Foto: Rocco Gustafsson

Hornudden med ekologisk odling, restaurang och café

Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Rocco Gustafsson

Livet är gott på Hornudden i Mälaren, utanför Strängnäs. Här njuter man av KRAV-märkt mat. Så långt det är möjligt är råvarorna odlade på gården och menyn varierar efter säsong. 

Om vädret är vackert sitter man gärna utomhus, vid bryggan eller på den öppna gräsmattan. Det finns gott om plats för barnen att springa omkring, och en liten lekplats. Har man äldre barn med sig kanske de vill prova på trampbåten. Det går också att bada vid bryggan. Man kan även hyra kanoter och kajaker.

Till Hornuddens trädgård kommer man antingen sjövägen, eller via slingrande grusvägar med bil. Kanske undrar du först om du har kommit rätt? Det känns som att komma hem till familjen Sjöstedt. På sätt och vis är det precis det man gör. Karin Sjöstedts familj har levt på Hornudden i flera generationer. På 1990-talet tog Karin och hennes man Mats över gården och odlingarna, som snart blev KRAV-certifierade.

 Man kommer ju in här bland våra boningshus.

När du lämnat parkeringen och fortsatt ner mot den lilla hamnen är det dock helt klart att du kommit rätt. Här öppnar sig en oas vid Mälarens strand. Om solen skiner ringlar sig kön lång, är vädret lite mer mulet hittar du snabbt en plats inne i restaurangen, eller i något av växthusen på gården. Växthusen går att boka för sällskap som vill sitta avskilt.

– Vi jobbar inte med snabbmat här utan vi har fokus både på den goda måltiden och det givande samtalet i samklang. En miljö som inspirerar till eftertanke och njutning bidrar förstås till detta.

 

Mat som vi själva vill äta

På Hornuddens trädgård händer det alltid mycket.

– Våra återkommande gäster känner ibland inte igen sig. ”Var det där växthuset verkligen där förra gången jag var här?”, kan de säga. ”Det kanske det visserligen var, men man hinner inte alltid med att upptäcka allt nytt vi har på gång. I år kommer vi att fira 15 år med restaurang och gårdsbutik och då öppnar vi upp caféet för en helg” berättar Karin.

Även om nya spännande projekt alltid pågår så ligger grunden fast. Att producera mat som man själv vill äta. Odlingarna är alltid utgångspunkten för allt som händer på Hornudden.

 

– Vi har fyra barn som har växt upp här på gården och det har alltid känts viktigt att ge dem ren mat utan tillsatser och det är också vad vi erbjuder våra gäster.

 

 I gårdsbutiken hittar man ekologiska produkter, både från Hornudden och andra lokala producenter. Här säljs förstås också den prisbelönta cidern från Pomologik, sonen Johan Sjöstedts företag. Vill man ta del av Hornuddens färska grönsaker och kryddor löpande så kan man bli medlem i andelsträdgården, eller besöka en REKO-ring men under sommaren finns det tomater och lite annat i gårdsbutiken

– Numera åker vi till REKO-ringarna i Strängnäs, Stockholm, Enköping och Eskilstuna.

 

Under våren och sommaren planeras flera event in och Hornudden kommer att delta i Aptitrundorna och flera andra evenemang under året, så inan man planerar sitt besök till Hornuddens trädgård är det bra att kolla öppettiderna på hemsidan. Där hittar man också aktuell meny.

 

– Måndagar och tisdagar har vi alltid stängt. Då jobbar vi med odlingarna och släpper loss barnbarnen, säger Karin. Det här är ju deras och vårt hem så vi behöver ett par dagars vila, sedan är vi redo för att välkomna våra gäster igen.

Text: Elin Stenman – Foto: Rocco Gustafsson

Dela detta: