Pomologik

Sörmlands fantastiska dryckesproducenter

Sörmland, även kallat Stockholms skafferi, har ett alldeles fantastiskt utbud av dryckesproducenter med stor omtanke för sina produkter. Det finns Gin gjord på endast svenska råvaror (den enda i Sverige), hantverksmässigt framställda muster, riktigt bra öl – och mycket mer! En del av producenterna kan du besöka på plats, en del köps i butik eller på restaurang. Vi har sammanställt ett gäng, häng med och upptäck Sörmlands fantastiska dryckesproducenter!

Must & Cider

Savtorps Musteri

Gårdsbutik & delikatesser 

Det här musteriet gör must på dina egna äpplen, som du lämnar på gården och några dagar senare får du din must. Självklart kan du också köpa must utan att lämna in frukt. I gårdsbutiken kan du köpa dryck, ost, marmelad, glass, kött, bröd, presenter och gårdsmjölk. Här finns också en espressobar.

Stavtorps Musteri
Foto: Stavtorps Musteri
Pomologik
Foto: Pomologik

Pomologik

En ny svensk ciderkultur

Genom naturlig jäsning och lagring på ekfat tar Pomologik fram nya uttryck av det svenska äpplet som återspeglar växtplats och årgång. ”Riktig cider, utan konstigheter”, är deras motto. Flaskorna har snygg design och spännande äppelsmaker.

Sörmlands Musteri

Det mobila musteriet  

Det här mobila musteriet håller i vanliga fall till på Fodgö utanför Strängnäs, men åker ibland också ut och ”gästmustar” på olika platser. Dom gör must på din egen frukt, men säljer också must och annat mathantverk. Finns på olika restauranger runt om i Sörmland – så passa på att köp om du stöter på!

Sörmlands Musteri​
Foto: Sörmlands Musteri​

Vin & Sprit

Blaxsta Vingård
Foto: Blaxsta Vingård

Blaxsta Vingård

Världens nordligaste vingård  

Sveriges första vinfabrik och vingård, restaurang och boende i världsklass finns mitt i Sörmland. Det är också världens nordligaste vingård och en helt unik plats för den vin-, mat- eller råvaruintresserade. Gården bjuder in till spännande temakvällar, så håll koll i deras kanaler och åk på en minnesvärt besök.

Bråhovda Gin

Världens enda gin gjord på 100 % svenska råvaror 

Nu finns möjlighet att upptäcka helt svensk terroir i Gin, där de allra flesta råvarorna är från skogarna och åkrarna i Sörmland. Den här ginen är en upplevelse utöver det vanliga och helt unik i sitt slag. Köps på Systembolaget.

Stallarholmens Brygghus
Foto: Stallarholmens Brygghus

Stallarholmens Brygghus

Numera mycket mer än bara öl 

Stallarholmens Brygghus brygger hantverksmässigt och småskaligt producerad premiumöl med passion för de goda smakerna och personliga dryckesupplevelserna, men har nu även börjat destillera gin – vilket är väldigt spännande och vi ser mycket fram emot utvecklingen!

Öl

StrangeBrew.BEER

Det mobila bryggeriet 

Med Food Trucks tar det här spännande bryggeriet till olika evenemang så som t ex festivaler, marknader, födelsedagsfiranden och företagsevent. Dom kommer då lastade med sin egenbryggda öl och något gott att äta. Här testar dom alltid något nytt och har kul med designen.

StrangeBrew.BEER
Foto: StrangeBrew.BEER
Foto: Eskilstuna Ölkultur

Eskilstuna ölkultur

Brygger med kropp och själ

Det här bryggeriet brygger öl på äkta vara: malt, humle, jäst och vatten. Besök deras bryggeripub med restaurang, eller boka dom för ditt företagsarrangemang. Bryggeriet har funnits sen 2006 och sortimentet är stort, men allt skapas hantverksmässigt med riktigt bra råvaror.

Nils Oscar Bryggeri

Klassisk öl i modern stil 

Sedan 1996 brygger Nils Oscar klassisk öl i modern stil och har blivit ett stort och omtyckt bryggeri. I Gamla Bryggeriet är det idag restaurang, här hålls ölprovningar och rundvisningar – en riktigt rolig mötesplats och upplevelse.

Nils Oscar Gamla Brygghuset
Foto: Nils Oscar Gamla Brygghuset
Blacksta Brygghus
Foto: Blacksta Brygghus

Blacksta Brygghus

Mikrobryggeri på landet mitt i Sörmland

Här bryggs öl som du kanske känner igen från de sörmländska systembolagen med sin utstickande design. Ölet har spännande smaker, session IPA och IPA med rabarber – två verkligt hantverksmässigt gjorda öl. Brygghuset har även rökeri för mat och caterar mat till evenemang.

Text: Malin Ahnelöv 

Fler ställen att avnjuta dryck i Sörmland

Dela detta: