Elsas cafe och bistro

Fika i Sörmland – Mysiga caféer vid alla väder

Är du sugen på att besöka ett mysigt och genuint café i Sörmland? Här vimlar det av mysiga caféer både på landsbygden och inne i städerna. En smaskig bulle bakad med kärlek och riktigt smör tillsammans med en kopp rykande nykokt kaffe kan väl aldrig bli fel? Inte heller en riktigt tjusig och smakfull bakelse. Vi har listat några utav alla de mysiga caféer där det finns möjlighet att fika i en trivsam inomhusmiljö (eller utomhus) nu när sensommaren och hösten stundar. Välkommen på en riktig gofika i Sörmland!

Fotografens Café & Bistro

Fotografens café & bistro i Katrineholm är din paus i vardagen, en plats att andas och njuta en stund. Här serveras fika, lunch och middag. Kockarna tar gärna ut svängarna både när det gäller färg och form. Fotografens har många skilda och mysiga miljöer, där du bland annat möts av en grönskande trädgård där du gärna får sitta när årstid och väder tillåter. I orangeriet råder en avslappnad atmosfär. På nedervåningen råder bistrokänsla och på övervåningen väntar en hemtrevlig våning där man gärna sparkar av sig skorna och drömmer sig bort en stund. Oavsett vad du känner för så hittar du förhoppningsvis en plats som passar just dig!

 

Foto: Fotografens
Marys Café & Butik
Foto: Marys Café & Butik

Mary's Café Barbeque

Idylliska Mary’s Café Barbeque är ett populärt utflyktsmål som du hittar på landsbygden i Vallby, strax utanför Eskilstuna. Här kan du njuta av en härlig stund och gott att äta. Vill du kanske bo kvar i den här trivsamma och mysiga miljön? I trädgården finns nämligen även ett bed & breakfast.

Café Grassagården

Café Grassagården i pittoreska Strängnäs är en av få borgargårdar i Sverige som finns bevarad på sin ursprungsplats. Gårdens äldsta byggnad härstammar från tidigt 1600-tal. Familjen Grass drev under 1700-talet en krog på gården, där av namnet Grassagården. Här är allt hembakat med kärlek på riktigt smör, du kan även äta en god lunch om du hellre är sugen på det. Under sommaren vid fint väder sitter du i den underbara trädgården, det finns även platser inomhus i det mysiga caféet. Hit är alla välkomna, stora som små, i uteserveringen är även fyrbenta vänner välkomna. På gården finns det även ett litet stall med gårdsdjur (i trä ) som barnen älskar att ta hand om.

Foto: Café Grassagården
Foto: Solby Gård

Solby Gård - Café & gårdsbutik

Solby Gård välkomnar dig ut till den sörmländska landsbygden för en riktig god gårdsfika. Det egna bageriet bakar fika dagligen som du både kan avnjuta i ladan, på gården eller i det nybyggda orangeriet. I gårdens gamla ladugård hittar ni även en välfylld gårdsbutik med närodlat, inredning och presentartiklar med mera. Solby Gård är ett aktivt jordbruk som ligger beläget i Vallbysocken utanför Eskilstuna. Inbäddat i ett mycket vackert landskap med både öppna fält och skogar med närhet till Mälaren och Sundbyholm.

Hellmanska Gården

Hellmanska Gården är beläget i en gammal stallänga mitt i Nyköping. Här finner du allt från dagens lunch, matiga mackor, bakverk och hemlagade bärpajer. Hellmanska Gården strävar efter att ha koll på alla råvarors ursprung och samarbetar sedan länge med en rad lokala producenter för att kunna servera både ekologiskt och närodlat. Slå dig ner i glashuset, trädgården eller stallängan och avnjut en riktig gofika eller en bit mat.  Stenugnsbageriet ligger i gårdens gamla bystuga och självklart får du möjlighet att äta det färska brödet till lunchen eller fika på bakverken i caféet. I bageriets lilla butik hittar du även delikatesser som bland annat deras egenproducerade sylter, småkakor, marmelader och musli.

Hellmanska Gården Foto: Rocco Gustafsson
Foto: Tre Små Rum

Tre Små Rum - Kafé & konditori

Hos Tre Små Rum i Trosa bakas det förstklassiga bakverk av de finaste råvarorna. Bakelserna är som små juveler – de är vackra att titta på och smakar ljuvligt tillsammans med en kopp kaffe, en kopp te eller varför inte ett glas bubbel i den mysiga miljön. I den lummiga trädgården och inomhus välkomnas du att njuta av både lunch och fika. Råvarorna är a och o och varje ingrediens väljs noggrant ut och strävar efter att i möjligaste mån vara närproducerade. I ”Skafferiet” hittar du en variation av säsongens olika läckerheter som de själva producerar, tillsammans med goda produkter från utvalda leverantörer att köpa med dig hem. Hit välkomnas du av värmen, historien och den välbevarade gamla miljön. Här kan du både bo på deras eget B&B, äta gott och bada i poolen om du bor kvar.

Text: Sandra Wisén

Har vi missat något smultronställe? Tipsa oss på welcome@visitsormland.com

Inspireras mer av vad som finns i Sörmland!

Dela detta: