Lidagård_skylt_får

Lida gård i Flen – en upplevelse för hela sällskapet

Lida gård Flen är en utflyktspärla mitt i hjärtat av Sörmland. Med vacker natur, god mat och shopping av högsta kvalité är ett besök på Lida gård en upplevelse för hela sällskapet.  

 

Det som började med häst- och hundartiklar i en liten lokal i Flen på 1990-talet är i dag en välsorterad butik, restaurang och café i en rymlig gammal ladugård på Stenhammar. 

– Det är jag och min mamma Kerstin som äger företaget, säger Hannah Larsson, VD. Det är inte bara ett jobb för oss, det är en hel livsstil och vi vill bjuda in våra gäster till det här livet. 

På bild: Kerstin Olsson, Hannah Larsson, BeaWijnbladh Foto:Rocco Gustafsson
Foto:Rocco Gustafsson

Kvalité Häst & Hund 

Hannah har en bakgrund som elitryttare och mamma Kerstin Olsson har både haft ett stort engagemang inom ridsporten men också som hunduppfödare. 
– Så är det med alla som jobbar här på Lida gård, vi brinner för och är riktigt bra på det vi gör, säger Hannah. 

 

2015 fick de chansen att flytta verksamheten till Lida gård utanför Flen. I en rymlig gammal ladugård finns idag Sörmlands största ridsportbutik,  Kvalité Häst & Hund. Här hittar du noga utvalda produkter för hästen, hunden och jakten men inte bara det. Här finns också inredning och mode för både fest och fritid.  

 

I den charmiga ladugården har mycket av den ursprungliga känslan bevarats. 

– ”Att komma ut hit är som att komma till en annan stad”, utbrast en av våra besökare häromdagen. Det är verkligen en speciell plats, i dag är det restaurang och butik men man känner fortfarande att det är en tidigare ladugård man kliver in i. De gamla foderborden är en del av butiksinredningen, säger Ulrika Sturén, informationsansvarig. 

Kunglig mark vid Stenhammars slott 

Lida gård ligger på historiskt kulturell mark. Intill gården finns ett gravfält där man kunnat säkerställa att här har människor levt sedan järnåldern, och kanske ännu längre. Den gamla ladugården tillhör godset Stenhammar. Den första kända godsägaren levde här redan på 1300-talet. Godset tillhör efter en donation den svenska staten och ska företrädesvis arrenderas av en medlem av det svenska kungahuset. Den första arrendatorn blev Prins Wilhelm och vid hans död 1965 övertogs arrendet av H.M. Carl XVI Gustaf. 

 

Café och restaurang med sjöutsikt 

Maten som serveras lagas med kärlek och de finaste råvarorna. För den som mest är lite sugen på något gott, så finns härligt fika att njuta av. Självklart bakat på gården. 

 

Restaurangen är rymlig och även nu i Corona-tider kan besökarna känna sig trygga med att det går bra att hålla avstånd. Vill man veta mer om de anpassningar som har gjorts med anledningar av Corona så finns information på hemsidan, lidagardflen.se. 

– Våra gäster säger att de känner sig trygga, vi har haft läkare och sjuksköterskor här som har berömt oss för hur bra vi har ordnat det med bland annat separata ingångar, säger Hannah. 

 

Sommartid är bästa platsen på den stora verandan med hänförande utsikt med över våtmarken, som erbjuder ett rikt fågelliv kring gården.  

Lek och vandring i sörmländsk natur 

Kring Lida gård finns mycket att upptäcka i den vackra miljön.  

– Vi märkte förra året, kanske som en följd av Corona, att folk började spendera längre tid här, faktiskt hela dagen. Man kanske shoppar, äter lunch, tar en promenad och kommer tillbaka för fika, och barnen trivs i den lantliga miljön. 

 

På gården finns en ”snickerboa” inspirerad av Emil i Lönneberga där barnen får leka. Det finns också en naturstig med modeller av skogens djur, i naturlig storlek. Längs stigen kan man gå en tipspromenad.  

 

För den som vill röra på sig och se mer av omgivningarna så passar den cirka åtta kilometer långa Lida-rundan bra. Det är en vacker promenad runt Gårdssjön som går via Flen och passerar Stenhammars slott. Rundan är tillgänglighetsanpassad och går mestadels på grusväg. 

– Vi kan tipsa om att antingen boka en picknickkorg att ta med sig från oss, eller att parkera längs Drottninggatan nedanför Stenhammar och sedan promenera mot Lida gård. Gården ligger då ungefär halvvägs, så det passar bra att stanna och fika eller äta lunch för att sedan vandra den sista sträckan tillbaka till bilen. 

 

Sörmlandsleden, Näckrosleden för cykel och Ridled Sörmland passerar alla Lida gård.  

– Nu under friluftsåret 2021 önskar vi våra besökare extra varmt välkomna ut till Lida gård Flen. Vi har öppet 350 dagar om året, säger Hannah Larsson. 

Foto:Rocco Gustafsson
Foto:Rocco Gustafsson

Text: Elin Stenman
Foto: Rocco Gustafsson

Dela detta:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email