I vackra Högsjö, precis vid gränsen mellan Sörmland, Närke och Östergötland, ligger tunnbinderiet Thorslundkagge. I de rymliga lokalerna, där ett väveri tidigare huserade, binder de ektunnor för framför allt dryckeslagring, men också för trädgårdsbruk. Här finns även Ekliggarnas sal – ett museum i samarbete med Spritmuseum där fjorton anrika ekliggare visas upp för allmänheten. Thorslundkagge erbjuder guidade visningar i tunnbinderiet och whiskyprovningar med dryck lagrade på egentillverkade trätunnor. Med andra ord är tunnbinderiet ett givet besöksmål för den som är intresserad av dryckeslagring och hantverkshistoria.
Text: Ebba Söderquist Määttä ⁄ Foto: Emil Berglund
På Thorslundkagge arbetar idag nio personer under ledning av tunnbindarmästare Johan Thorslund. Johan, som har över 30 års erfarenhet i yrket, har gjort det till sitt livsverk att binda tunnor. Intresset för att binda tunnor uppstod på en slöjdlektion när Johan gick i nionde klass. Hans slöjdlärare gav eleverna fria händer att tillverka vad de ville under kommande termin. Johan beslutade sig för att göra en trätunna, men läraren avrådde och sa att det var alldeles för svårt. Men Johan gav sig inte och bestämde sig för att försöka lära sig tunnbindaryrket på egen hand. Tillsammans med sin pappa reste han till Storbritannien för att hitta någon som kunde undervisa i tunnbindarkonsten. De fick napp på ett ölbryggeri i norra England och där lärde han sig grunderna. Sedan dess har han arbetat med att binda trätunnor och år 2012 flyttade företaget till Högsjö. I den nu industriella produktionen används framför allt svensk ek och Johan berättar att virket genomgår en ordentlig gallring innan det används till tunnorna.
– Till en början väljer skogsarbetarna ut ett antal ekstockar som jag sedan åker ut och tittar på. Hittar jag stockar som exempelvis är kvistiga eller böjda gallras de ut, för dessa går inte att binda täta tunnor med. De stockar som är av tillräckligt fin kvalitet får följa med hem till tunnbinderiet där vi apterar, klyver och sågar stockarna till stavämnen. I det här skedet brukar runt 75 procent av råvaran hamna i spillbaljan, så det är verkligen bara den allra bästa eken som till slut blir en trätunna.
Johan berättar att stavämnena sedan får vila utomhus i minst två år, oftast tre. Virket torkar, mognar och väder och vind lakar ur bitterämnen ur träet. När stavämnena mognat tar det gedigna arbetet att binda tunnor vid. Stavarna holkas ur och formas till sin rätta form, vilket ger trätunnan en buk. Tunnan reses sedan upp och värms långsamt över öppen eld för att kunna formas. Därefter böjs tunnan ihop och ställs åter över elden för att rostas eller kolas. Brinntiden och eldsflammans storlek påverkar rostningsgraden, vilket i sin tur påverkar smaken på den dryck som ska lagras i tunnan. Och det är just dryckesproducenter som är Thorslundkagges huvudsakliga målgrupp.
– Vår största kund är svenska High Coast Distillery som producerar högkvalitativ maltwhisky, men vi exporterar också tunnor till dryckesproducenter i 13 andra länder. Runtom i landet finns trädgårdscenter som agerar återförsäljare av våra trädgårdstunnor och här i Högsjö har vi fabriksförsäljning. Det finns faktiskt kunder som åker ända från Helsingborg för att köpa våra tunnor, men för den som inte vill åka så långt går det förstås bra att besöka vår e-handel.
Även om produktionen av tunnorna är det primära för Thorslundkagge så satsar de nu på att skapa ett attraktivt besöksmål. Thorslundkagge erbjuder guidade visningar av tunnbinderiet och den dryckesintresserade har möjlighet att boka en whiskyprovning. I museet Ekliggarnas sal, som är ett samarbete med Spritmuseum, visas fjorton anrika ekfat upp. Ekfaten tillhörde tidigare vinhandelsfirman Cederlunds som i slutet av 1800-talet använde ekliggarna till punchlagring.
– Sex stycken av ekfaten är ur ”Kungaserien”, de är tillverkade i Tyskland men är utsmyckade av en svensk bildhuggare med porträtt av svenska kungar och har tidigare stått i källaren under Stockholms slott. Det är förstås en stor ära att ha de stora ekliggarna här hos oss. När vi tackade ja till att ta emot dem fick vi också ansvaret för att transportera hit dem. Det krävdes en hel del planering, rätt väderlek och vi var tvungna att både såga upp en vägg och anlägga en helt ny infart på baksidan, säger Johan och skrattar.
Det märks att Johan inte är rädd för utmaningar. Till sitt gesällprov band han en tunna med en liggande oval i ena änden och en stående oval i den andra, något som för många såg ut att vara en omöjlighet, men som Johan klurade ut en lösning på. Efter drygt 30 år i yrket menar han att det fortfarande finns mycket kvar att lära. Och hans stora intresse för tunnbinderihantverket verkar inte ha svalnat sedan den där slöjdlektionen i nian.
Genom att ange din e-postadress här kommer du att bli registrerad som prenumerant på VisitSörmland Konsument som hanteras av VisitSörmland. Du kan enkelt avregistrera dig med en länk som finns i varje nyhetsbrev.
Visit Sörmland finansieras av Region Sörmland, företag och Sörmlands kommuner.
Integritets- & cookiepolicy