefred. Här har hon sedan dess seglat under samma namn, med få förändringar ombord och med samma ångmaskin alltsedan dess.

Ejdern
Foto: S/S Ejdern

S/S Ejdern

Under sommaren 2020 kan du med S/S Ejdern besöka Birka, Adelsö, Mariefred, Stallarholmen, Strängnäs, Taxinge slott, Mälsåkers slott, Oaxen, Drottningholm, Vaxholm och Stockholm. S/S Ejdern byggdes redan 1880 för kusttrafik i Göteborgs skärgård och hamnade i början på 1900-talet i Södertälje. Idag är hon världens äldsta propellerdrivna koleldade ångfartyg med originalmaskin som fortfarande är i drift.

Sörmlands veteranjärnväg – Oxelösunds järnvägsmuseum

På Oxelösunds Järnvägsmuseums 350 meter långa område, som invigdes i juni 2022 finns en mängd saker att se och uppleva, här får du uppleva Sörmlands och Oxelösunds historia! Järnvägen är den största anledningen att Oxelösund är den industristad som den idag är.

Dessutom anordnar Järnvägsmuseet året runt flertalet resor. Där Julmarknadsresan i slutet av året är en av de otroligt populära resorna.

Foto: Sörmlands Veteranjärnväg

Har vi missat något smultronställe? Tipsa oss på welcome@visitsormland.com

Upptäck mer av Sörmlands industri och färdhistoria

Apelago

På Apelago finns vi som brinner för upplevelser i...

Visa »

OXSS

Vi är en segelklubb med ungdomsverksamhet och arrangerar större...

Visa »

Dela detta: