Gamla Oxelösund

Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund – Upplev kontrasten mellan den vackra miljön och skärgårdslivet från förr

Bland pittoreska träbyggnader med snickarglädje och patina ligger Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund. I det gamla torpet, med anor från 1600-talet, får besökarna följa familjen Erikssons historia från 1930-talet och framåt. Förra året var vi framme vid 1949 och frun i huset firade sin 75-årsdag med fläskstek och gräddtårta. Årets utställning utspelar sig 1950 och heter Ljuv musik uppstår. Följ fiskarfamiljen Eriksson och deras liv på Grantorpet, även under detta år. Museet slår upp portarna för säsongen igen den 5 juni 2021. 

Historien är fiktiv men speglar en typisk fiskarfamilj och deras liv i skärgården. Edvin och Alma Eriksson fick sju barn, men två av dem dog i tidig ålder. Varje år skriver Kerstin Lind ett nytt kapitel i familjens historia. Genom åren har hon berättat om barndop, bröllop och begravningar.  

Skärgårdsmuseet utgörs av Grantorp, som i berättelsen ligger på den påhittade skärgårdsön Granö. Det är ett tidstypiskt inrett hus med mycket att upptäcka för både stora och små. I köket står en gammal järnspis. Hushållsredskapen och innehållet i skafferiet känns igen av den äldre generationen. 

 

Barnen brukar tycka att det är spännande att gå upp på övervåningen och upptäcka alla sparade redskap, skridskor och skidor. I lilla kammaren kan man också titta på vår utställning av lapptäcken, berättar Mayvor Lundberg som guidar och är aktiv i föreningen som driver museet. 

 

Varje år bjuder vi in tredjeklassare härifrån Oxelösund som får komma hit och prova på att tvätta som man gjorde förr i tiden, i zinkbalja med såpa och tvättbräda. Det brukar vara mycket uppskattat. 

 

I bodarna runtomkring torpet erbjuds hantverk i textil, trä och keramik. Här finns också både en finare och en enklare loppis. I snickarboden visas allehanda verktyg. I en annan bod finns en utställning med gamla båtmotorer. 

Den traditionella Bäckströms-ekan, byggd av en tullare från Oxelösund, finns att se uppe vid huset. En liten bit bort, vid kajen, har Skärgårdsmuseet ett båthus med skänkta båtar.  

Även i år fortsätter vi att hålla avstånd och visa hänsyn

– Vi har satt upp skyltar som påminner besökarna att hålla avstånd och vi tycker att de som kommer hit har visat att de är medvetna. Om det är flera personer inne huset så väntar de och kikar utomhus tills det blir tomt. Vi har också ställt fram handsprit till besökarna. 

– Många Oxelösundsbor har fått upp ögonen för museet nu. De återkommer också år efter år för att se hur det går för familjen Eriksson. Vi som guider försöker beskriva så mycket som möjligt hur det stundtals ganska tuffa livet för en skärgårdsfamilj såg ut. Genom att vi berättar en historia så suger också barnen åt sig och får på ett lättsamt sätt lära sig mer om vår lokalhistoria. 

Text: Elin Stenman med uppdateringar av Sandra Wisén

Dela detta: