- Allemansrätten
Allemansrätten är fantastisk. Den ger dig en unik möjlighet att vistas i naturen och njuta av en härlig cykeltur, slå upp ett tält, plocka bär eller bara sätta dig på en sten i skogen. Men för att allemansrätten ska fungera behöver du visa hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor i området.
Vi vill hjälpa dig att göra rätt! Här har vi listat saker som är bra att känna till inför din vandring
Tänk på att markerna ägs och används av andra
När du rör dig över någon annans mark får ägaren ingen ersättning för det slitage eller merarbete som det medför. Visa hänsyn till ägaren och dess verksamhet, oavsett om det är ett stort skogsbolag eller en privat familj.
Tänk särskilt på att
- Undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna.
- Undvika att cykla över känsliga marktyper som lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker, för att nämna några exempel
- Anpassa körsätt efter underlag
- Grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark.
Det finns inget allmänt förbud mot att cykla på motionsspår och vandringsleder. Men eftersom de är anlagda för dem som går eller springer måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde.
Var också uppmärksam på att cykling i bland annat motionsspår kan vara förbjuden på grund av lokala ordningsföreskrifter som kommunen har beslutat om. Lokal information finns på respektive kommuns webbplats och ofta också på informationsskyltar i anslutning till berörda motionsspår.
Skyddat naturområde? Då är allemansrätten begränsad
Vissa områden kan vara skyddade på grund av exempelvis natur-, kultur- och friluftslivsvärden. I naturreservat, djurskyddsområden och andra skyddade områden är allemansrätten begränsad genom särskilda regler eller föreskrifter för det specifika området.
- Ta reda på om du kommer att passera ett skyddat naturområde och vad som gäller just där. Varje naturområde har föreskrifter som är anpassade för det specifika området. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, plocka blommor eller göra upp en eld.
- På länsstyrelsens webbplats finns information om skyddade naturområden i Sörmland. Besöksmål | Länsstyrelsen Södermanland (lansstyrelsen.se)
Får jag plocka bär och kottar?
Förgyll din vandringstur med att plocka vilda bär, vilda blommor, örter och svampar som växter i naturen. Det går också bra att plocka frön, nötter och kottar från marken.
- Vissa växter är så sällsynta att de är fridlysta och det innebär att de inte får plockas. Kom också ihåg att vissa växter och svampar kan vara giftiga!
- Du får inte ta växande träd eller delar av dem, vilket inkluderar ris, grenar, bark, löv, bast, ollon, nötter och kåda. Du får heller inte hugga ner träd eller hugga sönder omkullfallna träd för att få ved.
Var kan jag övernatta?
Kombinera din cykeltur i det sörmländska landskapet med övernattning på ett mysigt boende. Flera hotell och bed and breakfast erbjuder övernattning för cyklister utmed Näckrosleden.
- För dig som vill övernatta ute i det fria är det normalt tillåtet att tälta en natt i naturen utan något särskilt tillstånd, så länge du visar hänsyn till andra besökare och boende i området. Du får inte campa inom synhåll från någons boningshus eller hustomt.
- Om ni är ett större sällskap som stannar tillsammans behöver ni ha markägarens tillstånd innan ni slår läger.
Hur gör jag med toalettbestyr?
Om det inte finns någon toalett eller dass längs din cykeltur får du uträtta dina behov i naturen. Tänkt då på att gå minst 100 meter bort från cykelleden, eventuell vandringsled eller lägerplatsen.
- Gräv en grop och gräv också ner ditt toalettpapper. Fyll igen gropen för att skydda djur och människor från dina bakterier.
- Om det är brandrisk i området bör du inte lämna pappret i naturen överhuvudtaget.
- Packa gärna med spade och toalettpapper i ryggsäcken.
Var kan jag fiska?
Fiske ingår inte i allemansrätten så om du vill fiska under din vandringstur behöver du veta vilka regler som gäller i de områden som du passerar.