Hållbar odling i näshulta
Text: Åse Haukebö Roos ⁄ Foto: Rocco Gustafsson
Intresset för odling är på uppåtgående. Fler människor vill leva ett hållbart
liv och veta ursprunget till vad som hamnar på tallriken – för både sin egen,
sina barns och planetens skull. Har du möjligtvis själv en liten odling på
balkongen men drömmer om att på riktigt köra ner händerna i jorden? På Mylla
andelsjordbruk i Näshulta utanför Eskilstuna har de tagit hobbyodlandet ett steg
längre, och driver andelsjordbruk.
Mylla Andelsjordbruk i Näshulta
Regnet faller från himlen när jag ska möta Daniel Larsson som på heltid driver Mylla andelsjordbruk i Näshulta. Han ler när han går mig till mötes, glad över regnet då det har varit ont om nederbörd under våren. Vi slår oss ner mitt bland de spirande plantorna i det varma, fuktiga växthuset. Odlingssäsongen är igång och precis den här dagen sker årets första leverans av grönsaker.
Mylla är inne på sitt femte år som andelsjordbruk och Daniel har förverkligat drömmen om att arbeta på heltid med permakultur-baserad odling. Det var ingen självklarhet att Daniel skulle jobba med just jordbruk. Uppvuxen i Växjö pluggade han efter gymnasiet till grafisk formgivare och såg en helt annan karriär framför sig. Hans morföräldrar drev bondgård i Småland med fokus på mjölkkor, och under sin uppväxt såg Daniel hur slitsamt det var. Tanken på att aldrig vara ledig var inget som lockade. När utbildningen var klar 2008 reste han till Australien under ett halvår. Där kom han i kontakt med woofing, som innebär att man under en period arbetar på olika gårdar.
– På gårdarna fanns en genuin glädje kring arbetet, de trivdes med vad de höll på med. Ofta drevs gårdarna småskaligt med fokus på lust och hantverk,snarare än att tjäna en massa pengar.
Matproduktionen är central
På en av gårdarna introducerades Daniel för konceptet permakultur, som handlar om att tillgodose de grundläggande mänskliga behoven på ett sätt som är både socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart, och där matproduktionen är central. Det blev en ögonöppnare för honom. Tillbaka i Sverige igen flyttade han till Stockholm och började läsa på om odling, permakultur och alternativa livsstilar, samtidigt som han jobbade som grafisk formgivare.
År 2011 gick han från tanke till handling och flyttade ner till sina morföräldrars gård i Småland för att testa på att leva självhushållningsliv. Arbetet på gården innehöll många olika delar men det var grönsaksodlingen som han fastnade för. När båda morföräldrarna gått bort tog han över gården. Grönsaksodlingen växte från år till år och gick från självhushåll till ett överskott, som kunde säljas. Tillsammans med några odlingsvänner startade han ett andelsjordbruk, där alla hade sina egna odlingar men där skörden såldes gemensamt i packade kassar. I samma veva träffade han sin käresta Hanna. Hon jobbar på stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna, men är ändå högst involverad i arbetet på gården. Hanna är uppvuxen i Näshulta och 2015 beslutade sig paret att ansluta sig till släktgården där en stor del av Hannas familj finns samlad.
Genom att starta ett andelsjordbruk ville de se om det gick att gå från hobby till heltidsarbete.
– Andelsjordbruken ger oss en trygghet ekonomiskt, när alla andelar är sålda vet vi att vi kommer att sälja det vi odlar redan i säsongens början. Andelsjordbruket ger oss som odlare en större mening genom att vi får träffa våra konsumenter. Det känns mycket roligare att odla till en person som man har ett ansikte på. Mylla har blivit en träffpunkt där folk hämtar sina kassar, även om vi får tänka till lite nu i och med covid-19. Det känns fint att både bygga relationer och bidra till en större gemenskap. I Näshulta är det både äldre, medelålders och yngre som köper andelar och många har varit med från starten. Det är i stan som andelarna växt och där är det en större andel yngre och barnfamiljer som vill stötta det lokala och leva mer hållbart. Första året behövde de göra en del investeringar och gick plus minus noll. Då hade de 25 andelar som i princip bara ägdes av Näshultabor. Andra året var de uppe i 50 andelar och nu är de uppe i 75 andelar. Jag frågar om de vill nå upp till hundra.
– Jag känner mig trygg i att kunna leverera 75 andelar i veckan utan att det blir för mycket stress. Och allt vi producerar utöver blir en bonus, så det blir heller inget spill. Vi minimerar också risken för våra medlemmar. I dagsläget producerar vi mer än andelarna, men säljer bland annat via REKO. Jämfört med arbetet som grafisk designer så är det enligt Daniel ett väldigt kreativt arbete, fast på ett annat sätt.
–Det här jobbet är mycket mer komplext och kräver stor planering innan säsongen sätter igång. Det gäller att göra upp en växtföljd som funkar. Flera odlingsbäddar ska kunna brukas två eller tre gånger per säsong och då måste man vara beredd med nya plantor. För att inte tala om vädret, det är naturligtvis en lika stor utmaning varje år. Många när en dröm om att ha en egen gård och det kan ligga ett romantiskt skimmer över det, men Daniel säger att det är mycket slit.
– Det finns dagar då man önskar att man valt en lättare väg, när en plötslig hagelstorm trasar sönder squashplantorna, jordlopporna tuggar hål i all ruccola och bevattningssystemet läcker, men det är också ett privilegium att få arbeta med fågelsång i bakgrunden och kunna småäta solvarma körsbärstomater direkt från plantan. För oss är det här en hel livsstil som suddar ut gränserna mellan jobb och fritid, vi är nästan alltid ute och vi försörjer oss själva och hela gården med grönsaker. Sättet vi odlar på gör att vi bidrar till ett mer hållbart samhälle, och vi hoppas vi kan inspirera andra till att göra samma sak.
kom igång med din odling
Tre tips från Daniel
Börja litet
En liten välskött odling är betydligt mer produktiv än en dåligt skött odling som är dubbelt så stor. Lyckas du inte hålla ogräset i schack är din odling antagligen för stor.
Planera
Det är lätt att så lite fröer på våren, men vad händer sedan om du åker iväg en månad på sommaren? En enkel men genomtänkt odlingsplanering är oerhört värdefull.
Bygg jord
Jorden är ett levande ekosystem, var snäll mot din jord genom att störa den så skonsamt som möjligt. Tillför organiskt material så kommer den att vara snäll mot dina plantor.
LANKESISK PUMPACURRY
Familjens favoriträtt gjord på pumpor och lök från gården.
Till 4 portioner:
- 1 pumpa (ca 1 kg)
- 2 rödlökar
- 6 klyftor vitlök
- 3 lagerblad
- 2 kanelstänger
- 2 piri-piri chili (hela)
- 2 msk curry
- 1 msk garam masala
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk salt
- 1 tsk gurkmeja
- 400 ml kokosmjölk
Gör såhär
- Hacka pumpan i halvstora tärningar, rödlöken i mindre bitar och finhacka vitlöken.
- Blanda samman allt i en kastrull, koka upp och låt därefter puttra i cirka 15 minuter.
- Servera tillsammans med kokt ris och papadums.