Allemansrätten

Allemansrätten är fantastisk. Den ger dig en unik möjlighet att vistas i naturen och njuta av en härlig vandringstur, slå upp ett tält, plocka bär eller bara sätta dig på en sten i skogen. Men för att allemansrätten ska fungera behöver du visa hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor i området.

Allemansrätten

Allemansrätten är fantastisk. Den ger dig en unik möjlighet att vistas i naturen och njuta av en härlig vandringstur, slå upp ett tält, plocka bär eller bara sätta dig på en sten i skogen. Men för att allemansrätten ska fungera behöver du visa hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor i området.

Vi vill hjälpa dig att göra rätt! Här har vi listat saker som är bra att känna till inför din vandring.

Tänk på att markerna ägs och används av andra

 • När du går på en vandringsled rör du dig över någon annans mark. Ägaren får ingen ersättning för det slitage eller merarbete som vandringen medför. Visa hänsyn till ägaren och dess verksamhet, oavsett om det är ett stort skogsbolag eller en privat familj.
 • Allemansrätten ger dig friheten att gå på stigar, enskilda vägar och passera andras bostadshus på behörigt avstånd.
 • Vissa vandringsleder går genom hagar där det finns betesdjur. Stäng alltid grindar efter dig och passera lugnt så att du inte stressar djuren.
 • Passera inte över skogsplanteringar, åker eller annan odling. Välj i stället att gå utanför åkern eller odlingen.
 

 

Skyddat naturområde? Då är allemansrätten begränsad

Vissa områden kan vara skyddade på grund av exempelvis natur-, kultur- och friluftslivsvärden. I naturreservat, djurskyddsområden och andra skyddade områden är allemansrätten begränsad genom särskilda regler eller föreskrifter för det specifika området.

 • Ta reda på om du kommer att passera ett skyddat naturområde och vad som gäller just där. Varje naturområde har föreskrifter som är anpassade för det specifika området. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, plocka blommor eller göra upp en eld.
 • På länsstyrelsens webbplats finns information om skyddade naturområden i Sörmland. Besöksmål | Länsstyrelsen Södermanland (lansstyrelsen.se)

Får jag plocka bär och kottar?

Förgyll din vandringstur med att plocka vilda bär, vilda blommor, örter och svampar som växter i naturen. Det går också bra att plocka frön, nötter och kottar från marken.

 • Vissa växter är så sällsynta att de är fridlysta och det innebär att de inte får plockas. Kom också ihåg att vissa växter och svampar kan vara giftiga!
 • Du får inte ta växande träd eller delar av dem, vilket inkluderar ris, grenar, bark, löv, bast, ollon, nötter och kåda. Du får heller inte hugga ner träd eller hugga sönder omkullfallna träd för att få ved.

Var kan jag övernatta?

Kombinera din vandring i det sörmländska landskapet med övernattning på ett mysigt boende. Flera hotell och bed and breakfast erbjuder övernattning för vandrare utmed lederna. 

 • För dig som vill övernatta ute i det fria är det normalt tillåtet att tälta en natt i naturen utan något särskilt tillstånd, så länge du visar hänsyn till andra besökare och boende i området. Du får inte campa inom synhåll från någons boningshus eller hustomt.
 • Om ni är ett större sällskap som vandrar tillsammans behöver ni ha markägarens tillstånd innan ni slår läger.

Hur gör jag med toalettbestyr?

Om det inte finns någon toalett eller dass där du vandrar får du uträtta dina behov i naturen. Tänkt då på att gå minst 100 meter bort från vandringsleden eller lägerplatsen.

 • Gräv en grop och gräv också ner ditt toalettpapper. Fyll igen gropen för att skydda djur och människor från dina bakterier.
 • Om det är brandrisk i området bör du inte lämna pappret i naturen överhuvudtaget.
 • Packa gärna med spade och toalettpapper i ryggsäcken.

Var kan jag fiska?
Fiske ingår inte i allemansrätten så om du vill fiska under din vandringstur behöver du veta vilka regler som gäller i de områden som du passerar.

Dela detta

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email