Sörmlands sagolika slott

Stora-sundby-slott
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sparreholm1
Nynäs slott. Foto Per-Erik Adamsson kopia
Sundbyholmsslott_fram_13x9cm_300dpi_Christin Widerberg
Gripsholms slott panorama båt. Foto Per-Erik Adamsson

Gör vårt test och ta reda på vilket sörmländskt slott du bara måste besöka i sommar! Upptäck, upplev och förundras under sommarens Slottssafari! 

Klicka på slotten nedan för att ta reda på mer

Tullgarns slott

Tullgarns slott i sin nuvarande skepnad byggdes på 1720-talet och har under åren flitigt använts som sommarresidens av flertalet kungligheter.

Gripsholms slott

Gripsholms slott från 1500-talet var en del av det nationella försvarssystemet och bostad för kanske en av Sveriges mest kända kungar: 
Gustav Vasa.

Nynäs slott

Det tidigaste omnämnandet av Nynäs slott har hittats i ett brev som är från år 1328. I hundratals år har området kring slottet varit en levande plats på grund av fiske och jordbruk.

Sparreholms slott

Erbjuder stora mängder historia i olika former, inte minst för bil- och teknikintresserade. På slottets museum kan ni till och med se gamla bilar som ägts av kungligheter.

Nyköpingshus

Nyköpingshus är centrum för många historiska händelser. Svenska kungar har både fötts, levt och dött på slottet. Stora fester och dramatiska fängslingar har här utspelat sig långt tillbaka i tiden

Julita gård

Runt omkring på Julita gårds marker finner ni flera lämningar från förr. Gravar från järnåldern, rester av en husgrund och en runsten från vikingatiden.

Ericsbergs slott

Ericsbergs slott ligger mitt i Sörmlands underbara natur med närhet till skog och mark. Här finns en barockpark med anor från 1600-talet som omfamnar slottet, i parken kan ni njuta av den vackra fontänen och promenera under de gröna trädkronorna i lindallén.

Säftaholms slott

Säfstaholms slott var en unik mötesplats för musik- och konstälskare på greven Gustaf Trolle-Bondes tid. Han skapade Sveriges största privatsamling av konstverk och böcker på slottet. Än idag hålls det konstutställningar på Säfstaholm.

Mälsåker slott

Mälsåkers slotts genuina historia visas upp i form av flera utställningar kring de som levt på slottet. 
Här får den historieintresserade till exempel ta del av varför slottet brann under andra världskriget.

Hedenlunda slott

Behöver ni komma ner i varv och njuta av stunden ett tag? Hedenlunda slott har inte bara förtrollande omgivningar utan även ett magiskt spa där lugnet smittar av sig. Slottet har en egen sparitual där det ingår allt från ångbastu och isskrubb till handterapi.

Södertuna slott

Behövs en dag i lugnets tecken? Då ska ni besöka Södertuna slott! Här kan ni varva mellan att njuta av spabehandlingar och lunka i den natursköna miljön kring slottet – ta en promenad till Tempelberget och beskåda den oslagbara utsikten.

Sundbyholms slott

Sundbyholms slott ligger vackert beläget vid Mälaren i Eskilstuna. Här kan ni insupa de vackra byggnaderna och slottsparken eller aktivera er med lek och bad. En liten promenad bort ligger den spännande tusenåriga Sigurdsristningen.

Stjärnholms slott

Stjärnholms slott ligger i naturskön miljö nära kusten. Vid en vistelse här kan ni uppleva lite av varje. Besök Stjärnholms kyrka som lever kvar sen 1600-talet, strosa runt i skulpturparken där ni kan se skulpturer på temat tro, hopp och kärlek eller njut av en vinprovning i slottets valv.

Öster Malma slott

Har ni någon gång sett en älg på nära håll? Inte? 

Då har ni chansen här! 

Öster Malma har en Wildlife Park där ni kan få se vilda svenska djur på nära håll där de lever i sin naturliga miljö.

Stora Sundby slott

Visste ni att där Stora Sundby slott ligger idag låg från början en försvarsfästning under medeltiden? Grunden till fästningen finns bevarad och kan beskådas i en park intill slottet. Stora Sundby är i allra högsta grad levande då familjen som äger slottet än idag bor där och sköter om slottet med största vördnad.