F11 Museum

Upptäck sörmländska museum tillsammans med familjen

Sörmland vimlar av spännande och intressanta museum. Utbudet är stort och många museum har såklart mycket kul för barn. Här listar vi ett urval av sörmländska museum som välkomnar er, med mycket skoj och spänning för både vuxna och barn! Passa på och upptäck sörmländska museum tillsammans med familjen i sommar.

Östra Sörmlands Järnväg

Museijärnvägen – Östra Sörmlands Järnväg (Mariefred – Taxinge) 

Ta med barnen på en spännande tur med äkta historiska ångtåg, längs med Östra Sörmlands Museijärväg. Turen går från Mariefred till Läggesta och/eller till Taxinge. I Taxinge finns Taxinge Slott som även kallas för ”kakslottet”, känt för sin stora kakbuffé, slottspark och badplats. På stationen i Mariefred finns Café & butik samt en järnvägshistorisk utställning.  

Kombinera gärna med att upptäcka allt vad den mysiga och pittoreska staden Mariefred har att erbjuda. En alldeles perfekt dagsutflykt för hela familjen, stora som små! 

Östra Södermanlands Järnväg
Foto: Östra Södermanlands Järnväg
Arsenalen
Foto: Arsenalen

Arsenalen

Militärfordonmuseum i Strängnäs

Sveriges största militärfordonmuseum finns i Strängnäs. Med ett 70-tal fordon (både på band och hjul) visar museet militärfordonsutvecklingen från 1900-talets början ända fram till idag.  Barnens Arsenalen är riktigt kul för den leksugne och här får fantasin flöda fritt i lekrummen, men även i en riktig stridsvagn i full storlek. Spännande! 

F11 Museum

Flygspaningsmuseum i Nyköping

F11 Museum är Sveriges flygspaningsmuseum, en historisk plats där stor del av vår moderna flygplansteknik och taktik utvecklades. Här får du lära dig om de sensationella spaningsuppdrag som utgick bland annat härifrån. En spännande historia att upptäcka, jaktplan att provsitta och till och med flygsimulatorer att testa. Förutom flygsimulator för vuxna, finns det även en enklare för de yngre barnen. Flygsimulatorn för vuxna behöver förbokas men inte den för barn. Spännande utflykt och upplevelse för hela familjen! 

F11 Museum
Foto: F11 Museum
Munktellmuseet
Foto: Munktellmuseet

Munktellmuseet

Svensk industrihistoria i Eskilstuna

Munktellmuseeti Eskilstunakan du se den första hjullastaren från 1954 och den allra första svenska traktornsom kom redan 1913.Här får barnenklättraupp i maskinerna och provsitta – vilket många barn verkligen gillar!Museet bevarar, samlar och visar historiska föremål av bland annatVolvo BM,VME,Munktell, Bolinder-Munktelloch Volvo Construction Equipment. 

Museispårvägen Malmköping

Tillägnat historiska fordon 

Mitt i vackra Sörmland ligger Malmköping, en småstad med anor från 1700-talet och just här ligger det omtyckta museet Museispårvägen Malmköping – ett museum tillägnat spårvagnsfordon, historiska bussar och andra spännande vagnar. Här kan man både titta på och kliva in i de olika fordonen men också åka på en tur – precis som förr i tiden! 

Spårvagnsturen från Malmköping till Hosjö och tillbaka går längs glittrande sjöar och genom vacker natur med sörmländska ängar och skogar. En tur på den historiska spårvägen tar ungefär 25 minuter. I det gamla stationshuset finns ett café med samma öppettider som resten av anläggningen. Här kan du handla en present i Spårvägsboden eller ta en kopp kaffe med gott hembakat bröd eller en god glass. Bredvid caféet finns en lekplats med klätterställning och rutschkana för barnen. Utforska gärna fler av Malmköpings alla museer eller varför inte kombinera med ett besök på Sagostigen eller bad vid Hosjöbadet.  

Museispårvägen Malmköping
Foto: Museispårvägen Malmköping
Museispårvägen Malmköping
Foto: Museispårvägen Malmköping
Birka
Foto: Birka
Birka
Foto: Birka

Birka Vikingastaden

Birka Vikingastaden och Vikingamuseet – Sveriges första stad (Björkö, i Mälaren utanför Strängnäs) 

Ta med dig familjen eller vännerna och åk till Birka, som även kallas för Sveriges första stad. Birka Vikingastaden ligger på ön Björkö i Mälaren – som var vikingarnas viktigaste handelsplats. Hit åker du för att gå på egna strövtåg i kulturlandskapet, följa med på en guidad visning i fornlämningsområdet och för att besöka Vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med sina tidstypiska smedjor och vävstugor. En riktigt spännande dagsutflykt som tar dig tillbaka ända till vikingatiden! Spännande och intressant både för stora och små! Via hemsidan kan du se vilken sörmländsk hamn du lätt kan du dig ut till Björkö ifrån. 

Lilla stadsmuseet

Lek & pedagogik 

Lilla Stadsmuseetär enkreativ och pedagogisk utställning för barnenEskilstuna stadsmuseum. Här får barnen leka på ett pedagogiskt sätt! I närområdet finns även ett av Sveriges modernaste badhuspassa på attplaska några timmar påMunktellbadet! 

Eskilstuna stadsmuseum
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Foto: Femörefortet

Femörefortet

Topphemligt och gömt i berget i Oxelösund

Upplev detta spännande och annorlunda museum, Femörefortet. En kärnvapensäker kustartillerianläggning gömd i berget under naturreservatet Femöre i Oxelösund. Femörefortet var topphemligt fram till och med 2003 och är nu ett riktigt spännande museum. Ta med familjen och ta en guidad tur ner i bergets tunnelsystem. Här finns sovplatser, telefonkiosk, dieselkraftverk och mycket mer bevarat sedan allt begav sig.  

Sörmlandsgården

Ett friluftsmuseum

Sörmlandsgården är ett friluftsmuseum på Djurgården i Eskilstuna. Här visar husen hur en typisk mellansvensk gård såg ut från mitten av 1800-talet. Lek runt på området och hälsa på djuren. Runt omkring på djurgårdsområdet finns även Restaurang Pilkrog, en fornborg, ett utomhusgym och flera järnåldersgravar. 

Sörmlandsgården
Foto: Sörmlandsgården

Text: Sandra Wisén 

Har vi missat något smultronställe? Tipsa oss på welcome@visitsormland.com

Upptäck fler museum i Sörmland

Dela detta: