Konst och historierunda

JoKer Keramik - Flen 

JoKer keramik är den lilla verksamheten med stort hjärta. Ett besök på Joker Keramik passar dig som vill besöka den svenska landsbygden och veta mer om den historiska plats vi finns på och även för dig som vill vara kreativ och veta mer om keramik och textil. 

Femörefortet - Oxelösund

Har du varit på ett topphemligt museum förut? Nu har du chansen att besöka en under kalla kriget topphemlig försvarsanläggning som under kriget var ett gömt fort i ett berg. Femörefortet ligger i vackra naturreservatet Femöre i Oxelösund. Idag inrymmer fortet ett museum som berättar om hur militären arbetade under kalla kriget. Missa inte att uppleva detta häftiga museum under mark!  

Skärgårdsmuseet - Oxelösund

Sörmland ligger vid havet, skärgården är därför en naturlig del av sörmlänningars liv och har så varit under flera århundraden. I skärgårdsmuseet får du uppleva hur det var för en fiskarfamilj förr i tiden. Här möter du familjen som aldrig levat men ändå funnits. Upplev kontrasten mellan den vackra skärgårdsmiljön och det hårda skärgårdslivet förr.

Sörmlands Veteranjärnväg - Oxelösund

Är du intresserad av teknik, järnvägar och historia? Hos Sörmlands veteranjärnväg får du veta mer om järnvägens betydelse för Oxelösunds utveckling från litet fiskesamhälle med 1200 invånare till en högteknologisk industriort med 15000 invånare. Sörmlands veteranjärnväg visar dig den utveckling som skett på de svenska järnvägarna och hur den bidragit till små samhällens utveckling.  

När du är klar med ditt besök här vet du mer om ånglok och dess egenskaper, dieselloken som ersatte och de kraftfulla elektroloken som drog de långa tunga tågen land och rike runt. Upplev järnvägshistoria under ett lärande äventyr! 

Östra Sörmlands Järnväg - Mariefred 

Åk ånglok, precis som i gamla filmer! Med Östra Sörmlands Järnväg kan du göra en historisk resa med äkta ångtåg som är mer än 100 år gamla. Tågen kör mellan Mariefred (Gripsholms slott), via Läggesta till Taxinge. 

Arsenalen - Strängnäs 

Nyfiken på militärhistoria? Då är Arsenalen det sörmländska besöksmålet du inte får missa. På Arsenalen finns det sörmländska regementets historia från 1300-talet till nedläggningen år 2005. Förutom att lära dig mer om militärhistoria kan du även passa på att boka en helikoptertur här. Arsenalen passar utmärkt att besöka med barn då det finns en alldeles exklusiv del i museet anpassad för barn!   

F11 Museum - Nyköping 

Intresserad av flygplan och flyghistoria? F11 Muséet är Sveriges flygspaningsmuseum och besöks av människor från stora delar i Europa på grund av sina unika samlingar. Prova på flygsimulatorerna och låtsas vara en pilot från 50-talet för några minuter! Museet passar både stora och små.

För tillfället stängt på grund av Covid-19 

Dela detta: