parklek foto-sörmlands museum

Sörmlands museum är öppet, gratis och nära

Öppet, gratis och nära är ledorden för Sörmlands museum den speciella sommaren 2020. Sörmlands museum är ett utflyktsmål som erbjuder gott om utrymme, både utomhus och inne i de nybyggda lokalerna i Nyköping.  

– Vissa tycker att vi har Nyköpings bästa restaurang, så planera gärna in fika eller lunch i samband med ditt besök. 

Sörmlands museum är mer än den nya museibyggnaden i Nyköping. Det är ett länsmuseum med verksamhet i hela Sörmland. Genom att visa upp kulturhistoria, slöjd, hantverk och konst lyfter man fram intressanta, relevanta och aktuella frågor. 

 
– Efter den här våren då Corona-pandemin påverkat oss är vi nog alla omskakade och känner ett behov av att fortsätta att vara försiktiga, säger Natalia Berggren, enhetschef för kommunikation på Sörmlands museum. Samtidigt vill vi göra det möjligt för alla att se, uppleva och delta i olika aktiviteter.  

På Sörmlands museum finns gott om plats att sprida ut sig, både inne och ute, och man behöver inte riskera att stöta ihop med andra människor.  

 

I museiparken kan man spela schack och boule utomhus, och delta i skapande aktiviteter. När museet är öppet finns leksaker i parken. På torsdagar ordnas speciella familjeprogram av museipedagogerna. 

– Vi har satsat extra mycket på familjeaktiviteter i år.  

Foto: Sörmlands Museum

Fira demokratin 

Under sommaren 2020 har Sörmlands museum flera utställningar på temat demokrati. Det har gått hundra år sedan Sveriges riksdag beslutade att införa allmän rösträtt. Utställningen Fira demokratin! är en vandringsutställning som visas på museer runt omkring i Sverige under jubileumsåren 2019-2021. Under sommaren 2020 finns den på Sörmlands museum. Även Åsa Elzéns konstutställning Träda: Fogelstadgruppen och jord, berör demokratins framväxt genom gruppen bakom Kvinnliga Medborgarskolan. 

 

Under 1900-talet gjordes förbättringar inom politiken, på arbetsmarknaden, i näringslivet och föreningslivet. Sverige fick ett friare och mer jämlikt samhälle. Utomhusutställningen Bilder som berättar visar både vardagliga och festliga händelser som varit viktiga steg i denna förändring för demokratin. Utställningen visas i fyra sörmländska städer; Eskilstuna, Strängnäs, Oxelösund och Vingåker. 

 

Programmet på Sörmlands museum är brett med 15-20 pågående utställningar. Här kan man bland annat följa korgens historia och framtid och vårt förhållande till ett av våra mest älskade och använda hantverk, men också en utställning om psykisk ohälsa från förr och nu.  

 

Missa inte heller de många kurser i hantverk och traditionellt byggande, som museet erbjuder. Till Sörmlands museum hör även Kungstornet i Nyköpings hus och Nynäs slott. Här ordnas under sommaren utomhusvisningar som passar både för yngre och äldre. På Nynäs slott inspirerar utställningen Hållbara hus till hållbart byggande genom traditionella metoder och material 

– Historien i Sörmland är ett enkelt och roligt sätt att både röra sig utomhus i det vackra landskapet och få kulturhistoria på köpet, berättar Natalia Berggren. 

Foto: Sörmlands Museum

Varje dag arrangeras historiska stadsvandringar i Nyköping, på olika teman. Även på andra platser kan man, på egen hand, upptäcka historien i Sörmland. Följ de röda vimplarna märkta ”Historien i Sörmland”. Utställningen finns på 13 platser i Sörmland och varje plats har sitt tema, som sätter in den specifika platsen i ett större sammanhang. Till exempel visas i Trosa historien kring turisterna och badgästerna, utställningen handlar om när vi fick ledig tid och vad vi gjorde med den. I Katrineholm visas industristadens framväxt och i Oxelösund är det sjöfart och kustliv som visas. 

 

– Historien i Sörmland är ett enkelt och roligt sätt att både röra sig utomhus i det vackra landskapet och få kulturhistoria på köpet, berättar Natalia Berggren. 

Om vädret blir dåligt eller man av andra orsaker behöver stanna hemma finns det mycket att utforska på museets hemsida. Här visas berättelser och bilder ur samlingarna. Det finns också videoklipp som man kan använda för att lära sig traditionella hantverk och själv börja skapa. 

 

– Sörmlands museum är ett besöksmål som man kan återvända till om och om igen, man upptäcker alltid något nytt, säger Natalia Berggren.  

Text: Elin Stenman

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email