Gamla Oxelösund

Mycket att fira på Skärgårdsmuseet i Gamla Oxelösund

Bland pittoreska träbyggnader med snickarglädje och patina ligger Skärgårdsmuseet i G:a Oxelösund. I det gamla torpet, med anor från 1600-talet, får besökarna följa familjen Erikssons historia från 1930-talet och framåt. I år är vi framme vid 1949 och frun i huset firar sin 75-årsdag med fläskstek och gräddtårta.

Historien är fiktiv men speglar en typisk fiskarfamilj och deras liv i skärgården. Edvin och Alma Eriksson fick sju barn, men två av dem dog i tidig ålder. Varje år skriver Kerstin Lind ett nytt kapitel i familjens historia. Genom åren har hon berättat om barndop, bröllop och begravningar. I år är det alltså fru Alma som firar födelsedag. Utställningen på museet visar eftermiddagskaffet med gräddtårta, som dukats upp i trädgården. Alma själv tycker att det är alldeles onödigt att kosta på så mycket.

 

– Barnen brukar tycka att det är spännande att gå upp på övervåningen och upptäcka alla sparade redskap, skridskor och skidor. I lilla kammaren kan man också titta på vår utställning av lapptäcken, berättar Mayvor Lundberg som guidar och är aktiv i föreningen som driver museet. 

– I år har vi tyvärr fått ställa in våra bykdagar på grund av Corona. Annars bjuder vi in tredjeklassare härifrån Oxelösund som får komma hit och prova på att tvätta som man gjorde förr i tiden, i zinkbalja med såpa och tvättbräda. Det brukar vara mycket uppskattat. 

I bodarna runtomkring torpet erbjuds hantverk i textil, trä och keramik. Här finns också både en finare och en enklare loppis. I snickarboden visas allehanda verktyg. I en annan bod finns en utställning med gamla båtmotorer. 

Den traditionella Bäckströmsekan, byggd av en tullare från Oxelösund, finns att se uppe vid huset. En liten bit bort, vid kajen, har Skärgårdsmuseet ett båthus med skänkta båtar.  

Foto: Skärgårdsmuseet

– Vi håller till i trädgården och har begränsat antal platser. Vi hoppas på fint väder så att vi kan genomföra det här firandet trots att Corona-pandemin härjar, säger Mayvor. 

Kafferep med sju sorters kakor 

Även utöver Almas 75-årsdag finns mycket att fira på Skärgårdsmuseet i år. Museet fyller 25 år, Oxelösunds kommun firar 70-årsjubileum och Oxelösundsdräkten, skapad av Kerstin Lind, blir 20 år. Årets stora händelse är därför ett kalas. Ett kafferep med sju sorters kakor, planerat till den 5 juli. 

– Vi håller till i trädgården och har begränsat antal platser. Vi hoppas på fint väder så att vi kan genomföra det här firandet trots att Corona-pandemin härjar, säger Mayvor. 

 

Skärgårdsmuseet håller öppet sommartid. På årets öppningsdag hade man 80 besökare och Mayvor och de övriga i föreningen som driver museet ser positivt på säsongen 2020, även om vissa anpassningar måste göras på grund av Corona. 

– Vi har satt upp skyltar som påminner besökarna att hålla avstånd och vi tycker att de som kommer hit har visat att de är medvetna. Om det är flera personer inne huset så väntar de och kikar utomhus tills det blir tomt. Vi har också ställt fram handsprit till besökarna. 

Foto: Skärgårdsmuseet

I vanliga fall har museet även många utländska besökare, men i år har det bara varit någon enstaka hittills. 

– Många Oxelösundsbor har fått upp ögonen för museet nu. De återkommer också år efter år för att se hur det går för familjen Eriksson. Vi som guider försöker beskriva så mycket som möjligt hur det stundtals ganska tuffa livet för en skärgårdsfamilj såg ut. Genom att vi berättar en historia så suger också barnen åt sig och får på ett lättsamt sätt lära sig mer om vår lokalhistoria. 

Text: Elin Stenman

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email