Foto: Rocco Gustafsson

Hornudden med ekologisk odling, restaurang och café

Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Rocco Gustafsson

Livet är gott på Hornudden i Mälaren, utanför Strängnäs. Här njuter man av KRAV-märkt mat. Så långt det är möjligt är råvarorna odlade på gården. Och glöm inte att lämna lite plats i magen för fika också. Menyn varierar efter säsong, men vad sägs om smarriga bullar, rosenkvittenmarängpaj eller chokladbasilikakaka?

 

Om vädret är vackert sitter man gärna utomhus, vid bryggan eller på den öppna gräsmattan. Det finns gott om plats för barnen att springa omkring, och en liten lekplats. Har man äldre barn med sig kanske de vill prova på trampbåten. Det går också att bada vid bryggan. En nyhet för i år är att man även erbjuder kanoter och kajaker.

Till Hornuddens trädgård kommer man antingen sjövägen, eller via slingrande grusvägar med bil. Kanske undrar du först om du har kommit rätt? Det känns som att komma hem till familjen Sjöstedt. På sätt och vis är det precis det man gör. Karin Sjöstedts familj har levt på Hornudden i flera generationer. På 1990-talet tog Karin och hennes man Mats över gården och odlingarna, som snart blev KRAV-certifierade.

Man kommer ju in här bland våra boningshus. Nu håller vår son Johan också på att bygga sitt nya cideri, så det är dessutom en byggarbetsplats.

När du lämnat parkeringen och fortsatt ner mot den lilla hamnen är det dock helt klart att du kommit rätt. Här öppnar sig en oas vid Mälarens strand. Om solen skiner ringlar sig kön lång, är vädret lite mer mulet hittar du snabbt en plats inne i restaurangen, eller i något av växthusen på gården. Växthusen går att boka för sällskap som vill sitta avskilt.

– Vi jobbar inte med snabbmat här, men vi har ordnat det så att våra gäster beställer sin mat och får med sig en puck som visar när maten är klar. På så vis kan man direkt slå sig ner och koppla av.

 

Mat som vi själva vill äta

På Hornuddens trädgård händer det alltid mycket.

– Våra återkommande gäster känner ibland inte igen sig. Var det där växthuset verkligen där förra gången jag var här?, kan de säga. Det kanske det visserligen var, men man hinner inte alltid med att upptäcka allt nytt vi har på gång. I år håller vi på och skapar ett nytt utekök, säger Karin.

Även om nya spännande projekt alltid pågår så ligger grunden fast. Att producera mat som man själv vill äta. Odlingarna är alltid utgångspunkten för allt som händer på Hornudden.

– Vi har fyra barn som har växt upp här på gården och det har alltid känts viktigt att ge dem ren mat utan tillsatser och det är också vad vi erbjuder våra kunder.

 

I gårdsbutiken hittar man ekologiska produkter, både från Hornudden och andra lokala producenter. Här säljs förstås också den prisbelönta cidern från Pomologik, sonen Johan Sjöstedts företag. Vill man ta del av Hornuddens färska grönsaker och kryddor löpande så kan man bli medlem i andelsträdgården, eller besöka en REKO-ring.

– Nu åker vi till REKO-ringarna i Strängnäs, Stockholm, Enköping och Eskilstuna. Det fungerar väldigt bra och har blivit lite av en räddning för oss under både den här och förra Corona-våren.

 

Pandemin har varit en utmaning som för så många företag i besöksnäringen. På Hornudden är man dock van att ställa om och hitta nya vägar.

– Våra evenemang, studiebesök och catering till stora fester har fått vila under året, men besökarna har fortsatt att komma till caféet och restaurangen. Förra året hade vi många 70-plussare som återkom helg efter helg. Det tar vi som ett gott betyg på att även den mest utsatta gruppen kände sig trygga med de åtgärder som vi har gjort.

 

Innan man planerar sitt besök till Hornuddens trädgård är det bra att kolla öppettiderna på hemsidan. Där hittar man också aktuell meny.

– Måndagar och tisdagar har vi alltid stängt. Då jobbar vi med odlingarna och släpper loss barnbarnen, säger Karin. Det här är ju deras och vårt hem så vi behöver ett par dagars vila, sedan är vi redo för att välkomna våra gäster igen.

Text: Elin Stenman – Foto: Rocco Gustafsson

Dela detta: