Foto: Peter Holgersson AB

Upplev Tullgarns äppelodlingar

Associerar du till sommar, pittoreska hus och båtliv utmed ån när du tänker på Trosa är du helt rätt ute. Det här trevliga paketet tar även fram det bästa i cykelstaden Trosa med omnejd. Du upplever skärgården och de klassiska sörmländska slotten finns inom lagom avstånd. I det här paketet kan du utforska Tullgarns slottspark i kombination med boende på ett riktigt smultronställe. 

Temat för den här cykelturen är äpplen och du kommer att besöka Nora Trädgård strax utanför centrala Trosa och det Kungliga slottet Tullgarn med sin fruktträdgård. Platsen har anor ändå från 1200-talet. En första slottsliknande anläggning, Stureborgen, byggdes i slutet av 1500-talet. Nuvarande slott stod klart år 1727. Du bor precis vid Trosaån på charmiga Ågården med tio unikt inredda hotellrum, alla med egen ingång direkt från gården.

Visste du att flera äppelsorter har sitt ursprung i Mälardalen? Några exempel är Åkeröäpplen, Sparreholms äpple och Säfstaholmsäpplet. De gamla herrgårdarna satte på 1800-talet en viss prestige i att dra upp en egen äppelsort. De gamla äppelsorterna har ett kulturhistoriskt värde och är en del av den biologiska mångfalden i trädgården. Upptäck svenska äpplen i mobilenoch lär dig mer om äppelodling och läs om dina favoritäpplens historia.

Dag 1 - Cykeltur till Tullgarns slott

Ankomst till Ågården i Trosa. Lämna in bagaget och hämta ut en hyrcykel om du inte har med din egen. Förse dig med matsäck och ge dig av på en cykeltur i det bördiga sörmländska landskapet.

Målet för dagen är Tullgarns slott vars nuvarande byggnad stod färdig under 1720-talet. Du cyklar både på asfalt och grus längs slingrande vägar, och turen börjar med cykling längsmed Trosaån. En bit efter Åda passerar du Nora Trädgård, en personlig och småskalig trädgård med det mesta du behöver för att förverkliga dina trädgårdsdrömmar. Här kan du stanna till med möjlighet att fika, antingen på ut- eller hemvägen.

Du cyklar på lågtrafikerade vägar och på fälten mellan Augustendal och Åda kan man ofta se stora flockar med hjortar. Du fortsätter in i Tullgarnsskogarna genom vacker skog och mark. Här väntar en vandring genom Tullgarns äppelträdgård. Tillbaks på hotellet väntar ett glas cava eller en iskall öl innan middag i den fantastiska trädgården, växthuset eller inomhus i det underbara huset från år 1738.

Ågården, Trosa
Picknicklunch, middag
ca 20 km

Dag 2 – Dags för hemresa

Efter en god natts sömn väntar en härlig frukost. Kanske väljer du att stanna en extra natt och utforska andra närliggande områden med cykel. Hungaområdet är varierande och delvis kuperat och här finns flera stensättningar och gravfält. Södra Hungaområdet domineras av tallskog medan norra delen består av ett småskaligt kulturlandskap, med gårdar, ängar och hagmarker.

Det finns flera fina utflyktsmål inom cykelavstånd, alla med utgångspunkt från centrala Trosa och anknytning till Näckrosleden som sträcker sig genom stora delar av Sörmland. Hotellet ger dig gärna fler tips!

Frukost
Valfri

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email